NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید

مالیات بستن بر شرکت‌های بزرگ؛ راه تأمین بودجهٔ احیای اقتصاد اروپا

مالیات بستن بر شرکت‌های بزرگ؛ راه تأمین بودجهٔ احیای اقتصاد اروپا
Copyright euronews
Copyright euronews
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

این بودجهٔ احیای اقتصادی ۷۵۰ میلیارد یورو خواهد بود و کشورهایی که بخش عمدهٔ آن را دریافت خواهند کرد صاحبان بزرگترین اقتصادهای اروپا یعنی آلمان، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا هستند.

اتحادیهٔ اروپا با توجه به بحران کووید-۱۹ با یک افت اقتصادی تاریخی روبروست. کمیسر بودجهٔ اروپا پیشنهاد کرده که باید مبالغ تازه‌ای برای احیای اقتصادی در نظر گرفت تا بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷ هزینه شود. 

یورونیوز به همین مناسبت گفتگویی را با یوهانس هان، کمیسر بودجهٔ اتحادیهٔ اروپا ترتیب داده است که آن را در زیر می‌خوانید.

یورونیوز: آنها که بناست بخش عمدهٔ این بودجهٔ ۷۵۰ میلیارد یوروییِ احیای اقتصادی را دریافت کنند، صاحب بزرگترین اقتصادهای اروپا هستند یعنی کشورهای آلمان، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا. کشورهای صرفه‌جویی نظیر هلند و اتریش نیز هستند که نمی‌خواهند اینقدر پول خرج کنند. فکر می‌کنید کدامیک از این دو دسته کشورها مایلند رضایت بدهند تا روی این شکاف اختلاف نظرها پلی از توافق زده شود؟

یوهانس هان: دوسوّم صادرات هر کشور اروپایی به یک کشور اروپایی دیگر می‌رود. پس اگر خواستار احیای اقتصادی هستیم و می‌خواهیم با قوّت از جا برخیزیم، باید این کار را در همه‌جای اروپا ‌ و در بهترین حالت به شکل همزمان بکنیم، چراکه هم زنجیرهٔ تأمین آن را داریم و هم زنجیرهٔ توزیعش را. بنابراین باید از آنهایی که بیش از دیگران نیامندند حمایت کنیم. ما نه‌تنها میزان نیاز را برآورد کرده‌ایم تا ببینیم چه چیزهایی و چقدر لازم است،‌ بلکه شیوهٔ تهیه و توزیع این پول‌ها را هم در نظر گرفته‌ایم. اما این کار را با این هدف انجام داده‌ایم که این کشورها اقدامات اصلاحی بکنند، که نه‌تنها به احیای اقتصادشان کمک کند بلکه مقاومت آنها را هم بیشتر کند، یعنی برای هرگونه بحران احتمالی بعدی مجهزتر و مقاوم‌تر باشند.

یورونیوز: اما در نهایت کشورهای عضو نیاز دارند میزان متوازنی از کمک بلاعوض و وام را توأمان داشته باشند تا بتوانند بدهی خود را هم بپردازند. چهار کشور صرفه‌جو که اتریش، هلند، سوئد و دانمارک باشند احتمالا نسبت متفاوتی از این کمک و وام می‌خواهند مثلا اینکه می‌گویند نباید دوسوم این کمک‌ها بلاعوض باشد و باقی وام. نظر شما چیست؟

یوهانس هان: این کشورهای معروف به صرفه‌جو باید متوجه باشند که این کار، نوعی سرمایه‌گذاری است. ما روی عملکرد بهتر اقتصاد اروپا سرمایه‌گذاری می‌کنیم و فکر می‌کنم در این مورد همه باید مشارکت کنند و بفهمند که به‌شکل متقابل به دیگران وابسته‌اند. برای نمونه، مورد اتریش را خوب می‌شناسم، بیشترین صادرات این کشور روانهٔ ایتالیا می‌شود. پس اگر وضع ایتالیا خوب نباشد تأثیر مستقیمش نصیب اتریش می‌شود که بسیاری از مشاغلش مستقیما به صادرات وابسته است.

یورونیوز: می‌گویید که کشورها برای استفاده از این منابع باید اصلاحاتی بکنند، نمونهٔ مشخصی در این زمینه دارید؟

یوهانس هان: کرواسی در میان اعضای اتحادیهٔ اروپا کشور کوچکِ فوق‌العاده‌ای است. اقتصاد این کشور بیش از هر کشور اروپایی به درآمد گردشگری وابسته است. حدود ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی‌اش حاصل گردشگری است. پس اگر چیزی باشد که بر بخش گردشگری تأثیر بگذارد، به‌سرعت بر کل اوضاع این کشور اثر خواهد گذاشت. کرواسی برای آنکه بتواند ریسک ضربهٔ اقتصادی را کاهش بدهد بهتر است به صنایع خود تنوع بدهد. و این دقیقا همان کاری است که ما داریم می‌کنیم،‌ یعنی از وضعیت بحران کووید-۱۹ بهره می‌بریم تا روی تنوع صنایع کرواسی سرمایه‌گذاری کنیم. چنین کاری، این کشور را در برابر رویدادهای مشابه مقاوم‌تر می‌کند.

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

یورونیوز: بخش خصوصی هم باید وارد گود شود و برخی اعضا مایلند چیزی را بازسازی کنند که نامش را «قهرمانان اروپا» گذاشته‌‌اند، یعنی شرکت‌های بزرگ خودروسازی یا هواپیماسازی. دیگر اعضا مشتاق‌اند کسب‌وکارهای کوچک و متوسط خود را تقویت کنند. از نظر شما چطور می‌توان اشتغال‌زایی داشت و همزمان اقتصاد را هم تقویت کرد؟

یوهانس هان: شرکت‌های کوچک و متوسط همواره ستون فقرات اقتصادند. معمولا ۸۰ تا ۹۰ درصد مشاغل را اینها ایجاد می‌کنند. از سوی دیگر همین شرکت‌ها عمدتا نیاز صنایع بزرگ‌ را تأمین می‌کنند. بنابراین ما به هر دوی این‌ها نیاز داریم.

یورونیوز: کمیسیون اروپا برای شیوهٔ تهیهٔ این پول‌ها، پیشنهاد می‌کند که بر شرکت‌های چندملیتی که از بازار واحد اروپا سود زیادی می‌برند مالیات گرفته شود. مثلا از غول‌های دیجیتالی. با چه استدلالی می‌خواهید دیگر اعضا را مجاب کنید که مالیات بستن بر این شرکت‌ها فکر خوبی است؟

یوهانس هان: در مورد این کمک‌‌ها باید به شکل موردی دید که چطور باید بازپرداخت شوند. اساسا بازپرداخت آنها دو حالت دارد. حالت اول این است که در آینده،‌ خود کشورها جدا مشارکت کنند و منابع درآمدی تازه‌ای ایجاد کنیم که نگذارد بعدها اعضا مجبور شوند کمک خود را به‌شکل سهمیه‌‌شان بپردازند. اما در حال حاضر هیچکدام از اعضا حاضر نیست خودش کمک بیشتری بکند. بنابراین گزینهٔ دوم واقع‌بینانه‌تر است. به‌هیچ‌وجه نمی‌خواهیم مالیاتی بر آحاد شهروندان اروپایی وضع کنیم، چون خود آنها خود از این بحران ضربه سنگینی خورده‌اند و در بسیاری از کشورها سطح پرداخت مالیات‌ بالاست. ما با این راهکار دوم، اولویت‌های سیاسی‌مان را هم در نظر داریم.

یورونیوز: گفته‌اید که در حالیکه دیگر قدرتهای اقتصادی نظیر ایالات متحده و چین درحال تدارک بسته‌های احیای اقتصادی هستند اروپا هم باید رقابتی عمل کند. آیا این بودجه آنقدر هست که اتحادیهٔ اروپا را در جایگاه یک قدرت بزرگ بنشاند؟

یوهانس هان: اگر ما این بودجه را دریافت کنیم فکر می‌کنم به‌اندازهٔ کافی مجهز خواهیم شد. یعنی قدرت عمل اقتصادی کافی در اختیار خواهیم داشت تا با بحران کنونی کنار بیاییم و مهمتر از آن به دولت‌های اروپایی و مردم‌شان کمک کنیم تا بعد از این بحران قوی‌تر از پیش ظاهر شوند.

یورونیوز: و پرسش آخر اینکه آيا گمان می‌کنید پس از آنکه آلمان ریاست کمیسیون اروپا را بر عهده بگیرد، یعنی در ماه ژوئيه، توافقی در این زمینه حاصل خواهد شد، یا باید دست‌کم تا پایان تابستان و ماه سپتامبر انتظار کشید؟

یوهانس هان: خیر. من انتظار دارم در ژوئیه اتفاق بیفتد. باید بگویم که شارل میشل، رئیس شورای اروپا خودش برای سازماندهی چنین توافقی پیشگام است. می‌ٔدانم که دارد همه چیز را آماده می‌کند. اطمینان کامل دارم. همچنین معتقدم که اعضای اتحادیه متوجه فوریت رسیدن به چنین توافقی هستند چون می‌بینند که اوضاع در بحران کنونی چقدر وخیم است و باید در این رابطه به‌‌درستی تمام عمل کنیم.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

رئیس یوروگروپ: طرح احیای بازار فرصتی است برای رشد اقتصاد سبز و دیجیتال

نخست وزیر جدید فرانسه با ماموریتی دشوار؛ سیاستمداری که با کمیسیون اروپا مثل کف دستش آشناست

پیشنهاد کمیسر مهاجرتی آلمان: پناه‌جویان پس از ورود به اتحادیه اروپا به رواندا فرستاده شوند