در پی استعفای سعد حریری تظاهرکنندگان مخالف دولت سهشنبه شب در حالی که پرچمهای لبنان را در دست گرفته بودند به خیابانها آمدند و به شادی پرداختند.
در پی استعفای سعد حریری، نخستوزیر لبنان در شامگاه سهشنبه ۷ آبان، تظاهرکنندگان مخالف دولت در حالی که پرچمهای لبنان را در دست گرفته بودند به خیابانها آمدند و به شادی پرداختند.
معترضان سقوط دولت ائتلافی حریری را تحقق یکی از خواستههای خود و یک «پیروزی برای جنبش ۱۷ اکتبر» قلمداد کردهاند. این در حالی است که به نظر نمیرسد وقایع روز گذشته تاثیری بر خواستههای آنان گذاشته باشد.
عصر سهشنبه شماری از کسانی که گفته میشود هواداران گروههای شیعی حزبالله و جنبش امل با حمله به چادرهایی که تظاهرکنندگان ضددولتی در خیابانهای بیروت برپا کرده بودند آنها را به آتش کشیدند و مخالفان را با باتون مضروب کردند. حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان هفته گذشته گفته بود که تظاهرکنندگان توسط دشمنان خارجی حمایت مالی میشوند و در حال اجرایی کردن مقاصد آنها هستند.
بنابرگزارشها هنگام درگیریهای روز گذشته پلیس در حمایت از معترضان و چادرهای آنان وارد عمل شده است، با این حال گزارش شده است که در پارهای از مناطق مقامات انتظامی توانایی کنترل اوضاع را از دست داده بودند.
سعد حریری در نطق استعفای خود به این خشونتها اشاره نکرد و تنها از لبنانیها خواست قبل از هرچیز «مسالمت مدنی» را حفظ کنند و مانع از «وخامت اقتصادی» اوضاع شوند.
از آن سو ایران، که حامی عمده حزبالله محسوب میشود، در نخستین ساعات به استعفای حریری واکنشی محتاطانه نشان داده است.
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، با تاکید بر اهمیت حفظ «وحدت، ثبات و امنیت» در شرایط کنونی، ابراز امیدواری کرده است که «ملت و دولت لبنان این دوره خطیر و حساس را با موفقیت و همدلی پشت سر بگذارند.»
دولت فرانسه نیز که از حامیان حریری به شمار میرفت از همه لبنانیها خواسته است کمک کنند تا اتحاد ملی کشور تضمین شود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا خواستار تشکیل یک دولت جدید سازگار با نیازهای مردم لبنان شد. آقای پمپئو در بیانیهای گفت: «مردم لبنان خواهان یک دولت کارآ و موثر، یک اصلاحات اقتصادی و پایانی بر فساد همهگیر هستند.»
در همین حال ارتش لبنان از مخالفان دولت تقاضا کرده است راههای مسدود شده را باز کنند.
این نهاد در بیانیه روز چهارشنبه خود حق اعتراض مسالمتآمیز را به رسمیت شناخته اما اضافه کرده است که این حق «تنها در میادین عمومی» قابل استیفا خواهد بود.
تظاهرات ضددولتی در لبنان از روز ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) در اعتراض به وضعیت اقتصادی و وضع مالیاتهای جدید از جمله بر مکالمات واتس اپ آغاز شد و اکنون سیزدهمین روز خود را پشت سر گذاشته است.
دولت سعد حریری، نخست وزیر لبنان سه روز پس از آغاز اعتراضات از اجرای طرح اصلاحات اقتصادی و لغو وضع مالیاتهای جدید خبر داده بود، اقدامی که معترضان آن را کافی ندانسته بودند.
بیشتر بخوانید: