حیدر عبادی، نخستوزیر پیشین عراق در جریان یک مصاحبه تلویزیونی در کشورش فاش کرد که پهپادهایی که یکسال پیش از این ابومهدی مهندس و قاسم سلیمانی را در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف قرار داده بودند، مجوز دولت عراق را برای ورود به خاک این کشور داشتهاند.
حیدر عبادی، نخستوزیر پیشین عراق و بنیانگذار ائتلاف نصر در این کشور روز گذشته در جریان یک مصاحبه تلویزیونی در کشورش فاش کرد که پهپادهایی که یکسال پیش از این، ابومهدی مهندس و قاسم سلیمانی را در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف قرار داده بودند، مجوز دولت عراق را برای ورود به خاک این کشور داشتهاند.
با این وجود او تایید نکرد که آیا عراقیها از موضوع مأموریت این پهپادها نیز مطلع بودهاند یا خیر. آقای عبادی تنها به طرح این انتقاد بسنده کرد که چرا مقامات کشورش که مجوز پرواز این هواپیماها را میدهند، درباره ماموریتهای آنها دست به تحقیق و موشکافی نمیزنند.
خبرگزاری شفقنا (شیعه نیوز) نیز روز گذشته به نقل از یک منبع امنیتی عراقی نوشت که به طور کلی هواپیماها باید قبل از انجام هر عملیاتی، تایید لازم را از سوی فرماندهی عملیات مشترک که مستقیما با نخستوزیر عراق در ارتباط هستند، دریافت کنند.
البته دفتر رسانهای «عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر سابق عراق روز جمعه با انتشار بیانیهای، گزارش برخی رسانهها درباره صدور مجوز رسمی عراق برای پرواز هواپیماهای آمریکایی را به منظور هدف قرار دادن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را رد کرد.
قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس ایران که شاخه برون مرزی سپاه پاسداران محسوب میشود و ابومهدی مهندس، رهبر پیشین شبهنظامیان کتائب حزبالله و از فرماندهان میدانی حشد شعبی ۱۳ دی ۱۳۹۸ (۳ ژانویه ۲۰۲۰) به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در عملیات آذرخش کبود با شلیک موشک از هواپیمای بدون سرنشین کشته شدند.
قاسم سلیمانی از نظر بسیاری از ایرانیانِ منتقد حکومت، یکی از مهرههای اصلی ماشین سرکوب در این کشور بود؛ او از سوی اتحادیه اروپا و سازمان ملل نیز به دلیل مشارکت در سرکوب مخالفان بشار اسد تحریم شده بود و آمریکا از سال ۲۰۰۵ میلادی او را یک تروریست میدانست. در مقابل بسیاری نیز او را قهرمان مبارزه با داعش در منطقه خاورمیانه و دفع کننده خطر حمله داعش به ایران معرفی میکنند.
سخنان روز پنجشنبه حیدر عبادی در حالی بیان شده که نیروهای کتائب حزبالله همچنان بر گرفتن انتقام قتل ابومهدی مهندس اصرار دارند.
علاوه بر این تنش میان ایران و آمریکا نیز در منطقه، در پی ترور محسن فخری زاده مشهور به دانشمند هستهای بار دیگر به اوج خود رسیده و تا سالگرد قتل قاسم سلیمانی نیز کمتر از یکماه باقی مانده است.
از آخرین تحولاتی که در منطقه در پی اوجگیری این تنشها روی داده، میتوان به پرواز بمبافکنهای آمریکایی با همراهی هواپیماهای عربستان، بحرین و قطر در نزدیکی مرز ساحلی ایران و هشدار فواد حسن، وزیر خارجه عراق به تهران درباره عدم دخالت در امور منطقه و داشتن شفافیت در روابط با همسایگان اشاره کرد.
روز جمعه همچنین شماری از مقامات آمریکایی درباره افزایش تحرکات شبه نظامیان تحت حمایت ایران در عراق و افزایش سطح آمادگی آنها ابراز نگرانی کردند.
در هفتههای اخیر ایالات متحده آمریکا نیمی از کارکنان خود در بغداد را به دلیل نگرانی از احتمال وقوع خشونت در اولین سالگرد قتل سلیمانی، از این کشور خارج کرد.