واکنشها به تصمیم دیوان عالی آمریکا در تایید فرمان مهاجرتی دونالد ترامپ

مریم بهرامیپناه، شهروند ایرانی ساکن آمریکا بر سر دوراهی مانده است. او نمیداند در کنار همسرش در میشیگان بماند یا برای دیدن مادر بیمارش که دچار سکته مغزی شده است به ایران برگردد.
پس از تایید شدن فرمان ممنوعیت سفر دونالد ترامپ در دیوان عالی این کشور در روز سهشنبه، تصمیمگیری برای خانم بهرامیپناه بسیار سخت شده است.
او می گوید: «من درک میکنم که چرا رئیس جمهور ترامپ این فرمان را صادر کرده است. او میخواهد از کشور محافظت کند اما این راهش نیست... اگر من آمریکا را ترک کنم، دیگر نمیتوانم برگردم. زیرا دارندگان ویزای کار نیز شامل این ممنوعیت میشوند. نمیتوانم درک کنم که چگونه ممکن است که اگر آمریکا را ترک کنم و حتی یک روز بعد به این کشور برگردم، خطرناک شوم. چه تغییری ممکن است در من پیش بیاید؟»
تایید فرمان دونالد ترامپ از سوی دیوان عالی مبنی بر ممنوعیت سفر اتباع شش کشور به آمریکا، ناامیدی شهروندان این کشور و بسیاری از گروههای مدافع حقوق مدنی آمریکا را در پی داشت؛ به گفتۀ آنها سیاستهای تبعیضآمیز علیه مسلمانان اکنون فراتر از کاخ سفید رفته است.
خانم بهرامی پناه ویزای «اچ ۴» دارد که به اعضای درجه یک نیروهای کار خارجی فعال در آمریکا داده میشود. او امیدوار بود که دیوان عالی به این ممنوعیت پایان دهد و به این ترتیب مادر او دستکم برای تولد او که هفته آینده برگزار خواهد شد به آمریکا برود.
او میگوید: «پدر و مادرم هرگز من را در خانۀ جدیدم و در زندگی جدیدم پس از ازدواج ندیدهاند. آنها همیشه امیدوار بودند و از من میپرسیدند که آیا میتوانند سرانجام ویزا بگیرند و به اینجا بیاند یا خیر. من نمیدانستم چه جوابی به آننها بدهم و هنوز به آنها نگفتهام که چه اتفاقی افتاده است. نمیدانم که واکنش آنها چه خواهد بود و این موضوع مرا بسیار ناراحت میکند.»
آبراهام ایاش، متولد آمریکا و نامزد دموکرات ایالت میشیگان برای سنای آمریکا نیز از رای دهندگان خواسته است که به این تصمیم دیوان عالی واکنش نشان دهند. او میگوید: «امروز روز تاریکی در تاریخ آمریکا است. این حکمی اشتباه و ناعادلانه است. دیوان عالی تصمیم خود را گرفته و سوال این است که قدم بعدی چه خواهد بود؟ فکر میکنم ما باید به مقاومت و مبارزۀ خود ادامه دهیم.»
او نیز مایل است با خویشاوندان یمنی خود دیداری داشته باشد اما تایید فرمان ممنوعیت سفر به آمریکا، این کار را غیرممکن کرد. آبراهام ایاش میگوید: «رئیس جمهور ترامپ و دولتش پیوسته به ما یادآوری میکنند که ریشه سیاستهایشان بر تفرقه استوار است. اساس سیاستهایشان بر این است که مردم خود را متفاوت و غریبه بیابند؛ مردمی مانند خانواده من. من در اینجا به دنیا آمده و بزرگ شدهام. پدر و مادرم از فرصتی که داشتند برای آمدن به اینجا استفاده کردند اما دیگر اعضای خانواده به دلیل فرمان ممنوعیت سفر چنین فرصتی را نداشتند. عموی من چند روز پیش درگذشت و همسر و فرزندانش هنوز نتوانستهاند به اینجا بیایند. این حکم بار دیگر به ما یادآوری میکند که کارهای زیادی برای انجام وجود دارد.»
مخالفت شماری از مقامات آمریکا با رای دیوان عالی
فرمان ممنوعیت سفر دونالد ترامپ اتباع کشورهای مسلمان ایران، لیبی، سومالی، سوریه، یمن و کرۀ شمالی و مقامات دولتی ونزوئلا را هدف گرفته است. علاوه بر اعتراض گسترده شهروندان و مدافعان حقوق بشر، این اقدام دیوان عالی واکنش برخی از مقامات سیاسی آمریکا را نیز در پی داشت.
اندرو کوئومو، فرماندار نیویورک این فرمان را نمایشی از اسلامهراسی توصیف کرد که پشت نام امنیت ملی پنهان شده است. آقای کوئومو در گفتگو با شبکه تلویزیونی «سیانان» تصمیم دیوان عالی را «لکهای بر تاریخ کشور» خواند و گفت: «به نظر من این فرمان به وضوح نشان دهنده تعصبات مذهبی است که در پشت نام امنیت ملی پنهان شده است.»
دون بییر، نماینده دموکرات ویرجینیا در پارلمان آمریکا نیز اعلام کرد که کنگره باید حکم دیوان عالی را لغو کند. او از کنگره خواست وارد عمل شود و برای رفع مممنوعیت سفر اتباع این کشورها اقدام کند.
او گفت: «کنگره باید وارد عمل شود. ما باید آنچه را که دیوان عالی انجام داده است تغییر دهیم. ما نمیتوانیم این موضع را بپذیریم.»
او این ممنوعیت را اقدامی نژادپرستانه و غیراخلاقی خواند و تاکید کرد تصمیم دیوان عالی اشتباه و ناامیدکننده بوده است و «اگر دیوان عالی در راه اجرایی شدن این فرمان گام بردارد آنگاه کنگره برای آزادی مذاهب وارد عمل خواهد شد و هر قانونی را که مردم را به دلیل دیدگاههای مذهبیشان از ورود به این کشور منع کند، ممنوع خواهد کرد.»
اد مارکی، سناتور دموکرات سنای آمریکا نیز جمهوریخواهانی را که به گفتۀ او سنا را کنترل میکنند و با انتصاب نیل گورسچ به عنوان قاضی دیوان عالی کرسیها را در این دیوان ربودهاند، سرزنش کرد. او افزود با تصمیم روز سهشنبه دیوان، میراث دونالد ترامپ برای آمریکا که نفرت است، تثبیت شد.
کریس کونز، دیگر سناتور دموکرات آمریکا نیز اعلام کرد که قصد دارد به زودی طرحی را ارائه دهد که بطور واضح اعلام میکند آمریکا هیچ تصمیمی را که بر تبعیض ملیتی یا مذهبی مبتنی باشد، تحمل نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید: