درآمدهای نفتی مهمترین عامل کشتار و جنایات در سودان جنوبی است

کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل در امور سودان جنوبی روز چهارشنبه ۲۰ فوریه با انتشار گزارش جدیدی از وضعیت بحران انسانی در این کشور که یکی از بدترین بحرانهای انسانی عصر حاضر محسوب میشود، اعلام کرد که درآمدهای نفتی عامل اصلی ارتکاب بسیاری از جنایات و مهمترین عامل جنگ داخلی در این کشور است.
این سازمان یک هفته پیش از این در گزارش ۱۵ فوریه خود نیز اعلام کرده بود که در این کشور بطور گسترده تجاوز و خشونت جنسی علیه زنان و دختران دیده میشود.
کمیسیون در گزارش جدید، شواهدی را دربارۀ واگذاری درآمدهای نفتی به نیروهای دولتی و شبه نظامیان سودان جنوبی ارائه داد و خواستار انجام تحقیقات بیشتر برای بررسی این شواهد شد.
به گفتۀ کمیسیون، نهادهایی همچون ارتش، سازمان امنیت ملی و سازمان اطلاعات نظامی در کنار نیروهای شورشی و گروههای مسلح، حقوق بشر را بطور جدی نقض کردهاند. این کمیسیون فهرست محرمانهای از مظنونین از جمله اسامی شماری از فرماندهان ارتش و رهبران مخالفان و دو فرماندار ایالتی را ارائه داد که در ارتکاب این جنایات نقش مهمی داشتهاند.
گزارش جدید کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل به ارتباط نزدیک بین نفت و درگیریهای سودان جنوبی اشاره دارد. بر اساس قانون این کشور، دو تا سه درصد از درآمدهای نفتیِ جوبا به مناطق تولید کنندۀ نفت میرسد و همین موضوع در ایجاد درگیریهای قومی نقش مهمی دارد.
گزارش همچنین به شواهدی دست یافته که نشان میدهد سازمان امنیت ملی این کشور در چگونگی پرداخت پول نفت به مناطق مختلف و گروههای فعال در آن، دخالت جدی دارد.
در گزارش ۲۱۲ صفحهای این کمیسیون، جزئیاتی در این باره که چگونه این گروهها مردم را برای سالها بطور محرمانه زندانی کرده و شکنجه دادهاند، اینکه بازداشتگاهها مملو از حشرات و کرهها هستند، کودکان با تانکها له شدهاند، دختران حتی کودکان هفت ساله مورد تجاوز قرار گرفتهاند، نوزادان غرق شده یا از گرسنگی مرده یا زیر درختان مدفون شدهاند، ارائه شده است.
بر اساس این گزارش اگرچه مهمترین طرفهای درگیری در سودان جنوبی در ماه سپتامبر قرارداد صلح را امضا کردهاند اما خشونتهای جنسی بطور گسترده ادامه دارد و در برخی از مناطق ۶۵ درصد از زنان و ۳۶ درصد از مردان مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفتهاند.
گزارش همچنین از درگیریهای جدید میان نیروهای دولتی و نیروهای شورشی عضو «جبهه نجات ملی» خبر میدهد؛ گروهی که عضو پیماننامۀ صلح امضا شده در ماه سپتامبر نیست. در اثر درگیریهای جدید «هزاران غیرنظامی در پی حمله به روستاها، آتش زدن خانهها، کشتن غیرنظامیان و تجاوز به زنان و دختران مجبور به ترک محل سکونت خود شدند و تن به آوارگی دادند.»
در پی این درگیریها بیش از ۵ هزار آواره به جمهوری دموکراتیک کنگو، کشور همسایه پناه بردهاند.
گزارش تاکید میکند که کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل باید با انجام تحقیقی ریشهای به این پرسشها پاسخ دهد که چه کسانی در نحوۀ صرف درآمدهای نفتی در این کشور دخالت دارند و در حالی که بودجۀ بسیار کمی برای بخشهایی همچون سلامت و آموزش اختصاص مییابد، پولهای حاصل از فروش نفت در سودان جنوبی به کجا میرود.
بیشتر بخوانید: