اعتراض‌ها در ایران؛ تنش در روابط تهران با بروکسل در پی تصویب قطعنامه پارلمان اروپا

تنش در روابط ایران با اتحادیه اروپا
تنش در روابط ایران با اتحادیه اروپا   -  Copyright  Canva
نگارش از یورونیوز فارسی

آخرین اخبار و گزارش‌ها از رویدادهای ایران در روز دوم بهمن (۲۲ ژانویه) را می‌توانید در این صفحه دنبال کنید.

فضای سیاسی ایران با وجود گذشت بیش از چهار ماه از آغاز اعتراض‌های گسترده به جان باختن مهسا امینی همچنان تحت تاثیر این رویداد و تبعات آن قرار دارد. 

این در حالی است که در عرصه سیاست خارجی تنش‌ها در روابط ایران با کشورهای غربی به ویژه اتحادیه اروپا رو به افزایش است. پارلمان اروپا چند روز پیش قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن درخواست قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست «سازمان‌های تروریستی» مطرح شده بود. 

آخرین اخبار و گزارش‌ها از رویدادهای ایران در روز دوم بهمن (۲۲ ژانویه) را می‌توانید در این صفحه دنبال کنید. 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

22.01.2023
22:01

خبرگزاری قوه قضاییه منکر بازداشت و محکومیت یک معترض شد

میزان،‌ خبرگزاری قوه قضاییه ایران گزارش‌های منتشر شده مبنی بر بازداشت و صدور حکم اعدام علیه یکی از معترضان ناآرامی‌های اخیر با نام حسن فیروزی را به کلی رد کرد.

در گزارش این خبرگزاری آمده است «فردی به نام حسن فیروزی با جرائم ذکر شده در ادعاهای معاندین نه تنها حکم محکومیت و کیفرخواست و قرار طی ماههای گذشته، ندارد بلکه در هیچ کدام از زندان‌های ایران در بازداشت یا در حال گذران دوران محکومیت نیست.»

در این گزارش همچنین تاکید شده است که «استعلامات از نهادهای انتظامی و امنیتی نیز نشان می‌دهد، فردی با این هویت و مشخصات حتی به صورت موقت بازداشت نشده است.»

خبرهایی طی روزهای گذشته در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود که از شکنجه حسن فیروزی در زندان تا سر حد کما و صدور حکم اعدام علیه این معترض حکایت داشت.

وی همچنین در یک فایل صوتی که گفته می‌شد از این فرد معترض و محکوم به اعدام به بیرون زندان درز پیدا کرده از مردم درخواست کرده بود کاری کنند تا او دوباره بتواند فرزندش را ببیند.

22.01.2023
20:23

درخواست مشترک ۳۰ زندانی زن سیاسی در ایران: اعدام‌ها را متوقف کنید

خبرگزاری فرانسه در گزارشی از درخواست مشترک ۳۰ زن زندانی به اتهام‌های سیاسی در ایران برای توقف اعدام معترضان خبر داد.

در میان امضا کنندگان این درخواست مشترک نام فریبا عادلخواه، پژوهشگر فرانسوی-ایرانی و نیز فائزه هاشمی، دختر رئیس جمهوری سابق ایران نیز دیده می‌شود.

در متن این درخواست مکتوب که نسخه‌ای از آن به فرانس‌پرس ارسال شده آمده است: «ما زندانیان عقیدتی و سیاسی بند زنان  زندان اوین خواستار پایان یافتن اعدام تظاهرکنندگان و توقف صدور احکام ناعادلانه علیه زندانیان در ایران هستیم.»

امضا کنندگان این طومار تاکید کرده‌‌اند که به رغم برخوداری از باورهای مذهبی و سیاسی مختلف، همگی گردهم آمده‌‌اند تا به اعدام «نه» بگویند و از حق مردم برای زندگی کردن در سایه عدالت دفاع کنند.

