سی‌ان‌ان: آمریکا یک میلیارد دلار از پول‌‌های بلوکه شده ایران را آزاد می‌کند

ایران و آمریکا
ایران و آمریکا Copyright AFP
Copyright AFP
نگارش از مسعود سالاری
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

سی‌ان‌ان می‌گوید که این انتشار و تکذیب از یک سو نشان از حساسیت موضوع دارد و از سوی دیگر از اختلاف نظر میان راب مالی، مذاکره‌کننده آمریکایی با دیگر دولتمردان واشنگتن بر سر مذاکرات برجامی خبر می‌دهد.

آگهی

با گذشت دو ماه از آغاز گفتگوهای غیر رسمی برای احیای برجام، دولت واشنگتن در نظر دارد یک میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران در آمریکا را برای مصارف بشردوستانه آزاد کند.

شبکه خبری سی‌ان‌آن آمریکا روز پنجشنبه ۶ مه (۱۶ اردیبهشت) با اعلام این خبر از قول سه فرد نزدیک به رایزنی‌های جاری، نوشته است که مشخص نیست آیا آزادسازی این پول به صورت یک جانبه از طرف آمریکا صورت می‌گیرد یا نه، اما یکی از گمانه‌ها آن است که این اقدام برای نشان دادن حسن نیت واشنگتن به تهران انجام می‌شود.

در مذاکرات میان ایران و طرف‌های برجامی در وین هنوز هیچ نشانه مشخصی از پیشرفت دیده نمی‌شود و ایران همچنان می‌گوید که در ازای بازگشت به تعهدات خود در توافق هسته‌ای، خواستار برداشته شدن تحریم‌هاست.

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

به نوشته وبسایت سی‌ان‌ان، وجوهی که دولت جو بایدن قرار است به نفع ایران آزاد کند، به صورت نقدی و مستقیم به این کشور داده نمی‌شود، بلکه از طریق یک کانال سوئیسی موسوم به «ترتیبات تجاری بشردوستانه سوئیس» اختصاص داده خواهد شد. این کانال ویژه سال گذشته ایجاد شد تا از طریق آن امکان دسترسی به کمک‌های بشردوستانه مانند غذا و دارو بدون نقض تحریم‌های آمریکا برای ایران فراهم شود.

یک نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا به سی‌ان‌ان گفته است که این طرح که هنوز در سطح محرمانه درباره آن گفتگو می‌شود، با مخالفت منتقدان ایران روبرو شده است. آنها ایده آزاد شدن پول ایران را به عنوان دادن امتیاز به این کشور تلقی می‌کنند، امری که به باور آنها، نیروی اهرم فشار آمریکا را کاهش می‌دهد.

با این حال، برخی کارشناسان این اقدام را موضوعی می‌دانند که می‌تواند جنبشی در مذاکرات جاری ایجاد کند.

یک دستیار دموکرات کنگره به طور جداگانه تأیید کرد که تیم مذاکره‌کننده ایالات متحده اخیراً با اعضای کنگره در مورد موضوع کمک‌های بشردوستانه و سازوکار اجرای آن از جمله با قرار دادن پول در کانال سوئیس مشورت کرده است. یک مقام آمریکایی اذعان کرد که این طرح مورد بررسی قرار گرفته، اما گفت که هدف اصلی مذاکره‌کنندگان آمریکایی در حال حاضر بازگشت متقابل به توافق هسته‌ای است.

کارشناسان می‌گویند گزینه دیگر این است که ایالات متحده اجازه دهد صندوق بین‌المللی پول درخواست وام ۵ میلیارد دلاری ایران برای کارزار مبارزه با کرونا را تأیید کند. دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا با این استدلال که ایران ممکن است این پول را برای تقویت اقتصاد خود مصرف کند، تلاش کرده بود تا جلوی اختصاص این وام را بگیرد.

