ارزش برابری لیرترکیه در برابر هر دلار آمریکا به ۷.۲۴ رسید تا افت ارزش آن طی سال جاری میلادی از ۴۰ درصد فراتر رود.
ارزش برابری لیرترکیه در برابر هر دلار آمریکا به ۷.۲۴ رسید تا افت ارزش آن طی سال جاری میلادی از ۴۰ درصد فراتر رود.
بانک مرکزی ترکیه در واکنش به بحران ارزش پول این کشور با ارائه بستهای تامین نقدینگی بانکها و کسب و کارهای زیان دیده از سقوط ارزش لیر تضمین کرد و برای تحقق این هدف دستور کاهش ذخیره قانونی بانکها نزد بانک مرکزی را صادر کرد.
اجرای این بسته که از روز دوشنبه آغاز شده هر چند در ابتدا موجب شد تا ارزش برابری ۶.۴ تقویت شود ولی بعد از ظهر دوشنبه این نرخ بار دیگر تا ۶.۹۴ افزایش یافت.
در مجموع از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون ارزش برابری لیرترکیه در مقابل دلار آمریکا سیرنزولی داشته است. در حالی که در حال حاضر هر ۰.۱۴ دلار آمریکا در مقابل یک لیرترکیه مبادله میشود، این نرخ یک دهه پیش و در سال ۲۰۰۸ میلادی ۰.۸۴ بود.
بیشتر بخوانید:فشار ترامپ بر اردوغان؛ تعرفه واردات فولاد ترکیه ۵۰ درصد شد
در جریان داد و ستدهای روز جمعه بازارهای مالی اروپا و آمریکا نیز ارزش برابری لیرترکیه ۱۸ درصد کاهش یافته بود. این افت پس از آن رخ داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با انتشار توئیتی از دو برابر شدن نرخ تعرفه واردات محصولات فلزی ترکیه به آمریکا خبر داد.
با این وجود، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد که کاهش ارزش لیر ترکیه منشاء داخلی ندارد و تحت تاثیر توطئههای خارجی است. البته او بار دیگر بر لزوم کاهش نرخ بهره برای حمایت از صنایع تولیدی ترکیه تاکید کرد.
تاکیدی که به زعم برخی کارشناسان ریشه نگرانیهای حاکم بر بازار پول ترکیه است. فعالان اقتصادی در ترکیه نگران دخالت دولت در سیاست های بانک مرکزی ترکیه هستند. بانک مرکزی در تلاش است تا با هدف مهار تورم ۱۵ درصدی و توقف روند نزولی ارزش پول این کشور، نرخ بهره را از ۱۷ درصد کنونی بالاتر ببرد. سیاستی که مخالفت صریح آقای اردوغان مواجه است.
بیشتر بخوانید:واکنش اردوغان به سقوط لیر: دشمن دلار دارد و ما هم خدا را داریم
اقتصاد ترکیه در پی افزایش هزینههای دولت آقای اردوغان که طی سال های اخیر با هزینه های فزاینده نظامی در عراق و سوریه مواجه بوده، گرفتار سیر صعودی نرخ تورم و کاهش ارزش پول این کشور شده است.
در چنین شرایطی افزایش تنش سیاسی این کشور با آمریکا موجب تسریع روند سقوط ارزش لیر شده است.
روابط دیپلماتیک ترکیه و آمریکا طی روزهای اخیر و در پی بروز اختلاف در نحوه مداخله در جنگ سوریه، تحریم ایران و بازداشت انرو برونسون، کشیش آمریکایی به اتهام جاسوسی رو به وخامت گذاشته است.