آنها همچنین به این نکته اشاره کرده‌اند که به موجب «رویه‌های ناعادلانه و غیرشفاف» روی هم رفته به ۱۲۴ سال زندان محکوم شده‌‌اند که «هم‌تراز چندین نسل از زندگی بشر است.»

فریبا عادلخواه محقق فرانسوی-ایرانی یکی از امضا کنندگان است که ژوئن سال ۲۰۱۹ در ایران دستگیر شد و سپس بر اساس حکمی قضایی به اتهام تضعیف امنیت ملی به پنج سال زندان محکوم شد.

ناهید تقوی فعال ایرانی-آلمانی حقوق زنان که در سال ۲۰۲۱ به اتهام مشابه دستگیر و به ۱۰ سال زندان محکوم شد نیز این درخواست را امضا کرده است.

فائزه هاشمی، نماینده سابق مجلس و دختر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری سابق ایران که دی ماه گذشته همزمان با اعتراض‌ها در ایران بازداشت و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به مقدسات به ۵ سال زندان محکوم شد، و نیز نیلوفر بیانی، فعال محیط زیست که سال ۲۰۲۰ به اتهام «جاسوسی» به ده سال زندان محکوم شد از جمله دیگر امضا کنندگان این درخواست هستند.

بر اساس گزارش سازمان غیردولتی حقوق بشر ایران که مقر آن در نروژ است دست کم ۴۸۱ نفر در اعتراضات اخیر ایران کشته شده‌اند و حداقل ۱۰۹ نفر نیز با خطر مجازات اعدام روبرو هستند.

22.01.2023
17:42

تجمع هزاران معترض به صدور حکم زندان قوه قضائیه ایران علیه امدادگر بلژیکی

هزاران نفر روز یکشنبه در اعتراض به بازداشت اولیویه واندکاستیل، امدادگر بلژیکی که به اتهام جاسوسی از سوی قوه قضائیه ایران به ۴۰ سال زندان محکوم شده است، به خیابان‌های بروکسل آمدند.

معترضان که اعضای خانواده، دوستان و حامیان آقای واندکاستیل در جمع آنها حاضر بودند، پلاکاردهایی حاوی شعار «جان او در خطر است، به آزادی‌اش کمک کنید» و « اولیویه واندکاستیل را آزاد کنید» در دست داشتند. 

آقای واندکاستیل، امدادگر بلژیکی که از ماه فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) در ایران زندانی است، ماه گذشته به اتهام جاسوسی از سوی قوه قضائیه ایران به ۴۰ سال زندان محکوم شد. وزیر دادگستری بلژیک، اتهام وارد شده به امدادگر بلژیکی را ساختگی و بی‌اساس خواند و حکم صادر شده برای او را صرفا اقدامی متقابل در مواجهه با صدور حکم ۲۰ سال حبس دادگاه بلژیک برای اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی، به اتهام دست داشتن در پروژه ناکام بمب‌گذاری در نشست سالانه سازمان مجاهدین خلق در پاریس، عنوان کرد. 

تجمع اعتراضی در بروکسل؛ عکس از آسوشیتدپرس

دادگاه قانون اساسی بلژیک ماه آینده جلسه استماع نظرات مدافعان قانونی بودن اجرای معاهده تبادل زندانیان بلژیک با ایران را برگزار خواهد کرد. عالی‌ترین نهاد قضایی بلژیک از هشتم دسامبر ۲۰۲۲، توافقنامه تبادل زندانی‌ها بین این کشور و جمهوری اسلامی ایران را «تعلیق» کرده است.

22.01.2023
17:00

گازگرفتگی ۴۰ نفر در مدرسه‌ای در قوچان؛ ۱۵ دانش‌آموز به مراکز درمانی منتقل شدند

محمد رضایی، رئیس جمعیت هلال‌احمر قوچان، از گازگرفتگی ۴۰ نفر در یک مدرسه روستای شفیع شهرستان قوچان خبر داد. خبرگزاری ایسنا به نقل از آقای رضایی گزارش داد که در ساعت ۱۲ و ۳۸ دقیقه امروز خبری مبنی بر گازگرفتگی تعدادی از دانش‌آموزان در مدرسه روستای شفیع به عوامل پایگاه شهید یوسف کلاهدوز هلال‌احمر قوچان اعلام و عوامل پایگاه به محل حادثه اعزام شدند.

