نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران روز یکشنبه و پس از آن که علی خامنهای، رهبر ایران از آنها خواست تا به مساله اصلی و فوری کشور یعنی اقتصاد بپردازند، محور سخنان خود را بر تقویت ارزش پول ملی، کاهش نرخ تورم، مقابله با «مافیای واردات» و رفع موانع تولید متمرکز کردند.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران روز یکشنبه و پس از آن که علی خامنهای، رهبر ایران از آنها خواست تا به مساله اصلی و فوری کشور یعنی اقتصاد بپردازند، محور سخنان خود را بر تقویت ارزش پول ملی، کاهش نرخ تورم، مقابله با «مافیای واردات» و رفع موانع تولید متمرکز کردند.
علی خامنهای روز یکشنبه با انتشار دو توئیت پیاپی ضمن تاکید بر لزوم رفع موانع تولید و پشتیبانی از آن، یکی از مسائل اصلی مردم را «مافیای واردات» اعلام کرد که به تعبیر او «کمر تولید داخلی را میشکند.»
رهبر ایران سه روز پیش نیز اعلام کرده بود:«مسئله اصلی مردم، فضای مجازی و سیاست خارجی نیست. مسئله اصلی مردم بیکاری جوانها و معیشت است.»
رویکردی که به سرعت در اظهارنظرها و اعلام برنامههای نامزدهای تایید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری ایران انعکاس یافت.
ائتلاف با مردم، تولید کنندگان و کارگران
بر همین اساس، ابراهیم رئیسی در بازدید از شهرک صنعتی عباس آباد گفت: «برخوردهای پلیسی و قضایی با واردات بی رویه و قاچاق کالا کافی نیست، ریشه مافیا را باید از طریق دولت خشکاند.» او همچنین تاکید کرد: «فقط قدرت نظامی امنیت آور نیست بلکه تولید برتر و با کیفیت و قابل رقابت با نوع خارجی نیز تولید قدرت میکند و امروز قدرت کشور در گرو اقتدار در تولید است.»
آقای رئیسی همچنین وعده داد که تلاش برای اصلاح وضعیت بانکها را که به گفته او مورد گلایه مردم است، در دولت احتمالی خود نسبت به دوره حضورش در ریاست قوه قضائیه افزایش خواهد داد و در عین حال، مانع از آن خواهد شد که «صدور مجوزها و تصمیمات خلقالساعه» دست و پای تولیدکنندگان را ببندد.» او همچنین اظهار داشت: «دولت من ائتلافی خواهد بود، ائتلاف با مردم، تولید کنندگان و کارگران.»
تقویت ریال برای رقابت با دلار و یورو
محسن رضایی، دیگر نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز روز یکشنبه در جریان گفتگویی انتخاباتی اعلام کرد: «ایجاد جاذبه در تولید ملی اولین برنامه من خواهد بود.» فرمانده اسبق سپاه پاسداران ضمن تاکید بر اصلاح رابطه بورس، بیمه و بانکها با تولید گفت:«باید پول ملی ایران تقویت شود تا در کنار دلار و یورو قویترین پول منطقه شود.»
او همچنین ابراز امیدواری کرد که در صورت پیروزی در انتخابات، مساله لوایح معطل مانده در مجمع تشخیص برای الحاق ایران به گروه ویژه اقدام مالی(FATF) حل شود. آقای رضایی همچنین تصریح کرد:«اگر دولت ما روی کار بیاید با توجه به شناختی که آنها(آمریکاییها) از ما دارند کوتاه میآیند و به برجام بازخواهند گشت.»
ایجاد صدها هزار شغل
سعید جلیلی، کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز در نخستین برنامه تبلیغاتی خود در گفت وگو با رادیو جوان گفت: «اگر رییس جمهوری برای دستگاهها با نگاه ایجاد شغل ماموریتی تعریف کند میتواند صدها هزار شغل ایجاد کرد.»
آقای جلیلی راه اصلی مبارزه با تورم را مدیریت و جلوگیری از «خلق پول بیحساب» عنوان کرد و وعده داد که دولت احتمالی او ضمن رفع مشکل اشتغال جوانان، برنامه ساخت مسکن را به اجرا خواهد گذاشت.
