بر پایه یافتههای گوناگون، کودکان به طور میانگین پیش ار رسیدن به سن سیزده سالگی ۱۳۰۰ بار تصاویرشان به صورت آنلاین به اشتراک گذاشته میشود. حال نمایندگان فرانسه سعی دارند با تصویب قانونی، شرایطی را برای والدین تعریف کنند.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در برخی از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی همچون «تیکتاک» با پستهای بیشماری از والدینی مواجه شده باشید که ویدیوها و عکسهای فرزندانشان را با دیگران به اشتراک میگذارند. برای اینکار کافی است بنویسید «کودک / child» یا هشتگ «مامتاک / #MumTok» را تایپ کنید، آن وقت است که با حجم زیادی از این تصاویر رو برو خواهید شد.
در زبان انگلیسی برای این روند ارسال تصاویر از فرزندان در شبکههای اجتماعی واژه «sharenting» را ساختهاند – که از پیوند دو لغت «فرزندپروری / parenting» و «اشتراکگذاری / sharing» تشکیل شده است.
فرانسه بررسی میکند
حالا یک کشور اروپایی در صدد آن است تا خطوطی را برای این اشتراکگذاری تصاویر کودکان تعریف کند. نمایندگان پارلمان فرانسه در حال حاضر مشغول بررسی لایحهای در مجلس سنای این کشور بر ضد اشتراکگذاری این تصاویر هستند.
یکی از بندهای پیشنویس این لایحه، والدین را در قبال حقوق حریم خصوصی فرزندانشان که از آپلود آنلاین تصاویرشان راضی نیستند، مسئول برمیشمارد.
در موارد حادتر در صورتی که اشتراکگذاری از تصاویر فرزند بیش از حد باشد یا مضر تشخیص داده شود، قاضی خانواده حتی میتواند حق والدین از به اشتراک گذاشتن تصاویر فرزندشان را سلب کند.
این قانون پیشنهادی همچنین به دنبال مجازات والدینی است که در شبکههای اجتماعی اصطلاحا «اینفلوئنسر» تلقی میشوند و از طریق ارسال تصاویر فرزندان خود به دنبال جذب دنبالکننده یا همان فالوور و کسب درآمد هستند.
آمار عجیب از به اشتراکگذاری تصاویر کودکان
باید بخاطر داشت که وقتی محتوای آنلاین را به اشتراک میگذارید، شاید پاک کردن آن در آینده بسیار دشوار باشد.
بر پایه یافتههای گوناگون، کودکان به طور میانگین پیش ار رسیدن به سن سیزده سالگی ۱۳۰۰ بار تصاویرشان به صورت آنلاین به اشتراک گذاشته میشود - این یعنی پیش از اینکه حتی خودشان به طور قانونی اجازه درست کردن پروفایل شخصی در رسانههای اجتماعی همچون فیسبوک یا اینستاگرام را داشته باشند.
بنا بر یافته «مرکز پایش والدین و آموزش دیجیتال» همین حالا هم بیش از نیمی از والدین تصاویر فرزندان خود را به صورت آنلاین به اشتراک گذاشتهاند که از این تعداد، ۹۱ درصد این کار را قبل از رسیدن فرزندشان به سن پنج سالگی انجام دادند.
اولین قانون در نوع خود در جهان
در صورت تصویب این لایحه، فرانسه اولین کشوری در جهان خواهد بود که چنین قانون را وضع میکند. قانونی که مورد استقبال روانشناسان کودک و کارشناسان شبکههای اجتماعی قرار گرفته است.
آنیا استویچ، محقق ارتباطات در دانشگاه وین، میگوید: «لازم است از کودکان زیر هجده سالی که صدایی برای صحبت در برابر تصاویری که والدینشان در اینترنت به اشتراک گذاشتهاند ندارند، محافظت شود.»
استویچ در این رابطه به یورونیوز گفت: «والدین باید از خطرات این کار آگاه باشند... بیشتر بخاطر مسائل اخلاقی یا احتمال سرقت تصاویر در جهت اهداف واقعا مخرب آنلاین.»
برونو استودر، نمایندهای که این لایحه را به پارلمان فرانسه جهت بررسی پیشنهاد داده است در همین زمینه خاطر نشان کرده است که ۵۰ درصد از عکسهایی که به طور معصومانه و بیغرض در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شدهاند، از تالارهای گفتگوی (فورومهای) سوء استفاده جنسی از کودکان سر در میآورند.
یعنی واقعا درست است؟
درصد تخمینزده شده از تحقیقات دفتر کمیساریای کودکان و جوانان استرالیا در سال ۲۰۱۵ به دست آمده است.
درست است که این آمار مربوط به حدود هشت سال پیش میشود، اما به گفته شورای انجمنهای فرانسوی حقوق کودکان (Cofrade)، «یوروپل و اینترپل از اوایل سال ۲۰۲۰ نسبت به گسترش محتوای سوء استفاده آنلاین جنسی از کودکان و شیوع محتوای خود-تولیدی توسط جوانان یا اطرافیانشان هشدار داده بودند.»
اما آیا با وجود این همه این خطرات، آیا هنوز هم اشتراک گذاری تصاویر فرزندتان به صورت آنلاین امن است؟
خانم استویچ که چنین باوری دارد. این کارشناس ارتباطات دانشگاه وین این را هم گفته است که «وقتی تنظیمات حساب شما بر روی حالت خصوصی قرار داشته باشد، در نتیجه این تصاویر فقط با اعضای خانواده و دوستان شما به اشتراک گذاشته میشوند.» وی افزود «هستند والدینی که تصاویر بچهها را فقط از پشت سر به اشتراک میگذارند، بنابراین خیلی لزومی هم ندارد که تمام صورت یا تمام بدن فرزندشان را به اشتراک بگذارند.»
وی گفت: «من فکر میکنم مشکل زمانی است که عکسها بیش از حد عمومی انتشار پیدا میکنند، مخصوصا وقتی که این برای همه و البته سوءاستفادهکنندگان آنلاین در دسترس باشد.»
اگرچه لایحهای که در دستور بررسی پارلمان فرانسه قرار دارد از جمعآوری محتوای منتشر شده در فضای مجازی توسط وبسایتهای سوءاستفاده جنسی از کودکان جلوگیری نمیکند، اما نمایندگان پارلمان این کشور میخواهند به والدین یادآوری کنند که باید به حریم خصوصی دیجیتال فرزندشان احترام بگذارند.