رئیس جمعیت هلال‌احمر قوچان ادامه داد: «تعداد حادثه دیدگان این حادثه بیش از ۴۰ نفر بود که بیش از ۱۵ نفر دانش‌آموزان حادثه‌دیده که حال وخیمی داشتند توسط ۶ دستگاه آمبولانس اورژانس و هلال‌احمر به مراکز درمانی شهرستان‌های قوچان و چناران انتقال داده شدند.»

آقای رضایی علت رخداد این حادثه را «عدم نصب صحیح بخاری در محل مدرسه (بدون دودکش)» عنوان کرد.

22.01.2023
16:02

وزیر کشور جمهوری اسلامی: ما خودمان دلار را بزرگ کردیم

 احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، گفت: «ما خودمان دلار را بزرگ کردیم آمریکا با دلار سلطه جهانی درست کرده است روزی را خواهید دید که چگونه آمریکا فرو می‌ریزد و کاخ دلار نیز با آن سقوط می‌کند.»

خبرگزاری ایلنا که سخنرانی آقای وحیدی در چهارمین اجلاس ماهنامه اتاق اصناف تهران را گزارش کرده، به نقل از او افزوده است: «حجم بدهی آمریکا حدود ۳۰ هزار میلیارد دلار است و روزی خواهد رسید که سلطه دلار در اقتصاد جهان فرو می‌ریزد.»

احمد وحیدی؛ عکس از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

اظهارات وزیر کشور جمهوری اسلامی در شرایطی بیان شد که نرخ فروش دلار آزاد در جریان معاملات روز یکشنبه با ثبت رکوردی تاریخی جدیدی تا ۴۵ هزار و ۴۰۰ تومان صعود کرد. این نرخ در ابتدای سال جاری خورشیدی ۲۶ هزار و ۳۰۰ تومان و ۷۲ درصد پایین‌تر از رکورد روز یکشنبه بود.

22.01.2023
13:50

سارا خادم الشریعه: وقتی با حجاب بودم خودم نبودم

سارا خادم الشریعه، استاد بین‌المللی شطرنج، که پس از حضور بی‌حجاب در مسابقات جهانی در اسپانیا اقامت کرد، روز یکشنبه در گفتگو با روزنامه اسپانیایی ال پایس(El País) گفت: «با حجاب، من خودم نیستم، احساس خوبی ندارم، بنابراین می‌خواستم به این وضعیت پایان دهم و تصمیم گرفتم دیگر آن را سرم نکنم.»

خانم خادم الشریعه که اوایل ژانویه به همراه همسرش اردشیر احمدی و پسر ۱۰ ماهه‌شان سام به اسپانیا نقل مکان کرد، در این گفتگو توضیح داد که پیش از مسابقات جهانی آلماتی در قزاقستان، او صرفا به دلیل این که نماینده ایران بوده جلوی دوربین حجاب خود را رعایت می‌کرده است. 

روزنامه ال پایس که نوشته است، گفتگو با این شطرنج‌باز ایرانی را در به دلایل امنیتی در یک مکان محرمانه انجام داده، به نقل از خانم خادم الشریعه نوشت: «امیدوارم که خانواده‌ام در ایران به دردسر نیفتند چون تنها کسی که باید جوابگوی این کار باشد، من هستم چون که شخصا تصمیم به برداشتن حجابم گرفتم.»

او توضیح داد که پس از تولد فرزندش به فکر ترک کشورش بوده است. خانم خادم الشریعه گفت: «به این فکر کردم که در جایی زندگی کنم که سام بتواند بدون هیچ‌گونه نگرانی به بیرون از خانه برود و بازی کند و  برای این منظور، اسپانیا بهترین گزینه به نظرم می‌رسید.»

