در حالی که امارات می تواند ضمن حفظ نفوذ بر نیروهای جنوب، خاک یمن را ترک کند این امکان برای عربستان بدون پیروزی نظامی بر جنبش انصارالله فراهم نیست، حوثی های تحت حمایت ایران، مهمترین رقیب منطقه ای ریاض و مسلح به موشک و پهپاد های تهاجمی، می توانند در مرز این کشور خطر ساز و دردسر آفرین ظاهر شوند.
تنش و درگیری میان متحدان سابق در جنوب یمن در حالی با تصرف کاخ ریاست جمهوری و کنترل مقر پیشین دولت به دست جدایی طلبان وارد مرحله تازه ای شده است که بر اساس آخرین خبرها هیاتی نظامی متشکل از نمایندگان دو کشور عربستان سعودی و امارات عربی متحده روز پنجشنبه برای حل بحران وارد عدن شده است.
خبرگزاری فرانسه عصر روز پنجشنبه به نقل از منابع موثق اعلام کرد که این هیات مشترک عربستانی-اماراتی برای بررسی احتمال عقب نشینی جدایی طلبان از مواضع کلیدی که طی درگیری های مرگبار اوایل هفته تصرف شده وارد عدن، «مقر پیشین» دولت یمن که حمایت جامعه بین المللی را با خود دارد شده است.
یک منبع دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری تبعیدی یمن به خبرگزاری فرانسه گفته است: «هیات نظامی مشترک به عدن آمده است تا زمینه خروج جدایی طلبان عضو نیروی "طناب امنیتی" از مواضع نظامی و ساختمان های دولتی را فراهم کند.»
این خبر در حالی منتشر می شود که اختلاف جدایی طلبان با نیروهای وفادار به دولت یمن از مسائل جزئی و یا حتی تقسیم قدرت فراتر رفته و به نظر می رسد که با پشتیبانی حامیان خود، قصد جدی برای استقلال به عنوان یک کشور مستقل از بخش شمالی را دارند.
این مساله را می توان در شعارهایی که هزاران تن از حامیان جدایی طلبی در تظاهرات روز پنجشنبه در عدن سر دادند به خوبی مشاهده کرد. معترضان به حضور نیروهای اسلامگرا و نیروهای نفوذی بخش شمال این کشور در مناطق جنوبی که پشتیبانی نهادهای جامعه مدنی را نیز با خود دارند در تظاهراتی گسترده پرچم های یمن جنوبی را در دست گرفتند و خواهان «انقلاب» شدند.
این در حالی است که عربستان و امارات عربی متحده حامیان دو جناح درگیر در جنوب یمن همچنان دو بال اصلی ائتلاف نظامی تحت رهبری ریاض بر ضد حوثی ها را تشکیل می دهند که سالها است با دولت مرکزی در جنگ هستند و کنترل صنعا و بخش های دیگری از خاک این کشور را در دست دارند.
حال با توجه به تحولات اخیر و نیز درخواست های صریح جدایی طلبان از ریاض که پایین تر به آن اشاره خواهد شد به نظر می رسد که عربستان چاره ای جز همراهی با امارات، رقیب خود در جنوب یمن ندارد و با حامی جدایی طلبان برای خاموش کردن آتش این بحران به توافق هایی دست یافته است.
از سوی دیگر به نظر می رسد ریاض که برای ادامه مداخلات نظامی و رویارویی با حوثی ها به همراهی و حمایت امارات نیاز دارد بدون سر و سامان دادن به بحران جنوب یمن نمی تواند به این هدف دست یابد چرا که از یک سو نیروهای شورای انتقالی جنوب مورد حمایت امارات هستند و از سوی دیگر جدایی طلبان هشدار داده اند که در صورت نرسیدن به خواسته خود مبنی بر استقلال عمل در کنترل مناطق جنوبی در نبرد با حوثی ها نیروهای دولتی و ائتلاف را همراهی نخواهند کرد.
بیشتر بخوانید:
- هزاران نفر در حمایت از جدایی طلبان جنوب یمن تظاهرات کردند
- بحران تازه جداییطلبان در یمن؛ در عدن چه رخ داده است؟
- جداییطلبان جنوب یمن: کاخ ریاست جمهوری را تصرف کردیم
هشدار جدایی طلبان به ریاض: اسلامگراها و شمالی ها را کنار بگذارید
جدایی طلبان جنوب یمن روز چهارشنبه تاکید کرده بودند که کنترل شهر عدن را همچنان حفظ خواهند کرد و به تلاش برای پاکسازی دولت از نیروهای اسلامگرا و نفوذی های شمال ادامه خواهند داد. جدایی طلبان به ریاض هشدار داده اند که اگر این دو خواست آنها تامین نشود هیچ تضمینی برای جلوگیری از شکست ائتلاف مقابل حوثی ها وجود ندارد.
نیروهای وفادار به شورای انتقالی جنوب که حمایت امارات، یک عضو ائتلاف نظامی تحت رهبری ریاض را با خود دارند با تصرف کاخ ریاست جمهوری، چندین پایگاه نظامی و در آخر کنترل تقریبی شهر عدن حالا دست بالا را در مذاکره با متحدان سابق و حامی آنها عربستان دارند.
صالح النود، یک سخنگوی شورای انتقالی جنوب که در بریتانیا مستقر است به رویترز گفته است که «رها کردن کنترل عدن در حال حاضر در دستور کار نیست و ما برای حفظ ثبات آنجا هستیم و قصد ماندن داریم.»
نیروهای نظامی جنوب که از ارکان تشکیل دهنده ائتلاف نظامی عربستان در زمین تلقی می شوند با تکیه بر تنش های دیرین میان دو بخش جنوبی و شمالی و نیز اختلاف بر سر به دست گرفتن قدرت در این مناطق اکنون خواهان کسب امتیاز برای همراهی با متحدان سابق هستند.
لازم به یادآوری است که بخش های جنوبی و شمالی یمن به عنوان دو کشور مستقل سال ۱۹۹۰ میلادی در دوره ریاست جمهوری علی عبدالله صالح یکپارچه شده و تحت فرمانروایی یک دولت درآمد.
مهم ترین خواسته فعلی جدایی طلبان جنوب اینک کنار گذاشتن حزب اسلامگرای «اصلاح» از مسئولیت های دولتی و دور کردن یمنی های نفوذ کرده از شمال از دایره قدرت است. جدایی طلبان و امارات عربی متحده به عنوان حامی آنها، حزب «اصلاح» را یک جریان وابسته به اخوان المسلمین می دانند و خواهان آن هستند که اعضای این حزب به همراه سیاستمداران نفوذی شمال از کلیه سمت های کلیدی کنار گذاشته شوند.
جدایی طلبان پیشتر «اصلاح»، حزب اسلامگرای متحد دولت عبدربه منصور هادی را به دخالت در حمله موشکی به یک رژه نظامی متهم کرده بودند.
صالح النود، سخنگوی شورای انتقالی جنوب می گوید که حزب «اصلاح» در مرکز بحران کنونی است و اینکه «اعضای این حزب از کلیه پست های کلیدی در جنوب کنار گذاشته شوند» می تواند یک شروع خوب برای حل این بحران باشد. به اعتقاد سخنگوی جدایی طلبان دولت یمن تاکنون تحت نفوذ کنترل حزب «اصلاح» قرار داشت.
سخنگوی شورای انتقالی جنوب تاکید کرده است که یکی از راه های خروج از بحران سپردن مسئولیت امنیت پایگاه ها و مناطق نظامی به نیروهای کمربند امنیتی شورا و نیروهای پلیس در شهر عدن است.
تحلیلگران معتقدند امارات که با اولویت بخشی به منافع ملی همکاری در ائتلاف نظامی عربستان را کم رنگ تر کرده با پشتیبانی از هزاران نیروی رزمنده در جنوب یمن که خود آنها را تشکیل و آموزش داده می تواند نقش مهمی در حل بحران کنونی ایفا کند.
پیام جدایی طلبان جنوب برای بن سلمان
در حالی که امارات عربی متحده می تواند ضمن حفظ نفوذ بر نیروهای جنوب خاک یمن را ترک کند این امکان برای عربستان بدون پیروزی نظامی بر جنبش انصارالله فراهم نیست، چرا که حوثی های مسلح به موشک و پهپاد های تهاجمی و تحت حمایت ایران، مهمترین رقیب منطقه ای ریاض، هر لحظه می توانند در مرز این کشور خطرساز و دردسر آفرین ظاهر شوند.
یک منبع آگاه نسبت به تحولات سیاسی در یمن به رویترز گففته است: «حالا که سعودی ها احساس می کنند در این بحران (از سوی برخی متحدان) تنها گذاشته شده اند تصور اینکه چگونه از این بحران خارج شوند کمی دشوار به نظر می رسد.»
به گفته این منبع «عربستانی ها باید بپذیرند که پنج سال حمایت از دولت منصور هادی یک شکست برای آنها تلقی می شود.»
از سوی دیگر صالح النود، سخنگوی شورای انتقالی جنوب در هشداری ضمنی به عربستان گفته است که نیروهای جنوب هرگز نمی پذیرند که از معادلات کنار گذاشته شوند. وی تصریح می کند: «عربستانی ها باید تصمیم بگیرند؛ آیا می خواهند در جنگ با حوثی ها برنده شوند؟ اگر اینچنین است باید ما را به رسمیت بشناسند و اجازه دهند شورای انتقالی جنوب اداره و کنترل امور در مناطق جنوبی را بدست گیرد.»
اما پیام نهایی سخنگوی شورای انتقالی جنوب برای محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان این است: «به بن سلمان می گویم اگر می خواهید که پیروز جنگ شوید ساکنان جنوب شرکای قابل اعتمادی هستند و نشان داده اند که می توانند به گونه ای سازنده در کنار شما باشند اما در عوض آنها باید جنوب را از این مسئولان فاسد وابسته به حزب "اصلاح" پاکسازی و محافظت کنند.»