NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

انتشار تصاویر خیره‌کننده از دره عظیم مارینر مریخ

دره مارینر در مریخ
دره مارینر در مریخ Copyright ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
Copyright ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

فضاپیمای مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا مناظر چشمگیر جدیدی از دره مارینر، بزرگ‌ترین دره در منظومه شمسی واقع در سطح کره مریخ منتشر کرده است.

آگهی

فضاپیمای مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا مناظر چشمگیر جدیدی از دره مارینر در کره مریخ منتشر کرده است.

دره مارینر که بیش از ۴ هزار کیلومتر طول و ۲۰۰ کیلومتر عرض دارد، عظیم‌ترین دره‌ موجود در سیاره‌های منظومه شمسی است.

تصاویر منتشره توسط آژانس فضایی اروپا (ESA) با استفاده از دوربین با وضوح بالای فضاپیمای مارس اکسپرس گرفته شده و جزئیاتی باورنکردنی از کف این دره عمیق را به تصویر می‌کشد.

آژانس فضایی اروپا در بیانیه‌ای که به همراه این تصاویر منتشر کرده آورده است: «به نظر می‌رسد وقتی صفحات تکتونیکی از هم جدا شده‌اند، در کف این دره مثلث‌های دندانه‌دار صخره‌ای پدید آورده‌اند که شبیه ردیفی از دندان‌های کوسه به نظر می رسند».

صفحات تکتونیکی صفحاتی هستند که پوسته مریخ را تشکیل می‌دهند و به صورت مستمر در حال حرکتند. پدیده‌هایی چون گسل، رشته‌کوه‌ها و چین‌خوردگی‌ها در اثر به هم خوردن این صفحات پدید می‌آیند.

مدارگرد «مارس اکسپرس» آژانس فضایی اروپا که از سال ۲۰۰۳ به دور سیاره سرخ می‌چرخد، در ماموریت جدید خود روی دو حفره در غرب دره مارینر به نام‌های «لوس‌کازما» و «تیتونیوم‌کازما» تمرکز کرده است.

لوس‌کازما در ضلع جنوبی این دره قرار دارد و در مسیری به امتداد ۸۴۰ کیلومتر کشیده شده است. در سوی مقابل تیتونیوم‌کازما در ضلع شمالی دره واقع شده و طولی برابر ۴۴۶ کیلومتر دارد.

دره مارینر تقریبا ده برابر گراند کانیون آمریکا طول دارد، ۲۰ برابر پهن‌تر است و ۵ برابر عمق بیشتری دارد.

ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
دره مارینر مریخESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

دانشمندان می‌گویند تصاویر تازه شواهدی از زمین‌لغزه ناشی از ریزش دیواره دره را نشان می‌دهد که تصور می‌شود به تازگی رخ داده باشد. همچنین در عکس‌ها تپه‌های شنی تیره به چشم می‌خورند که توسط فعالیت‌های آتشفشانی مجاور ایجاد شده و سپس توسط باد فرسایش یافته‌اند. برجستگی‌های کوچک‌تری نیز مشخص هستند که ممکن است در اثر تبخیر آب در سطح این سیاره تشکیل شده باشند.

دره مارینر که بیش از نیم قرن پیش کشف شد، حدود یک‌چهارم محیط مریخ امتداد دارد. اغلب دانشمندان اتفاق نظر دارند که این دره ابتدا بر اثر ضخیم شدن یک ناحیه پوسته مریخ شکل گرفت و سپس در اثر فرسایش گسترش پیدا کرد. یک فرضیه می‌گوید زمانی که در مریخ آب به صورت مایع جریان داشته است، باعث ایجاد فرورفتگی‌ها و برآمدگی‌ها در کف این دره شده است.

با این حال دانشمندان می گویند فرضیه آب جاری به تنهایی نمی‌تواند علت وجود این دره را توضیح دهد. آن‌ها می‌گویند رانش زمین و برجای‌ماندن رسوبات متعدد می‌تواند از عوامل دیگر به وجود آمدن این دره در ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون سال پیش باشد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ثبت تصویر حفره‌‌ای مرموز در مریخ که می‌تواند اسرار حیات فرازمینی را در خود داشته باشد

عکس کاوشگر مریخ از «دریچه مخفی» بر روی سطح سیاره سرخ خبرساز شد

رونمایی از فناوری‌های جدید برای شناسایی تمدن‌های بیگانه؛ آغاز عصر تازه شکار موجودات هوشمند