جنگ اسرائیل و حماس در حالی وارد دوازدهمین روز خود میشود که انفجار مرگبار سه شنبه شب به بیمارستانی در غزه ضمن به جا گذاشتن صدها قربانی از جمله شمار زیادی کودک، با واکنش گسترده و دامنهدار شخصیتهای سیاسی، نهادهای بینالمللی و افکار عمومی در جهان همراه شده است.
این حادثه که هر دو سوی درگیری، مسئولیت آنرا متوجه طرف مقابل میکنند همچنین سفر امروز جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل را تحتالشعاع قرار داده است.
آقای بایدن قرار بود پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در تلآویو برای گفتگو با رهبران سه کشور منطقهای راهی امان شود اما حمله به بیمارستان المعمدانی و موج اعتراضهایی که این واقعه در بسیاری از کشورهای جهان به راه انداخت سبب لغو نشست چهار جانبه رهبران اردن، مصر و تشکیلات فلسطینی با رئیس جمهوری ایالات متحده شد.
آخرین خبرها و گزارشهای مرتبط با جنگ حماس و اسرائیل و تحولات پیرامون آن در روز چهارشنبه ۱۸ اکتبر را در این صفحه دنبال کنید.
آمریکا قطعنامه سازمان ملل درباره جنگ اسرائیل و حماس را وتو کرد
ایالات متحده چهارشنبه یک قطعنامه شورای امنیت را که خواستار «وقفه بشردوستانه» در درگیری شدید بین اسرائیل و حماس شده بود وتو کرد، چرا که به گفته سفیر دائم آمریکا در سازمان ملل متن این قطعنامه «حق اسرائیل برای دفاع از خود» را به رسمیت نشناخته بود.
۱۲ عضو از ۱۵ عضو شورا به پیشنویس این قطعنامه که توسط برزیل تهیه شده بود رای مثبت دادند، در حالی که روسیه و بریتانیا رای خود را به عنوان ممتنع ثبت کردند. ایالات متحده تنها عضو شورای امنیت سازمان ملل بود که به این قطعنامه رای منفی داد، هرچند همین رای برای رد آن کافی بود از این رو که آمریکا به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت از حق وتو برخوردار است.
در پیشنویس این قطعنامه «حملات تروریستی مشمئزکننده حماس و گروگانگیری توسط این گروه» محکوم شده بود. با این وجود لیندا توماس گرینفیلد، سفیر دائم آمریکا در سازمان ملل، پس از رایگیری گفت: «ایالات متحده از این که این قطعنامه هیچ اشارهای به حق دفاع از خود اسرائیل نکرده است، مأیوس شده است.»
گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، از ایالات متحده به دلیل وتوی «یک قطعنامه بسیار بد» تشکر کرد و گفت: «واشنگتن همچنان در مواقع ضروری در کنار ما میایستد.»
در سوی مقابل ریاض منصور، سفیر فلسطین در شورای امنیت، خطاب به این شورا هشدار داد «کشتن تعداد بیشتری از فلسطینیان هرگز اسرائیل را امنتر نمیکند.»

نخست وزیر فرانسه؛ ۲۴ فرانسوی در حمله حماس به اسرائیل کشته شدهاند و ۷ نفر مفقود هستند
الیزابت بورن روز چهارشنبه اعلام کرد که از زمان حمله بیسابقه جنبش اسلامگرایان حماس در۷ اکتبر به اسرائیل، ۲۴ فرانسوی جان خود را از دست دادهاند و از سرنوشت ۷ شهروند دیگر فرانسه اطلاعی در دست نیست.
نخست وزیر فرانسه همچنین گفت که تاکنون ۳هزار و ۵۰۰ فرانسوی از اسرائیل به فرانسه بازگردانده شدهاند.
وزیر خارجه ترکیه: ایران و حماس از حضور یکدیگر سود میبرند؛ اولویت آنکارا جلوگیری از گسترش درگیریها است
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز چهارشنبه در دیدار با سردبیران روزنامههای این کشور به نقش ایران در بحران غزه پرداخت و گفت گروههای شبهنظامی تحت حمایت تهران در منطقه با مشروعیت و پایگاهی که کسب کردهاند، به «تهدیدی بزرگ» برای اسرائیل تبدیل شدهاند.
آقای هاکان با بیان اینکه در سالهای اخیر تلاشهای ایران برای انتقام از اسرائیل و فعالیتهای حماس تلاقی پیدا کرده و آن دو «ظاهرا از یکدیگر سود میبرند»، گفت: «هماکنون اولویت ما جلوگیری از گسترش حوزه جغرافیایی این درگیری است».
وزیرخارجه ترکیه با اشاره به اینکه «جوی احساسی و انتقامجویانه» در اسرائیل حاکم است، گفت: «قشری از اسرائیل بر این باورند که اگر اسرائیل با ایران وارد جنگ شود، آمریکا خود به خود به نفع آنها وارد جنگ خواهد شد. آمریکا خواهان چنین تحولی نیست و امیدوار است با بازدارندگی از گسترش جنگ جلوگیری کند.»

