آژانس برنامه توسعه ملل متحد در گزارشی در خصوص وضعیت افغانستان هشدار داد که تمام دستآوردهای ۲۰ سال اخیر در این کشور با خطر نابودی روبه رو است و سناریوهای نگرانکنندهای برای آینده افتصاد افغانستان پیشبینی میشود.
آژانس توسعه ملل متحد میگوید افغانستان در آستانه «فقر همهگیر» قرار دارد و این خطر میتواند به یک واقعیت تبدیل شود مگر اینکه تلاشی فوری برای تقویت این کشور و اقتصاد آنها صورت پذیرد.
در بیانیهای که از سوی این سازمان منتشر شده همچنین آمده است تصرف افغانستان از سوی طالبان ۲۰ سال پیشرفت اقتصادی را در معرض خطر قرار داده است. آژانس توسعه سازمان ملل چهار سناریو را برای آینده افغانستان پیشبینی کرده که بر اساس آن تولید ناخالص داخلی این کشور به تناسب شدت بحران و چگونگی آن در سال مالی بعدی که از ژوئن ۲۰۲۲ شروع میشود بین ۳.۶ تا ۱۳.۲ درصد کاهش خواهد یافت. این در حالیست که تولید ناخالص داخلی در این کشور پیش از سقوط دولت رشد ۴ درصدی را تجربه کرده بود.
کانی واگناراجا، مدیر آژانس توسعه ملل متحد در آسیا و اقیانوسیه روز پنجشنبه ۹ سپتامبر در یک نشست خبری با ارزیابی گزاش ۲۸ صفحهای خود در این خصوص گفت: «افغانستان تا اواسط سال آینده تقریبا با خطر قطعی فقر همهگیر رو به رو خواهد بود. ۹۷ تا ۹۸ درصد نرخ فقر در انتظار این کشور است و این یک واقعیت است.»
واگناراجا در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر نرخ فقر در افغانستان ۷۲ درصد است به پیشرفتها و توسعههایی که در ۲۰ سال اخیر و پس از سقوط طالبان در افغانستان اتفاق افتاده اشاره کرد و افزود: «درآمد سرانه در دو دهه اخیر بیش از دو برابر شده است، امید به زندگی حدود ۹ سال افزایش یافته است. سالهای تحصیل از ۶ به ۱۰ سال رسیده و همچنین زنان به شکل گستردهای وارد دانشگاهها شدهاند اما تمام این دستآوردها با خطر نابودی روبهرو هستند.»
او همچنین میگوید اکنون یک فاجعه انسانی ناشی از عوامل گستردهای چون بیثباتی سیاسی، انسداد داراییهای خارجی، سقوط سیستم مالی عمومی و درهم شکستن بانکهای محلی و همچنین تاثیر گسترده همهگیری بیماری کووید-۱۹ در انتظار این کشور است.
هنوز تردیدهای جدی در خصوص آینده افغانستان و مدل حکمرانی طالبان در این کشور وجود دارد. هرچند عموم تحلیلها آینده خوشبینانهای را از افغانستان به تصویر نمیکشد.
جفری دلوریتس، معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل روز پنشجنبه در جلسه شورای امنیت با اشاره به اینکه ایالات متحده پیامی برای طالبان دارد افزود: «اگر طالبان به تمام تعهدات خود عمل کند، ثبات بیشتری را در این کشور و منطقه ایجاد کند و از دستآوردهای ۲۰ سال گذشته محافظت نماید ما با آنها کار خواهیم کرد.»
با این حال بسیاری تردید دارند که طالبان چنین مواردی را مد نظر قرار دهد. دلوریتس همچنین میگوید: «استانداردهایی که جامعه بینالمللی تعیین کرده روشن است و شامل تسهیل عبور و مرور ایمن افغانها و اتباع خارجی که مایل به ترک افغانستان هستند و همچنین رعایت تعهدات این کشور تحت قوانین بینالمللی بشردوستانه از جمله استانداردهای مربوط به حفاظت از غیرنظامیان است که باید از سوی طالبان مورد توجه قرار گیرد.»
این مقام آمریکایی در ادامه با تاکید بر اینکه واشنگتن با دقت تمام این موارد را بررسی میکند، افزود: «ما نظارهگر هستیم تا ببینیم آیا این استانداردها برآورده شده است یا خیر. در حال حاضر افغانستان بیش از هر زمان دیگری به سازمان ملل متحد و نمایندگی سیاسی این نهاد بینالمللی در این کشور نیاز دارد. ایالات متحده نیز همچنان متعهد به مردم افغانستان است و به عنوان بزرگترین کمککننده بشردوستانه این کشور به شرکای خود در این زمینه کمکرسانی میکند.»
دلوریتس همچنین میگوید با کاهش حضور دیپلماتیک آمریکا در افغانستان حالا سازمان ملل نقشی حیاتی و مهمی را بر عهده دارد و نه تنها باید در هماهنگی کمکها بلکه در جلوگیری از نقض حقوق بشر و پاسخگو کردن طالبان در قبال نقضهای رخ داده، حقوق کودکان و غیر نظامیان هم مسئولیتی مهم بر عهده دارد.
آنتونیو گوترش: باید با طالبان گفتوگو کنیم
همزمان با انتشار این گزارش، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار ادامه گفتوگو با طالبان برای کمک به مردم افغانستان شد.
آقای گوترش به خبرگزاری فرانسه گفت هدف از دیالوگ با حاکمان جدید افغانستان باید حمایت از میلیونها شهرونده آسیب دیده از جنگ باشد؛ مردمی که در بسیاری از آنها در معرض خطر مرگ از گرسنگی قرار دارند.