جوزپ بورل در نامهای به پارلمان اروپا عملیات نظامی در شمال شرق سوریه و حفاریهای غیرمجاز گازی در سواحل قبرس را دلیل اصلی تصمیم اتحادیه اروپا برای کاهش کمکهای مالی به ترکیه عنوان کرده است.
اتحادیه اروپا کمکهای مالی خود به ترکیه را به دلیل عملیات نظامی این کشور در خاک سوریه و آنچه که آن را اقدامات غیر قانونی در شرق مدیترانه می خواند تا ۷۵ درصد کاهش میدهد.
این موضوع که در نامه سران اتحادیه اروپا به آن اشاره شده به تازگی در نشریات کشور آلمان منعکس و رسانهای شده است. در این نامه که در اختیار پارلمان اروپا قرار گرفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از تصمیم برای کاهش هفتاد و پنج درصدی کمکهای مالی به ترکیه خبر داده است.
اتحادیه اروپا دلیل این تصمیم را حفاریهای غیرمجاز ترکیه در میدانهای گازی سواحل قبرس واقع در شرق مدیترانه و نیز انجام عملیات نظامی در سوریه عنوان کرده است.
بدین ترتیب کمکهای مالی در نظر گرفته شده برای فراهم شدن زمینه پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا در سال جاری میلادی به ۱۶۸ میلیون یورو کاهش پیدا خواهد کرد که از این میان تنها ۱۵۰ میلیون یورو به تقویت دمکراسی و حاکمیت قانون در این کشور اختصاص داده خواهد شد و مابقی صرف توسعه مناطق روستایی میشود.
جوزپ بورل در نامهای به پارلمان اروپا عملیات نظامی در شمال شرق سوریه و حفاریهای غیرمجاز گازی در سواحل قبرس را دلیل اصلی تصمیم اتحادیه اروپا برای کاهش کمکهای مالی به ترکیه عنوان کرده است.
اروپا پیشتر با وعده اعطای کمک مالی چند میلیارد یورویی به ترکیه ضمن تلاش برای تقویت نهادهای دمکراتیک و اصلاح ساختار اقتصادی این کشور به عنوان شرطی اساسی برای پیوستن به اتحادیه اروپا قصد داشت تا از هجوم موج مهاجران و پناهجویان به این قاره از مسیر ترکیه جلوگیری کند.
بروکسل همچنین در سال ۲۰۱۶ پذیرفته بود که مذاکرات برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را تسریع ببخشد اما فرایند الحاق ترکیه پس از رشد اقتدارگرایی در این کشور بدست رجب طیب اردوغان به بن بست کشیده شد.
با این حال گفته میشود که کاهش هفتاد و پنج درصدی کمک مالی اتحادیه اروپا برای فراهم شدن زیرساختهای لازم در ترکیه جهت پیوستن این کشور به اتحادیه بر ۳ میلیارد و پانصد میلیون یورو در نظر گرفته شده برای تلاش آنکارا جهت ممانعت از دسترسی پناهجویان به سواحل کشورهای اروپایی تاثیر نخواهد گذاشت.
اتحادیه اروپا همچنین پیشتر به ترکیه در خصوص حفاریهای غیرمجاز در سواحل قبرس هشدار داده و تهدید کرده بود که اگر آنکارا به این اقدام خود ادامه دهد تحت تحریم قرار خواهد گرفت.
ترکیه با بی معنی خواندن این تهدیدها اعلام کرده است که برغم هشدار بروکسل به فعالیتهای حفاری خود در منطقه یاد شده ادامه میدهد.