او همچنین با اشاره به ضرورت فهم خوب اقتصاد مقاومتی، هدف از این رویکرد اقتصادی را «تعامل سازنده و گسترده با دنیا» تعبیر و تاکید کرد: «ما یک برنامه جدی برای بی اثر کردن تحریمها داریم و باید از این راه استفاده کنیم و باید برای همیشه دشمن را ناامید کنیم تا دیگر از این اهرم علیه ما استفاده نکند.»
تورم تک رقمی
عبدالناصر همتی، دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز در جریان گفتگویی اظهار داشت: «برنامه من این است که بتوانیم تورم را در دوره ۴ ساله به یک دامنه بین ۸ تا ۱۲ درصد برسانیم. به تدریج بعد از ۴ سال این رقم پایدار و تک رقمی شود.» آقای همتی همچنین یکی از دلایل تورم را «شوکهای ناشی از تحریم» عنوان کرد. او همچنین با انتشار پیامی توییتری به مردم خود وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات ضمن دفاع از نقش بازار رقابتی به دنبال بسط عدالت خواهد بود.
حل مشکل بورس
امیرحسین قاضی زاده هاشمی، کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران هم روز یکشنبه گفت که دولت او ظرف چهار سال نه تنها نرخ تورم را کاهش میدهد بلکه تک رقمی میکند و به زیر پنج درصد می رساند. او همچنین با انتشار پیامی توییتری خطاب به آقای همتی که وعده اصلاح سه روزه مشکلات بورس تهران را زیر سوال برده بود، نوشت: «آقای همتی پس از مدتها سکوت در برابر زیان هزاران میلیاردی مردم، حل فوری سه روزه برخی مشکلات حاد بورس را زیر سوال میبرد. جناب همتی به خاطر عملکرد فشل تیم اقتصادی دولت، بورس به کوره ذوب سرمایههای مردم تبدیل شده؛ کوره سوزانی که هیزم آتش آن شما بودید.»
آقای قاضی زاده هاشمی پیشتر گفته بود که مشکل رکود بورس تهران با یک دستور حکومتی رئیس جمهوری ظرف سه روز قابل حل است. در واکنش به این ادعا آقای همتی هم گفته بود: «مگر بورس مایکروفر است که سه روزه اصلاح شود.»
استقلال بانک مرکزی
علیرضا زاکانی نیز روز یکشنبه با حضور در رادیو اقتصاد با هدف تشریح برنامههای خود، مهمترین هدف دولتش را اقدام و عمل فوری در حوزه اقتصاد و مدیریت عنوان کرد و گفت: «در حوزه اقتصاد و مدیریت، توجه خود را به موضوع تولید معطوف کردهایم.» او همچنین ریشه اصلی تورم را «افزایش نرخ ارز در کوتاه مدت و هجوم برای خرید دارایی» دانست و تاکید کرد:«بانک مرکزی نباید اجیر دولت باشد و دست دولت در جیب بانک مرکزی بماند.» آقای زاکانی همچنین از هدفگذاری برای رفع مشکل بیکاری و تورم خبر داد و قول داد که در صورت پیروزی در انتخابات، ضمن مبارزه با فساد، موانع موجود بر سر راه تولید را نیز حذف کند.
ممانعت از ورشکستگی تولیدکنندگان
محسن مهرعلیزاده دیگر نامزد تایید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری ایران هم روز یکشنبه به مردم وعده داد که در صورت غلبه بر رقبایش، ظرف چهار سال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار شغل جدید ایجاد کند و ۷۰ تا ۸۰ درصد از عوامل زمینهساز افزایش قیمتها و انگیزه احتکار و تورم را از بین ببرد. آقای مهرعلیزاده ضمن تاکید بر ایجاد انضباط مالی در بودجه دولت، گفت که دولت او خواهد توانست در زمان «شکست بازار» به شیوهای مانع ورشکستگی تولیدکنندگان شود.
آقای مهرعلیزاده در عین حال وعده داد که دولت احتمالی او در در بورس دخالت نخواهد کرد و از مردم خواست که در بورس مشارکت کنند.