این خبر كه ما در نظر داریم در اقدامی یک‌جانبه پول‌های ایران را بازگردانیم، درست نیست. هر گونه حرکت عمده‌ای از سوی ایالات متحده در چهارچوب روندی صورت خواهد گرفت که در آن هر دو طرف اقدام‌کننده باشند.
ند پرایس
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا

واکنش دولت

دولت آمریکا در واکنش به این خبر، آن را تکذیب کرده و گفته است که اقدام یک‌جانبه‌ای در کار نیست.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به انتشار این خبر گفت: «این خبر كه ما در نظر داریم در اقدامی یک‌جانبه پول‌های ایران را به تهران بازگردانیم، درست نیست و ما این موضوع را پیش از انتشار این خبر نیز روشن کرده بودیم. همانطور که گفتیم، هر گونه حرکت عمده‌ای از سوی ایالات متحده در چهارچوب روندی صورت خواهد گرفت که در آن هر دو طرف اقدام‌کننده باشند.»

سی‌ان‌ان می‌گوید که این انتشار و تکذیب از یک سو نشان از حساسیت موضوع دارد و از سوی دیگر از اختلاف نظر میان راب مالی، مذاکره‌کننده آمریکایی با دیگر دولتمردان واشنگتن بر سر مذاکرات برجامی خبر می‌دهد.

چند فرد آگاه به سی‌ان‌ان گفته‌اند که راب مالی از چند ماه پیش تاکنون در تلاش است که دولت را به آزاد کردن پول‌های بلوکه شده ایران و استفاده از آن برای اهداف بشردوستانه متقاعد کند. منبع دیگری گفته است که با این حال کاخ سفید تا زمانی که پیشرفتی در مذاکرات جاری برجام حاصل نشود، در برابر هر گونه پیشنهاد آزادسازی پول به نفع ایران مقاومت می‌کند.

دلیل دیگر مقاومت دولت در برابر پیشنهاد آزادسازی پول، تجریه دولت باراک اوباماست. در اوایل سال ۲۰۱۶، زمانی که مشخص شد اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا حدود ۱.۷ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده ایران را بازگردانده است، اقدام او با مخالفت شدید جمهوری‌خواهان روبرو شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز بارها و بارها از این اقدام باراک اوباما انتقاد کرد.

دلیل دیگر مقاومت دولت در برابر پیشنهاد آزادسازی پول، تجربه دولت باراک اوباماست. در اوایل سال ۲۰۱۶، زمانی که مشخص شد اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا حدود ۱.۷ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده ایران را بازگردانده است، اقدام او با مخالفت شدید جمهوری‌خواهان روبرو شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز بارها و بارها از این اقدام باراک اوباما انتقاد کرد.

برخی رسانه‌های آمریکا آخر هفته گذشته نوشتند که واشنگتن در جریان مذاکرات برجامی، حاضر شده است در ازای آزادی زندانیان خود در ایران، ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده تهران را آزاد کند، خبری که وزارت امور خارجه آمریکا آن را رد کرد و یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا عاملان درز چنین خبری را افرادی دارای «بی‌رحمی وصف‌ناپذیر» خواند.

وزارت خارجه آمریکا درباره این موضوع که دولت این کشور در آینده وجهی از پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد می‌کند یا نه اظهار نظری نکرد، اما یک منبع نزدیک به گفتگوهای وین با تأیید این موضوع گفته است که تنها رقم ۷ میلیارد دلار درست نبوده است.

سی‌ان‌ان اطلاعات بیشتری از هویت منابع خبری خود را فاش نکرده است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

وزرای خارجه آمریکا و بریتانیا ادعای توافق بر سر تبادل زندانی با ایران را رد کردند

خطیب‌زاده: بر سر رفع تحریم اشخاص با آمریکا اختلاف نظر جدی داریم

«مامور وزارت اطلاعات ایران» در آمریکا تحت تعقیب قرار گرفت؛ اف‌بی‌آی به دنبال مجید دستجانی فراهانی