خطیبزاده: آمریکا حقوق ضایع شده ایران را بپذیرد، فردای سفر مورا به وین باز میگردیم

سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید سفر انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه به اروپا به تهران نشان میدهد که «گفتگوهای میان ایران و ۴+۱ در مسیری که باید پیگیری شده است» و با وجود «اقدامات ضد دیپلماسی که توسط کنگره آمریکا» صورت گرفته، طرفین در مسیر رسیدن به «توافق خوب و پایدار» در حال حرکت هستند.
آقای خطیبزاده در نشست خبری هفتگی خود با روزنامهنگاران جزئيات بیشتری در خصوص سفر مورا به تهران ارائه داد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به اینکه حضور مورا در ایران بعد از تماسهای تلفنی که میان حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صورت گرفته، افزود: «حضور آقای مورا به این معنا نیست که ایشان با پیام جدیدی به تهران میآید. این پیامها به صورت مستمر میان ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا و هماهنگکننده گفتگوها رد و بدل می شود.»
اشاره سخنگوی وزارت خارجه ایران در حالی مطرح میشود که بورل روز شنبه در گفتگو با نشریه فایننشیال تایمز گفته بود که مورا برای ارائه راه حلی میانه به تهران سفر خواهد کرد تا بتواند ایران را به پذیرش توافق هستهای راضی کند.
خطیبزاده در بخش دیگری از توضیحات خود در خصوص سفر مورا تاکید کرد که او در تهران با علی باقری کنی دیدار و ملاقات خواهد داشت ضمن اینکه ممکن است نماینده اروپا با وزیر خارجه ایران و همچنین دیگر مقامهای عالیرتبه ایران نیز دیدار کند. او همچنین بار دیگر تکرار کرد در صورتی که آمریکا خواستههای مد نظر ایران را اجابت کند، فردای سفر مورا به تهران، طرفین میتوانند به وین بازگردند و روند اجرای توافق را جلو ببرند.
او همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا درباره برداشته شدن برچسب تروریسم از سپاه پاسداران اما باقی ماندن تحریمهای نهادها و زیرمجموعه این سازمان گفت: «به طور معمول در مذاکرات بینالمللی تا زمانی که به نتیجه برسد در آن بده بستان وجود دارد و تا زمانی که به نتیجه برسند نمیشود خیلی از ابعاد آن را در فضای عمومی مطرح کرد چون ممکن است مخل مذاکرات باشد.»
اظهارات خطیبزاده در واقع پاسخی به صحبتهایی که پیشتر بورل انجام داده بود. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران پیشنهاد داده بود تا بپذیرد برچسب تروریسم از سپاه پاسداران برداشته و این نهاد از فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده خارج شود اما تحریمها علیه بخشهای دیگر این مجموعه باقی بماند. مقامهای جمهوری اسلامی ایران هنوز واکنش رسمی به این پیشنهاد نشان ندادهاند و گفته میشود انریکه مورا در سفر خود به تهران در این رابطه بیشتر با رهبران ایران گفتگو خواهد کرد.
این دیپلمات ایرانی در بخش دیگری از نشست خبری خود مدعی شد که اختلافات میان ایران و آمریکا تنها به مسئله خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای ترویستی ایالات متحده نیست و مسائل دیگری نیز در به نتیجه نرسیدن گفتگوها موثر بوده است.
سعید خطیبزاده همچنین پرسش در خصوص روند آزادسازی منابع ارزی ایران در خارج از کشور را به مقامهای بانک مرکزی ارجاع داد و افزود: «آنچه که ما میتوانیم بگوییم این است که برای آزادسازی پولهای بلوکه شده خود معطل هیچ طرف ثالثی نماندیم و اتفاقا برخی از طرفهای ثالث از جمله آمریکا روند آزادسازی این پولها را منوط به مسائلی چون نتایج مذاکرات وین میکنند. ما تاکنون منابعی که آزاد کردهایم مستقل بوده و این مسیر همچنان درحال پیگیری است.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اظهارات خطیبزاده در حالی مطرح میشود که در هفتههای اخیر گزارشهایی در خصوص آزاد نشدن پولهای پرداختی بریتانیا در عمان به ایران منتشر شده است. روزنامه گاردین در گزارشی نوشته بود که ۴۰۰ میلیون پوندی که بریتانیا بابت بدهی خود به ایران پرداخت کرده نزد بانک مرکزی عمان باقی مانده و هنوز مقامهای جمهوری اسلامی ایران نتوانستهاند این ارز را به داخل کشور منتقل کنند. مقامهای تهران هنوز توضیح شفافی در این خصوص ارائه ندادهاند و مشخص نیست که آیا این مبلغ به ایران وارد شده یا هنوز نزد بانک مرکزی عمان در مسقط توقیف است. گفته میشود تعلیق در مذاکرات هستهای دلیل اصلی این موضوع است و تا زمانی که تکلیف گفتگوهای وین روشن نشود، پولهای بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی نیز آزاد نخواهد شد.