فضاپیمای استارلاینر بوئینگ با موفقیت به زمین بازگشت

فضاپیمای استارلاینر بوئینگ روز گذشته ۲۵ مه (۴ خرداد) پس از اتصال موفق به ایستگاه فضایی بینالمللی به زمین بازگشت و در ناحیه وایت سندز ایالت مکزیکو فرود آمد.
استارلاینر پیشتر در یک ماموریت آزمایشی در ساعت ۶:۵۴ بعد از ظهر ۱۹ مه به وقت آمریکا از سواحل فلوریدا سفر خود را آغاز کرده و پس از حدود ۲۴ ساعت بعد به ایستگاه فضایی بینالمللی رسیده بود.
این کپسول فضایی روز چهارشنبه حدود چهار ساعت پس از جدا شدن از ایستگاه فضایی بینالمللی با سرعت نزدیک به ۳۰ هزار کیلومتر در ساعت به دیواره جو رسید و سپس سرعت خود را تا ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت کم کرد تا آماده ورود به زمین شود. بعد از آن با سرعتی معادل ۱۷ برابر صوت به درون جو زمین وارد شد.
این فضاپیما پس از ورود در ارتفاع ۹ کیلومتری زمین سپر حرارتی خود را رها کرد و دو چتر نجات تعبیهشده در آن باز شدند تا سرعت آن را در لحظه برخورد به زمین به زیر ۱ کیلومتر در ساعت برسانند. سپس کیسههای هوای زیر کپسول باد شدند تا ضربه اولیه را مهار کنند.
هرچند تعیین نقطه دقیق فرود کار بسیار دشواری است، با این حال به گفته مسئولان بوئینگ این فضاپیما موفق شد دقیقا در مکان و زمانی که قرار بود فرود بیاید و تقریبا در فاصله ۵۰۰ متری هدف خود در غرب آمریکا به زمین نشست.
اتمام موفقیتآمیز این ماموریت یک نقطه عطف بزرگ برای بوئینگ به شمار میآید چرا که دو تلاش قبلی این غول صنعت هوافضا در این مسیر با شکست مواجه شده بود. اولین تلاش برای پرواز، در دسامبر ۲۰۱۹، به دلیل یک مشکل نرم افزاری به شکست انجامید. ساعت داخل کپسول برای ۱۱ ساعت خاموش شد و کنترلکنندههای زمینی برای برقراری ارتباط با فضاپیما به مشکل برخوردند. از این رو مسئولان پروژه مجبور شدند بدون اتصال به ایستگاه فضایی به مأموریت پایان دهند.
بوئینگ در کنار ناسا حدود ۱۸ ماه را صرف رفع مشکلات نرم افزاری و مرور تمام ۱ میلیون خط کد کرد. سرانجام فضاپیما در ژوئیه ۲۰۲۱ به سکوی پرتاب بازگشت، اما ساعاتی قبل از پرتاب مهندسان متوجه شدند که ۱۳ دریچه از ۲۴ دریچه اکسیدکننده در سیستم پیشران فضاپیما باز نمیشوند. به همین دلیل این ماموریت نیز لغو شد.
در ماموریت جدید نیز دو پیشران این فضاپیما نتوانستند موفق ظاهر شوند، با این حال استارلاینر توانست با کمک گرفتن از بقیه پیشرانها ضعف را جبران کند و سفر را بدون حادثه به پایان برساند.
ماموریت این بار استارلاینر در مجموع یک پرواز آزمایشی برای بوئینگ محسوب میشد تا دانشمندان اطمینان حاصل کنند که آیا کپسول خودرانش قادر است این فضاپیما را به ایستگاه فضایی متصل کند یا نه.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
این پرواز بدون حضور فضانوردان و سرنشین انجام شد اما با توجه به موفقیتآمیز بودن آن، بوئینگ قصد دارد در مرحله بعد پرواز با فضانوردان ناسا را آغاز کند. هرچند این امر بستگی به آن دارد که استارلاینر آزمایشات فنی و بازرسیها را با موفقیت پشت سر بگذارد و بتواند گواهی پرواز خدمه را دریافت کند. شرکت اسپیس ایکس پیش از این موفق به انجام چنین کاری شده است.
کتی لودرز، رئیس بخش پروازهای فضایی انسانی ناسا، گفت: «ما در حال آمادهسازی سفینه آزمایشی خود برای پرواز خدمه تا پایان سال هستیم.»
فضاپیمای استارلاینر بوئینگ محصول همکاری مشترک شرکت بوئینگ و ناسا است و هدف آن تجاری کردن سفر به فضا تعریف شده است.