موافقت اسرائیل با درخواست بایدن؛ کمکهای بشردوستانه از طریق مصر به غزه خواهند رسید
دولت اسرائیل روز چهارشنبه اعلام کرد که به مصر اجازه میدهد تا مقادیر محدودی از کمکهای بشردوستانه را به نوار غزه برساند.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با صدور بیانیهای گفت که این تصمیم در پی درخواست جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده گرفته شده است.
هنوز مشخص نشده است که ارسال کمکها چه زمانی آغاز میشود. گذرگاه رفح مصر ظرفیت محدودی دارد و مصر میگوید که در اثر حملات هوایی اسرائیل آسیب دیده است.
قبل از این سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر، از عدم همکاری اسرائیل با این کشور برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه انتقاد کرده بود.

عربستان سعودی از شهروندان خود خواست فوراً خاک لبنان را ترک کنند
سفارت عربستان سعودی در بیروت با صدور بیانیهای از شهروندان خود درخواست کرد فوراً خاک لبنان را ترک کنند.
این سفارتخانه در بیانیه صادره با اشاره به اینکه «تحولات وقایع جاری در منطقه جنوب لبنان را از نزدیک دنبال میکند»، به دیگر شهروندان سعودی توصیه کرد به ممنوعیت سفر به لبنان پایبند باشند.
پس از حملات حماس به اسرائیل در هفته گذشته، چندین دفعه در نقاط مرزی میان حزبالله و نیرویها اسرائیلی تبادل آتش انجام گرفته است.

کشتار در بیمارستان «الاهلی العربی (المعمدانی)» غزه؛ «جهاد اسلامی» اتهام ارتش اسرائیل را رد کرد
دنیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائيل با رد اتهام وارده به این کشور مبنی بر حمله به بیمارستان الاهلی شهر غزه گفت: «ساعت ۱۸:۱۵ حماس شروع به موشکباران اسرائیل کرد. در ساعت ۱۸:۵۹ جهاد اسلامی از قبرستانی در مجاورت بیمارستان الاهلی شهر غزه، حدود ۱۰ موشک را به صورت رگبار پرتاب کرد. همان موقع و در ساعت ۱۸:۵۹ بود که گزارشهایی مبنی بر انفجار در بیمارستان المعمدانی منتشر شد. بنابر اطلاعات ما، حماس با بررسی گزارشها متوجه شد که جهاد اسلامی در پرتاب موشکها اشتباه کرده است و تصمیم گرفت با راهاندازی کارزار رسانهای بینالمللی واقعیت آنچه رخ داده است را کتمان کند و تا بیشتر نشان دادن شمار تلفات هم پیشرفتند. آنها مطمئن بودند که این موشک جهاد اسلامی بوده که به بیمارستان خسارت وارد کرده است.»
وی دلیل دیگر رد این اتهام را نحوه وارد آمدن آسیب به بیمارستان عنوان کرد و گفت: «این که به اسکلت بنا آسیبی نرسیده، دیوارها دستنخورده باقی ماندند و هیچ حفرهای وجود ندارد نشان میدهد که خبری از مهماتی که از آسمان بر سر بیمارستان انداخته شود نیست. میزان تخریب به دلیل اندازه کلاهک موشکهای جهاد اسلامی است و اثرات نیروی پیشران موشک هم قابل مشاهده است زیرا طول پرواز به دلیل مشکل ایجاد شده در پرتاب موشک کوتاه بوده است.»
جهاد اسلامی با تکذیب ادعای ارتش اسرائیل آن را «دروغین و غیر واقعی» خواند و در بیانیهای اعلام کرد: «جهاد اسلامی و دیگر گروههای مقاومت در غزه از عبادتگاهها یا اماکن عمومی به ویژه بیمارستانها به عنوان مراکز نظامی، انبار مهمات یا پرتاب راکت استفاده نمیکند. در اصل شماری از مقامات اسرائیلی طی روزهای اخیر اظهارات تهدید آمیزی در این رابطه کرده بودند.»

