دانشمندان در مرکز فضایی ژاپن روز دوشنبه ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) عملیات باز کردن کپسول حاوی غبار سیارک ریوگو را آغاز کردند.
دانشمندان در مرکز فضایی ژاپن روز دوشنبه ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) عملیات باز کردن کپسول حاوی غبار سیارک ریوگو را آغاز کردند.
این کپسول که گرد و خاک و دیگر مواد معدنی سطح سیارک ریوگو را در خود جای داده است، هفته پیش توسط فضاپیمای ژاپنی هایابوسا-۲ به زمین منتقل شد.
آژانس فضایی ژاپن، JAXA، تصاویری از رسوب اندک مواد دودهمانند درون جعبه فلزی را منتشر کرده است. مقامات این نهاد میگویند گرد و غبار در پوسته بیرونی کپسول پیدا شده است و انتظار میرود با باز شدن ظرف داخلی، که کار ظریفی به شمار میرود، نمونههای قابل توجهی یافت شود.
این آژانس در بیانیهای گفت: «ما تایید میکنیم توانستیم ذرات سیاه و ماسهشکلی را که گمان میرود از سیارک ریوگو باشد بیابیم.»
سیارک ریوگو در فاصله ۳۰۰ میلیون کیلومتری کره زمین واقع شده است و بیش از ۴ میلیارد سال عمر دارد. گفته میشود خاک زیر پوسته سیارک ریوگو، که از تشعشعات فضایی و دیگر عوامل محیطی مصون مانده، شرایطی نظیر آغاز پیدایش منظومه شمسی دارد و دانشمندان معتقدند با بررسی آن میتوانند اطلاعات بیشتری درباره ریشههای حیات بر کره زمین پیدا کنند.
فضاپیمای هایابوسا-۲ پیشتر در دسامبر سال ۲۰۱۴ میلادی از مرکز فضایی تانهگاشیما ژاپن به فضا پرتاب شد و دو سال پیش به مدار این سیارک رسید. این فضاپیما پس از جمعآوری غبار سیارک در داخل کپسول همراه خود، برای تحویل آنها به اخترشناسان بازگشت و زمانی که به فاصله ۲۲۰ هزار کیلومتری کره زمین رسید این کپسول را رها کرد.
فضاپیمای هایابوسا-۲ سپس خود با استفاده از گرانش زمین به عنوان قلاب برای انجام مأموریتی نو، که انتظار میرود حدود ۱۰ سال طول بکشد، به سمت سیارک دیگری در دوردست حرکت کرد.
هایابوسا در زبان ژاپنی به معنی پرنده «بَحری» است که نوعی شاهین بزرگ به شمار میرود. علت نامگذاری کاوشگر به اسم این پرنده به شیوه شکار آن بازمیگردد.این پرنده برای شکار ابتدا به منظور شناسایی بر فراز طعمه خود پرواز کرده و ناگهان با یک حمله سریع به طعمه خود را از روی سطح زمین چنگ زده و بار دیگر به آسمان اوج میگیرد.
مسئولان سازمان فضایی ژاپن گفتهاند نمونههای جمعآوری شده از سطح سیارک را با آژانس فضایی آمریکا، ناسا، و دیگر سازمانهای بینالمللی فضایی به اشتراک خواهند گذاشت.