گروه کشتیرانی اماسسی اعلام کرد که یک کشتی این شرکت هنگام تردد در دریای سرخ در نزدیکی بندر عدن یمن هدف اصابت موشک قرار گرفته است.
این شرکت حمل و نقل کانتینری که مقر آن در سوئیس است در بیانیهای نام کشتی هدف قرار گرفته را «اماسسی اسکای ۲» عنوان کرد و یادآور شد که این کشتی در حدود ۱۳۷ کیلومتری جنوب شرقی عدن و ۲۷۴ کیلومتری جنوب شرقی تنگهی بابالمندب، در حالی که از سنگاپور به سمت جیبوتی در حرکت بود، مورد اصابت موشک قرار گرفت.
در این بیانیه آمده است که کشتی یاد شده روز دوشنبه هدف قرار گرفت اما برغم آسیبهای جزئی به مسیر خود برای رسیدن به جیبوتی ادامه داد.
این بیانیه میافزاید: «اصابت موشک آتشسوزی کوچکی را در کشتی رقم زد که بلافاصله مهار شد؛ هیچکدام از اعضای خدمه در این حمله آسیب ندیدند.
شرکت اماسسی همچنین اعلام کرد که این کشتی در حال پیمودن ادامهی مسیر خود به سمت جیبوتی است و به محض رسیدن به مقصد، ارزیابیهای دقیق و بیشتری از میزان آسیبهای وارده به عمل خواهد آمد.»
گیدو کروسِتو، وزیر دفاع ایتالیا شبهنظامیان حاکم بر یمن را عامل این حمله معرفی کرد و گفت: کشتی «اماسسی اسکای ۲» که تحت پرچم لیبریا حرکت میکرد در مسیر خود به سمت جیبوتی هدف حمله حوثیها قرار گرفت.
وزیر دفاع ایتالیا افزود: «تا جایی که اطلاع دارم، سوئیس، لیبریا و جیبوتی هیچکدام تاکنون در درگیریهای جاری در غزه مشارکت نداشتهاند.»
این حمله موشکی، یکی از تازهترین حملات شبه نظامیان تحت حمایت ایران در یمن است که از ماه نوامبر گذشته شدت گرفته است.
حوثیها اعلام کردهاند که به نشانهی همبستگی با فلسطینیان در منطقه محاصره شده غزه و محکوم کردن حملات اسرائیل به این بخش محاصره شده از سرزمینهای فلسطینی کشتیهای تجاری متحدان غربی اسرائيل را در دریای سرخ هدف قرار میدهند.
اگرچه حوثیها گفته است که حملات خود را به کشتیهای مرتبط با بریتانیا، ایالات متحده و اسرائیل محدود میکنند اما به گفته منابع آگاه در صنعت حمل و نقل دریایی، همه کشتیها در صورت تردد از مسیر دریای سرخ در معرض خطر قرار دارند.
گروه اماسسی، که یکی از بزرگترین شرکتهای کشتیرانی کانتینری جهان است ۲۶ دسامبر گذشته اعلام کرده بود که یکی دیگر از کشتیهای این شرکت تحت نام «اماسسی یونایتد ۸» در حال عبور از دریای سرخ مورد حمله قرار گرفته است.
تداوم ناامنی دریای سرخ و واکنش شرکتهای حمل و نقل دریایی
حملات حوثیهای یمن به کشتیها در دریای سرخ که از ماه نوامبر گذشته شدت گرفت سبب اختلال در وضعیت حمل و نقل دریایی در این آبراه حیاتی برای تجارت کالا میان شرق و غرب شده است.
این حملات بدین ترتیب تجارت بینالمللی از طریق کانال سوئز که کوتاهترین مسیر کشتیرانی بین اروپا و آسیا است و حدود یک ششم ترافیک دریایی در جهان را به خود اختصاص میدهد، مختل کرده است.
حملات چند ماه اخیر حوثیها به کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ که با اقدامات نظامی تلافیجویانه از سوی آمریکا و بریتانیا علیه شبهنظامیان یمنی نیز همراه بوده، سبب شده است تا شرکتهای کشتیرانی تدابیر مختلفی را برای دور ماندن از خطرات این حملات به کار ببندند.
در پاسخ به این حملات، برخی از شرکتهای کشتیرانی اقدامات زیر را انجام دادهاند:
- تغییر مسیر: بسیاری از شرکتها مانند اورگرین (Evergreen)، فرونتلاین (Frontline)، هاپاگ لوید (Hapag-Lloyd)، اچامام (HMM) و هوگ اتولاینرز (Hoegh Autoliners) مسیر کشتیهای خود را تغییر دادهاند و به جای عبور از دریای سرخ، مسیر طولانیتر دور زدن دماغه امیدنیک در آفریقای جنوبی را انتخاب کردهاند.
- تعلیق فعالیت: برخی دیگر مانند یوروناو (Euronav) و هافنیا (Hafnia) اعلام کردهاند که تا اطلاع ثانوی به طور کلی کشتیهای خود را از مسیر دریای سرخ عبور نمیدهند.
- کاهش تردد از کانال سوئز: شرکتهایی مانند دایانا شیپینگ (Diana Shipping) به دلیل نگرانیهای امنیتی، عبور از کانال سوئز را محدود کردهاند.
- اسکورت از سوی نیروی دریایی: شرکت سیامای سیجیام (CMA CGM) در مواردی خاص و با امکان اسکورت نیروی دریایی فرانسه، همچنان به ارسال برخی محمولهها از طریق دریای سرخ ادامه میدهد.
این اقدامات افزایش هزینهها و طولانیتر شدن زمان حمل و نقل کالا را به همراه داشته و بر تجارت جهانی تأثیر منفی گذاشته است.
انتظار میرود روند اختلال در حمل و نقل دریایی کالا از طریق دریای سرخ با توجه به تنشهای جاری در منطقه همچنان تا ماههای آینده ادامه داشته باشد.