این نخستین بار از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین است که شورای امنیت توانسته به توافقی در این زمینه دست یابد. پیش از این روسیه، به عنوان عضو دائم تمام تلاشهای شورای امنیت را وتو کرده بود.
تلاش غرب و اروپا برای در تنگنا قرار دادن اقتصاد روسیه و اعمال تحریمهای تازه علیه مسکو در حالی همچنان ادامه دارد که شرق اوکراین همچنان درگیر نبردها میان نیروهای تحت امر کییف و نظامیان روس است.
در ماریوپل، مجتمع فولاد آزوفستال به آخرین سنگر نیروهای مقاومت تبدیل شده و سازمان ملل متحد به تازگی از اعزام کاروانی تازه برای تخلیه غیرنظامیان سنگر گرفته در این بندر مهم و استراتژیک منطقه دونباس خبر داده است.
این در حالیست که مقامات اوکراینی همچنان مسکو را به عدم پایبندی به وعدههای داده شده برای توقف حملات جهت فراهم شدن زمینه تخلیه غیرنظامیان متهم میکنند.
شهردار ماریوپل میگوید بر اساس ارزیابیهای به عمل آمده حدود ۲۰۰ غیرنظامی در شرایط بسیار سخت در تونلهای زیرزمینی مجتمع آزوفستال که در دوران شوروی سابق ساخته شده بود، پناه گرفتهاند.
آخرین خبرها و رویدادهای مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در روز جمعه ششم مه ۲۰۲۲ را در این گزارش دنبال کنید.
پنجاه غیرنظامی دیگر از کارخانه آزوف استال خارج شدند
به گفته مقامات اوکراین ۵۰ غیرنظامی دیگر از کارخانه آزوف استال ماریوپل خارج شدند. کییف میگوید این افراد، زن، کودک و افراد مسن بودهاند.
مقامات اوکراین همچنین میگویند که عملیات تخلیه غیرنظامیان روز شنبه نیز ادامه خواهد یافت.
عملیات تخلیه غیرنظامیان تحت نظارت سازمان ملل متحد و سازمان صلیب سرخ جهانی انجام میشود و تا کنون ۵۰۰ نفر موفق به خروج از کارخانه شدهاند.
با این وجود مقامات اوکراین میگویند که تعداد زیادی غیرنظامی و مجروح همچنان در کارخانه گیر افتادهاند.
شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا بر سر بیانیهای در «حمایت کامل» از تلاشهای دبیرکل برای یافتن راه حل صلح آمیز جنگ اوکراین توافق کرده است
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه با اجماع بر سر بیانیهای به توافق رسیده که بر اساس آن از تلاشهای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برای یافتن راه حل مسالمت آمیز جنگ اوکراین «قاطعانه» حمایت میشود.
این نخستین بار از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین است که شورای امنیت توانسته به توافقی در این زمینه دست یابد. پیش از این روسیه، به عنوان عضو دائم تمام تلاشهای شورای امنیت را وتو کرده بود.
به گفته خبرگزاری فرانسه پیشنویس این بیانیه توسط مکزیک و نروژ آماده شده بود.
چهل و یک شهروند اوکراین در جریان مبادله اسرا با روسیه آزاد شدند
دولت اوکراین روز جمعه اعلام کرد که در جریان تبادل اسرا با روسیه ۴۱ شهروند اوکراینی از جمله ۱۱ زن آزاد شدهاندو
بهگفته کییف ۳۸ تن از این افراد نظامی و سایرین غیرنظامی بودهاند. دولت اوکراین تعداد زندانیان روس را که آزاد کرده اعلام نکرده است.
از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه تا کنون دو کشور بارها زندانیان را مبادله کردهاند.
یک مقام عالیرتبه شورای فدراسیون روسیه: برای همیشه در جنوب اوکراین میمانیم
آندری تورچاک، نماینده و معاون رئیس شورای فدراسیون روسیه روز جمعه در دیدار از شهر خرسون اوکراین گفت که روسیه «برای همیشه» در جنوب اوکراین خواهد ماند.
وی افزود: «مایلم خطاب به مردم خرسون یک بار دیگر بگویم که روسیه برای همیشه اینجا خواهد ماند و هیچ شکی در این باره نباید داشت.»
شهر خرسون در جنوب اوکراین یکی از مهمترین مناطقی است که از ماه مارس به کنترل نیروهای روسیه درآمده است.
جداییطلبان علائم جادهای در ماریوپل را «به روز رسانی» کردند
جدایی طلبان تحت حمایت مسکو در جنوب شرقی اوکراین از حذف و «به روز رسانی» علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی خبر دادند که نام شهر محاصره شده ماریوپل به زبانهای اوکراینی و انگلیسی روی آنها نوشته شده بود.
وزارت حمل و نقل جمهوری خودخوانده دونتسک روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «علائم جاده ای به روز شده در ورودی ماریوپل نصب شده است.»
این وزارتخانه تصاویری از کارگران شهرداری با جلیقههای نارنجی منتشر کرد که تابلوی جادهای را که بر روی آن اطلاعات و اسامی به زبانهای اوکراینی و انگلیسی نوشته شده بود با خود حمل میکردند.