آمریکا ۱۰ عضو حماس را که ساکن کشورهای دیگر از جمله ترکیه و قطر هستند، تحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد ۱۰ عضو و تسهیلکننده مالی یک شبکه وابسته به سازمان حماس را در لیست تحریمهای خود قرار داده است.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد که این افراد تحریمشده در غزه و جاهای دیگر از جمله سودان، ترکیه، الجزایر و قطر ساکن هستند.
جنت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده، گفت این تصمیم در پی «قتلعام وحشیانه و بدون وجدان حماس علیه غیرنظامیان اسرائیلی از جمله کودکان» اتخاذ شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در بیانیهای جداگانه گفت افراد تحریمشده به حماس کمک میکردند تا «اقداماتی مانند حمله وحشیانه به اسرائیل را انجام دهد.»
وزارت خزانهداری آمریکا گفته است تا به امروز نزدیک به هزار فرد و نهاد مرتبط با «شبکه ترور و تامین مالی تروریسم توسط رژیم ایران از جمله حماس و حزبالله» را هدف تحریمهای خود قرار داده است.

بایدن خطاب به اسرائیل: اشتباهات پسا ۱۱ سپتامبر آمریکا را تکرار نکنید
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا که در سفر اسرائیل به سر میبرد به مقامات این کشور هشدار داد «اشتباهات» آمریکا پس از حادثه یازده سپتامبر را تکرار نکنند.
وی خطاب به اسرائیل گفت: «من در خصوص این مطلب هشدار میدهم که هرچند شما در وجودتان خشم دارید، اما تحت تأثیر آن قرار نگیرید. پس از ۱۱ سپتامبر ما در ایالات متحده خشمگین بودیم. اگرچه ما به دنبال عدالت بودیم و به عدالت هم رسیدیم، ولی اشتباهاتی نیز مرتکب شدیم... اکثریت قریب به اتفاق فلسطینیها حماس نیستند. حماس نماینده مردم فلسطین نیست.»

عبدالفتاح سیسی: اسرائیل غیرنظامیان فلسطینی را تا پایان عملیات نظامی از غزه به صحرای نگب منتقل کند
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اولاف شولتس صدر اعظم آلمان گفت که این کشور حل مسئله غزه از طریق آواره کردن فلسطینیها و اسکان آنها در مصر را نمیپذیرد چرا که این امر به معنای «پایان آرمان فلسطین با هزینه کشورهای همسایه» خواهد بود.
وی با بیان این که قاهره پذیرای پیامدهای تشدید تنش در غزه نیست، گفت میلیونها مصری برای اعتراض علیه کوچ اجباری فلسطینیها از غزه به سینا آماده برپایی تظاهرات هستند و این کار مصر را به جنگ با اسرائیل میکشاند.
رئیسجمهور مصر پیشنهاد کرد اسرائیل غیرنظامیان فلسطینی را تا پایان عملیات نظامی از غزه به صحرای نگب منتقل کند.

۸ فرودگاه در فرانسه در پی تهدید به بمبگذاری تخلیه شدند
مقامات سازمان هوانوردی فرانسه اعلام کردند هشت فرودگاه این کشور به دلیل تهدیدات امنیتی تخلیه شده و در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند.
فرودگاههای شهرهای تولوز، بیاریتز و پو در جنوب غربی، نیس در جنوب شرقی، لیون در شرق، لیل در شمال، و رن و نانت در غرب فرانسه تحت تاثیر این تهدیدات امنیتی مجبور به تعطیلی شدهاند.
این در شرایطی است که کاخ ورسای نیز مجددا و برای سومین روز در پنج روز گذشته اعلام کرد در نتیجه تهدیدات امنیتی درهایش را به روی بازدیدکنندگان میبندد.
پیشتر در روز شنبه و یک روز پس از حمله مرگبار با یک چاقو به یک معلم در شهر آراس فرانسه، موزه لوور و کاخ ورسای به خاطر تهدید به بمبگذاری اعلام تعطیلی کرده بودند.