سارا خادم الشریعه افزود: «همچنان دوست دارم به نمایندگی از ایران در مسابقات شطرنج شرکت کنم و الان هم قصد دارم برنامه‌های آنلاینی را در زمینه آموزش شطرنج ارائه کنم؛ ایده‌ای که از چند سال پیش داشتم ولی دلم نمی‌خواست که آن را از ایران و با حجاب منتشر کنم.»

سارا خادم الشریعه؛ عکس از رویترز

سارا خادم الشریعه که ۲۵ سال دارد، دسامبر گذشته در مسابقات جهانی شطرنج سریع فدراسیون بین‌المللی (FIDE) در آلماتی قزاقستان بدون حجاب حاضر شد. اقدامی که از سوی بسیاری به حمایت او از جنبش زن، زندگی، آزادی تعبیر شد.

22.01.2023
12:41

هشدار علاء‌الدین بروجردی به مولوی عبدالحمید: از فرجام قائم مقام رهبری عبرت بگیرید

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، روز یکشنبه نامه‌ علاءالدین بروجردی، رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران را خطاب به مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، منتشر کرده که در آن آقای بروجردی، از این روحانی منتقد حکومت ایران سوال کرده، که چرا «به‌جای شکرگزاری از درگاه الهی و تشکر از مسئولین امنیتی و انتظامی که ده‌ها شهید برای برقراری امنیت تقدیم کردند، در  این آتش می‌دمید و افکار عمومی را تحریک می‌کنید.»

آقای بروجردی همچنین از آقای عبدالحمید پرسیده است: «چرا در برابر زندانی نمودن و اعدام صدها عالم برجسته اهل‌سنت و شیعه عربستان سکوت می‌کنید؟»

او سپس نتیجه گرفته که «همین کارنامه است که منجر می‌شود یک متفکر فرهیخته جامعه ما آن را مسجد ضرار بداند و مسجد ضرار یک نماد است که در هر مقطعی  از تاریخ می‌تواند تکرار شود.»

مطابق برخی روایت‌ها مسجد ضرار در مدینه «برای شرارت و خیانت و برای نفاق میان مومنان» و در نزدیکی مسجد قبا ساخته شده بود که در نهایت پیامبر اسلام پس از نزول آیاتی در مورد آن نسبت به ویران کردن آن اقدام کرد.  

آقای بروجردی به سرنوشت حسینعلی منتظری، مرجع شیعیان و قائم مقام رهبر نخست جمهوری اسلامی نیز اشاره کرده و نوشته است: «جمهوری اسلامی ایران در طول چهل و اندی سال که از عمر پربرکتش می‌گذرد فراز و نشیب‌های فراوانی دیده است و در این فراز و نشیب‌ها چه بسیار افرادی که در بالاترین سطح نظام قرار داشتند و در آزمون مسئولیت خویش در برابر ملّت بزرگ ایران و خون پاک شهدا و ارزشهای والای نظام مردود شدند... ماجرای قائم‌مقام رهبری و تذکرهای مکرر حضرت امام(رض) به ایشان و ادامه ایرادهای بنی‌اسرائیلی وی و حذف قائم‌مقام رهبری توسط بنیانگذار جمهوری اسلامی گرچه قیاس مع‌الفارق است ولی واقعیتی است آموزنده برای کسانی که عبرت‌آموز باشند.»

آقای منتظری، رئیس مجلس خبرگان قانون اساسی جمهوری اسلامی و نیز قائم مقام روح‌الله خمینی، با اتخاذ رویکرد انتقادی نسبت به ادامه جنگ با عراق آرام آرام به حاشیه رانده شد تا این که پس انتقاد از اعدام‌ مخالفان جمهوری اسلامی از جمله مهدی هاشمی، برادر دامادش، در دهه ۱۳۶۰، در فروردین ۱۳۶۸ از سوی آقای خمینی عزل شد. او دوازده سال پایانی عمر خود را در حصر خانگی سپری کرد. 

علاء‌الدین بروجردی؛ عکس از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

علاءالدین بروجردی، چهره‌ای اصولگرا که سابقه پنج دوره حضور در مجلس ایران را در کارنامه خود دارد، با وجود آن که پس از مطرح شدن اتهام‌های فساد اقتصادی موفق شد از سد تایید صلاحیت شورای نگهبان بگذرد ولی در انتخابات سال ۱۳۹۸ شکست خورد و از راهیابی به مجلس بازماند. 

22.01.2023
10:48

امیرعبداللهیان تهدید به پاسخ «متقابل» به پارلمان اروپا کرد

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در صفحه توئیترش نوشت که مجلس به دنبال «اقدام متقابل» در برابر تصویب قطعنامه علیه سپاه در پارلمان اروپا است.

وزیر امور خارجه ایران نوشت: «مجلس در اقدامی متقابل در صدد قرار دادن عناصر ارتش کشورهای اروپا در لیست تروریستی است. پارلمان اروپایی به پای خود شلیک کرد. پاسخ، متقابل است.»

او در اظهاراتی جداگانه نیز روز یکشنبه گفت: «با توجه به گفت وگوهایی که با آقای بورل و رئیس دوره ای اتحادیه اروپا داشتم، آنها اظهار داشتند که دنبال اجرای این قطعنامه نیستند و قطعنامه صرفا بیان احساسات بخشی از نمایندگان پارلمان اروپاست.»

حسین امیرعبداللهیان همچنین ضمن انتقاد از آنالنا بربوک، همتای آلمانی خود تهدید کرد که ایران ممکن است از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی) خارج شود. وزیر امور خارجه ایران گفت: «تعداد اندکی از رهبران سیاسی اروپا هیچ تجربه‌ای در حوزه دیپلماسی ندارند و امروز تنها در رأس دستگاه دیپلماسی قرار گرفته‌اند از جمله وزیر خارجه آلمان، لذا اگر آنها در مسیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند، هر احتمالی متصور است.

22.01.2023
08:48

روزنامه کیهان: پاسخ به اروپا با بیانیه و خویشتنداری نباشد، مراودات سیاسی و اقتصادی را تعلیق کنید

روزنامه کیهان چاپ تهران در مطلب امروز خود ضمن اشاره به اقدام اخیر پارلمان اروپا در تصویب قطعنامه‌ قرار دادن سپاه در فهرست «سازمان‌های تروریستی»، نوشت که «بعضی محافل سیاسی و رسانه‌ای داخلی» معتقد هستند که این ایران بوده که «با بی‌درایتی، اروپا را به نقطه‌ای رسانده که علیه نهاد نظامی‌اش موضع بگیرد.»

حال آنکه این روزنامه با انتقاد از این محافل، نتیجه گیری می‌کند که «تروریستی» خواندن سپاه، در واقع همان «به رسمیت نشناختن جمهوری اسلامی» است و باید «به‌طور عملی و نه در قالب چند بیانیه یا یک مصوبه داخلی» با این موضوع برخورد کرد.

این روزنامه به عنوان یکی از راهکارهای مقابله‌ای با تصمیم پارلمان اروپا توصیه می‌کند که «از همین امروز مراودات سیاسی، اقتصادی و... با این کشورها به حالت تعلیق درآید و دفاتر نمایندگی طرفین در پایتخت‌ها تعطیل گردند.»

این روزنامه برای نشان دادن قوام راهکار پیشنهادی خود، به فراخوانده شدن سفرای اروپایی‌ها در اعتراض به فتوای روح‌الله خمینی، رهبر پیشین ایران در ماجرای سلمان رشدی اشاره می‌کند و می‌نویسد که در آن زمان آیت الله خمینی گفته بود که «ضرورتی نیست که در چنین شرایطی ما به دنبال ایجاد روابط و مناسبات گسترده باشیم.»

در انتهای مقاله کیهان آمده است که ایران از «خویشتنداری» در برابر اقدامات اروپا برای خود هیچگونه «خیری» را متصور نیست.

مطالب مرتبط