وزارت خارجه روسیه: از سلاح هسته ای در اوکراین استفاده نخواهیم کرد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه گفت که کشورش برنامهای برای استفاده از سلاحهای هستهای در جریان جنگ اوکراین ندارد.
الکسی زایتسف که در جمع خبرنگاران سخن میگفت در ادامه تصریح کرد که استفاده روسیه از تسلیحات هستهای، خطری که مقامات غربی علناً درباره آن هشدار دادهاند، در مورد آنچه مسکو از آن به عنوان عملیات نظامی ویژه در اوکراین نام میبرد، قابل اجرا نیست.
ویلیام برنز، رئیس سیا، روز ۱۴ آوریل هشدار داده بود که با توجه به شکستهای نظامی روسیه در اوکراین نباید تهدیدهای ناشی از توسل بالقوه مسکو به سلاح هستهای را کم اهمیت برشمرد.
عفو بینالملل: شواهد از ارتکاب «جنایت جنگی» در نزدیکی کییف حکایت دارد
سازمان عفو بینالملل روز جمعه مدعی شد که نظامیان روس در زمان اشغال مناطقی در نزدیکی کییف دست به جنایات جنگی زدهاند.
به ادعای این سازمان حقوق بشری، شواهد قانعکنندهای وجود دارد که نشان میدهد سربازان روسیه هنگام اشغال منطقهای در حومه پایتخت اوکراین طی ماههای فوریه و مارس، مرتکب جنایات جنگی از جمله اعدام غیرقانونیِ غیرنظامیان شدهاند.
بر اساس این گزارش، غیرنظامیان همچنین در طول حمله نافرجام ارتش روسیه به کییف که در مراحل نخست تهاجم نظامی به اوکراین در ۲۴ فوریه انجام شد، قربانی مواردی چون «تیراندازی و شکنجه خودرسانه» به دست نیروهای روسی شدهاند.
روسیه که تهاجم نظامی خود را «عملیات ویژه» برای خلع سلاح اوکراین و محافظت از آن در برابر فاشیستها می نامد، تخلفات نیروهای خود و ارتکاب جنایت جنگی از سوی این نیروها را رد میکند.
از سوی دیگر، کییف و حامیان غربی اوکراین معتقدند که طرح موضوع فاشیسم از سوی روسیه بهانه ای نادرست برای یک جنگ تجاوزکارانه و غیرقابل توجیه است.
شهر «سیورودونتسک» به محاصره نیروهای روسیه درآمد
شهردار «سیورودونتسک»، یکی از شهرهای مهم دونباس که هنوز تحت کنترل اوکراین است، توسط نیروهای روسی و جداییطلبان طرفدار روسیه «عملا» محاصره شده است.
شهردار «سیورودونتسک» در گفتگویی با یک شبکه تلویزیونی اوکراین گفت که نیروهای ارتش روسیه و جداییطلبان حامی روسی «در تلاش هستند تا از چند جهت به شهر حمله کنند.»
اگرچه اغلب یکصد هزار نفر از ساکنان «سیورودونتسک» این شهر را ترک کردهاند اما شهردار همچنان نسبت به باقی ماندن ۱۵ هزار تن از شهروندان ابراز تاسف کرده و خواهان ترک شهر از سوی آنها است.
رهبران گروه هفت با حضور زلنسکی تشکیل جلسه میدهند
رهبران کشورهای عضو گروه هفت روز یکشنبه در یک نشست مجازی و به صورت ویدیوکنفرانس با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گردهم میآیند.
سخنگوی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان روز جمعه در جریان یک کنفرانس خبری ضمن تایید این خبر گفت که جنگ کنونی در اوکراین لزوم همگرایی و انسجام میان اعضای گروه هفت را بیش از همیشه تشدید کرده است.
وی که کشورش ریاست دورهای گروه هفت را بر عهده دارد همچنین ضمن یادآوری هشتم ماه مه، تاریخ پایان جنگ دوم جهانی در اروپا از این جنگ به عنوان نمادی از «وحشت، ویرانی و مرگ در اروپا» نام برد.
یک روزنامه نگار روس به دلیل زیر سوال بردن اعتبار ارتش تحت پیگرد قانونی قرار گرفت
ایلیا آزار، روزنامهنگار و چهره سرشناس اپوزیسیون روسیه روز جمعه اعلام کرد که به دلیل انتقاد از تهاجم نظامی مسکو به اوکراین تحت پیگرد قانونی قرار گرفته است.
این تازهترین نمونه از سرکوب و برخورد قهرآمیز کرملین با منتقدان تهاجم نظامی روسیه به همسایه غربی این کشور است.
آقای آزار در کانال تلگرامی خود با اشاره به اینکه به دلیل «زیر سوال بردن استفاده از نیروهای مسلح روسیه در جهت حمایت از منافع کشور و شهروندان و نیز حفظ صلح بین المللی» تحت پیگرد قانونی قرار گرفته، افزود که این اتهام پس از انتشار پیامی از سوی وی در فیسبوک مطرح شده است.
مقامات روسیه از زمان آغاز تهاجم به اوکراین در پایان فوریه هرگونه صدای مخالف علیه این مداخله نظامی را که باعث مرگ هزاران نفر و ایجاد یک بحران انسانی جدی شده است، در نطفه خفه کردهاند.