حمله طالبان به پلخمری؛ در ولایت بغلان افغانستان چه میگذرد؟

گروه طالبان پس از حمله به ولایت قندوز در شمالشرق افغانستان در تاریخ ۹ سنبله (شهریور)، بامداد روز بعد از آن به شهر پلخمری، مرکز ولایت بغلان از سه سمت دندشهابالدین به شهرک بند دوم، دشت کرکر به سمت مقام ولایت بغلان و نیز از دشت کیلهگی، یورش بردند.
متین بیگ، رئیس ادارۀ مستقل ارگانهای محلی در گفتگویی کوتاه با یورونیوز گفت که حملات اخیر طالبان نتیجه شکست آنها در بدخشان و پیروزهای ارتش افغانستان بوده است. آقای بیگ با اطمینان افزود که ارتش افغانستان مناطقی را که اخیرا طالبان به تصرف در آورده، بازپس خواهد گرفت.
به گفته رئیس ادارۀ مستقل ارگانهای محلی، هم اکنون درگیری ها و نبردهای پراکنده اغلب در ولایات قندوز، تخار و بغلان جریان دارد.
جزییاتی از یورش طالبان به پلخمری، مرکز ولایت بغلان
صبغتالله از فرماندهان ارتش افغانستان در جنگ شهر پلخمری میگوید طالبان ساعت ۲ بامداد به شهرک بند دوم این شهر حمله کردند: «ساعت ۲ شب بود که دشمن بالای ساحات بند دو، ایستگاه کندوز و پایهسازی با استفاده از محلات مسکونی حمله کردند و این ساحه را تقریبا به تصرف خود درآورده بودند».
ایستگاه خودروی قندوز و پایهسازی در حومه شهرک بند دوم پلخمری واقع است و فاصله میان این شهرک با دندشهابالدین که در تصرف طالبان است، ۵ کیلومتر است. صبغتالله شمار شبهنظامیان طالبان را که به شهرک بند دو پلخمری حمله کردند «۱۰۰ الی ۱۲۰ نفر» قید کرد.
با آن که دندشهابالدین، دند غوری، دشت کیلهگی، ولسوالی بورکه نهرین و بخشهای دیگر این ولایت در دست طالبان است، این دومینبار است که طالبان قصد حمله به پلخمری، مرکز ولایت بغلان افغانستان را کردهاند.
عبدالمنان ۵۳ ساله، ساکن روستای زمانخیل دندشهابالدین میگوید: «طالبان همینجاست. ما در همین بند دو میگردیم مثل یک بیخانه. اولادهای ما هم در خانه مردم است. در وطن در بدری است. ببینیم که چه میشود». دندشهابالدین بیش از سه سال است که به تصرف طالبان در آمده است.
جنگ پای سرپرست وزارتخانههای دفاع و داخله را به پلخمری کشاند
پس از یک هفته جنگ در پلخمری سرپرستان وزراتخانههای دفاع و داخله به این شهر آمدند و در نشست سری با نظامیان و مقامات محلی در مورد مهار کردن طالبان صحبت کردند. اسدالله خالد سرپرست وزارت دفاع افغانستان به رسانهها گفت: «هدف ما پاکسازی تکمیلی اطراف بغلان است که تا دیگر نه تهدیدی بر شاهراها باشد و نه برای شهروندان شریف پلخمری». آقای خالد همچنین تصریح کرد: «در هر عملیات دوستهای خارجی ما (نیروهای ناتو) در هر جایی که ضرورت باشد، همیشه همکاری خود را داشتهاند».
پلخمری مرکز ولایت بغلان ولایات شمال و شمالشرق افغانستان را به مرکز کشور، کابل وصل میکند و از آن به عنوان گلوگاه شمال و شمالشرق افغانستان نیز یاد میشود.
بسمالله عطاش عضو شورای ولایتی بغلان در مصاحبهای به خبرنگار یورونیوز در مورد آمدن سرپرستان وزارت دفاع و داخله پس از هفت روز درگیری به شهر پلخمری گفت: «اگر بیایند در این مرحله یک مورال کاذب برای مردم دهند و بعد از یک روز و دو روز دوباره همان دیگ و همان کاسه، در حقیقت من فکر میکنم که از آمدنشان کرده همان نیامدنشان بهتر است».
آیا والیِ بغلان همزمان با هجوم طالبان فرار کرد؟
گفته میشود احمد فرید نسیم، والی ولایت بغلان یک روز قبل از جنگ و هنگامی که خبر حمله به شهر پلخمری به وی میرسد، افغانستان را ترک میکند.
عبدالقدوس یزدانی رئیس دفتر مقام ولایت بغلان اما با رد این ادعا به خبرنگار یورونیوز گفت: «والی بغلان ۲۵ روز قبل از جنگ درخواست مرخصی از ریاست جمهوری کرده بود. ۲۵ روز پیش از جنگ یک درخواستی را داده بودیم بر مقام عالی ریاست جمهوری، مشکلات مریضی که برایشان پیش آمده بود به همین تاریخ رخصتیشان را منظور فرمودند».
به گفته آقای یزدانی «والی صاحب سه روز پیش از درگیریها از افغانستان بیرون شده بودند». بسمالله عطاش عضو شورای ولایتی ولایت بغلان اما میگوید: «والی بغلان یک روز قبل از جنگ خارج رفته بود.»
به گفته برخی از مقامات محلی و ساکنان، والی ولایت بغلان افغانستان شهروندی کشور آمریکا را دارد و خانواده او در آمریکا به سر میبرد. یورونیوز فارسی این ادعا را نه تایید و نه رد میکند.
عدم فعالیت شبکههای مخابراتی در پلخمری
جنگ در روز تنظیم این خبر، ۱۰ سپتامبر، از داخل شهر به حومه پلخمری کشیده شده است. تنها شبکه مخابراتی نیز که در این شهر فعالیت نسبی دارد شبکه مخابراتی غیرخصوصی بنام «سلام» است.
عبدالقدوس یزدانی در مورد عدم فعالیت شبکههای مخابراتی به خبرنگار یورونیوز گفت: «ما شکایتنامههایمان را به صورت کتبی و شفاهی از طریق اداره مخابرات و با مقامات ذیصلاح در جریان گذاشتیم حتا شورای امنیت. برای ما وعده سپردند که به زودترین فرصت این مشکل را حل میکنیم ولی متاسفانه تا فعلا هم این مشکلات حل نشده به صورت خود باقی است و از این بابت ما هم نگران هستیم».
بسمالله عطاش نیز می گوید شبکههای مخابراتی در ولایت بغلان افغانستان قطع است و مردم احساس امنیت ندارند. شبکههای مخابراتی در ولسوالیهای دندغوری، دندشهابالدین، دوشی و بخشهایی که در کنترل طالبان است از سه سال پیش به اینسو فعال نیست. در آخرین مورد از یکشنبه هفته قبل ۱۰سنبله (شهریور) شبکههای مخابراتی شهرک بند دوم غیرفعال شده است.
آوارههای جنگ در پلخمری
اداره امور مهاجرین و عودت کنندگان ولایت بغلان با آنکه شمار آوارگان جنگ را در حال تغییر میداند اما میگوید در هشت روز اول جنگ ۲ هزار و ۵۰۰ خانواده آواره را در این اداره ثبت کردهاند.
شریفالله شفق، رئیس این اداره در ولایت بغلان افغانستان در گفتگو با خبرنگار یورونیوز گفت: «۲ هزار و ۵۰۰ فامیل به ما مراجعه کردهاند. تخمینی میگوییم ۵ هزار بیجا شده اند. اگر جنگ ادامه پیدا کند ممکن است این ارقام تا ۱۰ هزار و بیشتر از آن هم بالا برود». آقای شفق افزود: «اگر موسسات کمک کننده توجه نکنند، وضعیت ناگوار میشود و آسیبپذیری فامیلها بیشتر میشود».
اداره امور مهاجرین و عودت کنندگان و نهادهای همکار خارجی این اداره، برای بیجا شدگان جنگ، بستههای خوراکی با پول نقد در نظر گرفتهاند اما شریفالله شفق رئیس این اداره، این کمکها را بسنده نمیداند. او از نهادهای بشردوستانه خارجی میخواهد تا برای بیخانمانهای جنگ توجه جدی نمایند.
بیشتر بخوانید:
- مذاکرات صلح افغانستان، طالبان و داعش؛ گفتگوی یورونیوز با آلیس ولز، معاون وزارت خارجه آمریکا
- پسر احمد شاه مسعود، در اندیشه متحد کردن افغانستان علیه طالبان
سازمان «جمعیت سرهمیاشت افغانی» با اجساد طالبان چه میکند؟
جمعیت افغانی سرهمیاشت یا هلال احمر افغانی که مسئولیتش امدادرسانی بیطرفانه در اماکن جنگی است، در جریان جنگ شهر پلخمری ولایت بغلان اجساد طالبان را از سردخانه درمانگاه بغلان به طالبان منتقل کرده و میکند. این سازمان با آنکه خودروهای مخصوص با آرم و پرچم مشخص دارد، اما اجساد طالبان را با خودروهای شخصی در شهر پلخمری ولایت بغلان افغانستان به طالبان منتقل میکند.
در تصاویری که خبرنگار یورونیوز ثبت کرده است یکی از کارکنان سازمان «جمعیت سرهمیاشت افغانی» ، جسد یکی از اعضای طالبان را با خودروی شخصی و با پرچم جمعیت هلال احمر به دندشهابالدین منتقل می کند، عملی که منابع نظامی افغانستان آن را غیرمسئولانه توصیف کردند. صلیب سرخ تا سه ماه قبل با جمعیت سرهمیاشت همکار بودند، اما از اینکه طالبان صلیب سرخ را اخطار داد دفترهای خود را در ولایات شمال و شمالشرقی افغانستان بسته است.
عبدالرحیم قیومی، از مسئولان جمعیت سرهمیاشت بغلان در این خصوص در تماسی تلفنی به خبرنگار یورونیوز این گونه توضیح داد که : «درباره اجساد طالبها و دولت، چون ما نهاد بیطرف هستیم صد درصد وظیفه ماست که اجساد دو طرف جنگ را اگر در بین طالبها باشد به دولت و اگر در بین دولتیها باشد به طالبها انتقال بدهیم.»
خبرنگار یورونیوز در تماس تلفنی در این زمینه از آقای قیومی پرسید: «اگر طالبها از این خودرو در جریان جنگ استفاده کنند، عواقب آن را شما پیشبینی کردهاید؟» وی در جواب گفت: «ما در سطح ولایت بغلان یک موتر (خودرو) لندکروزر داریم، تعداد اجساد هم زیاد است. بیرق سرهمیاشت هویت سرهمیاشت است. از آن کسی استفاده نمیکند و بیرق ما معلومدار است. لذا کارهای رسمی ما در آن موترها میباشد، به دو طرف جنگ معرفی (شده) است».
بیشتر بخوانید:
- حمله مرگبار طالبان در شمال افغانستان همزمان با آغاز دور جدید مذاکرات صلح
- واکنش طالبان و دولت افغانستان به دستور ترامپ در لغو گفتگوهای صلح
تلفات جانی جنگ در بغلان
محبالله حبیب، رئیس صحت عامه بغلان آمار زخمیهای جنگ را ۱۱۳ تن بر می شمرد و میگوید: «تعداد زخمیهایی که به شفاخانه ما آورده شده ۱۱۳ تن است که بیشترین زخمیها را افراد ملکی (غیرنظامی) تشکیل میدهد و شهید هم ۴۳ تن به شفاخانه منتقل شده است».
آقای حبیب می افزاید که از میان ۱۱۳ تن زخمی، ۶۴ تن آنها غیرنظامی شامل ۹ زن، و ۴۰ نفر آنها نظامی هستند و از ۴۳ کشته، ۳۲ نفر آنها نظامی و ۱۱ نفر غیرنظامی هستند که شامل دو زن و ۹ مرد میشوند. بیم این می رود که شمار تلفات جانی و زخمی ناشی از درگیری ها افزایش یابد.