عبدالباسط ساروت، چهره نمادین و جنجالی انقلاب سوریه کشته شد

یک فوتبالیست و خواننده مشهور سوری که از سالها پیش به صف مخالفان رژیم بشار اسد پیوسته بود، کشته شد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنگوی گروه شبهنظامی «جیشالعزه» و نهاد غیردولتی ناظران حقوق بشر سوریه نوشت عبدالباسط ساروت پنجشنبه شب گذشته در جریان نبرد با نیروهای دولتی سوریه در جبهه استان حماء مجروح شده و روز شنبه ۱۸ خرداد بر اثر شدت زخمها جان داد.
جمیل صالح، فرمانده شورشیان جیشالعزه با اعلام مرگ ساروت در توییتر او را «شهید در راه خدا» خوانده است. اعضا دیگر گروه شورشی جیشالعزه نیز در توییتر از او به عنوان «شهید» یاد کرده و خواننده دیگری به نام احمد ابازید با ستایش از صدای ساروت، او را «دروازهبان آزادی» نامیده است.
جیش العزه یک گروه شبه نظامی است که گفته میشود با وجود پیوندهای مقطعی با گروههای اسلامگرای افراطی، یک سازمان «جهادی» به شمار نمیرود.
عبدالباسط که ۲۷ سال داشت و در شهر زادگاهش حمص، دروازهبان حرفهای فوتبال بود و از زمان آغاز خیزش مخالفان سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی با معترضان همراه شد. او خیلی زود به معروفترین خواننده و سراینده ترانههای اعتراضی بدل شد.
وی پس از سرکوب شدید مخالفان به دست نیروهای دولتی به صف شبهنظامیان مبارز علیه رژیم پیوست و فرمانده گروهی از آنها شد. به گفته گروه ناظران حقوق بشر سوریه، عبدالباسط ساروت که در جریان حملات نیروهای دولتی سوریه پدر و ۴ برادر خود را از دست داده بود، در سال ۲۰۱۴ در پی توافق مخالفان با دولت و برای پایان دادن به محاصره دو ساله حمص، از این شهر خارج شد.
بیشتر بخوانید:
- نخستین پیام ویدئویی ابوبکر البغدادی پس از ۵ سال: انتقام میگیریم
- حمله مرگبار روسیه به ادلب همزمان با گفتگوهای صلح سوریه در قزاقستان
هادی البحرا، نماینده گروههای اصلی مخالف سوریه در کمیته مذاکرهکنندگان به خبرگزاری فرانسه گفت ساروت در حالی هدف تیر قرار گرفت که تلاش داشت با گروهی از شورشیان تحت فرمانش روستای تل ماله در شمال استان حماه و در نزدیکی مرز استان ادلب را از نیروهای دولتی پس بگیرد.
برخی ساروت را عضو داعش خواندهاند و برخی دیگر میگویند او عضو در گذشته عضو جبهه نصرت بوده است. وسیم نصر، خبرنگار عرب زبان فرانس۲۴ و کارشناس جنگ داخلی سوریه
در توییتر نوشته است که عبدالباسط ساروت یک جهادگرا و عضو پیشین داعش بوده است. اما در برخی پایگاههای اینترنتی نوشته شده که ساروت «بیعت کامل» نکرده بود. خود عبدالباسط ساروت در سال ۲۰۱۶ در مصاحبهای با وبسایت «ایای ورلو ویو» گفته بود که در آغاز داعش نیز در کنار گروههای مخالف دولت سوریه فعال بوده و «اشتباهاتی» هم داشته است.
طلال درکی، فیلمساز سوری از داستان زندگی ساروت مستندی به نام «بازگشت به حمص» ساخت که در سال ۲۰۱۴ جایزه اصلی جشنواره سینمای مستقل ساندنس آمریکا را از آن خود کرد.