در سال ۲۰۱۷ میلادی در لتونی ۱۳۴ نفر به دلیل حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند؛ این درحالی است که در ایران سالانه حدود ۱۶ هزار نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست میدهند.
لتونی یکی از خطرناکترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای رانندگی، به دلیل شمار قابل توجه تصادفات با وجود کاهش شمار مرگ و میر جادهای است.
دولت این کشور امیدوار است با اتخاذ تدابیری از جمله افزایش جریمۀ رانندگانی که با سرعت میرانند و همچنین رانندگان مست، پیشینۀ این کشور را در این موضوع اصلاح کند. کیفیت پایین جادهها نیز از دیگر عوامل خطر آفرین در این کشور است.
در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱۵۸ نفر در لتونی در اثر تصادفات خودرو جان باختند. در این سال میزان مرگ و میر جادهای در این کشور به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت آن، ۸۰ بوده که ۶۰ درصد بیش از متوسط مرگ و میر در کل اتحادیه اروپا است. در این موضوع تنها رومانی (۹۷) و بلغارستان (۹۹) وضعیتی بدتر از این کشور دارند.
در سال ۲۰۱۷ میلادی نیز در لتونی ۱۳۴ نفر به دلیل حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند؛ رقمی که در مقایسه با سال پیش از آن، کمی بهبود را نشان می دهد (۱۵ درصد). در این سال، شمار افرادی که در پی تصادفات خودرو زخمی شدند نیز ۴۹۴۲ بوده است.
لازم به ذکر است که لتونی در حالی لقب یکی از خطرناکترین کشورهای اتحادیه اروپا برای رانندگی را کسب کرده است که در ایران بنا بر اعلام وزارت بهداشت، سالانه حدود ۱۶ هزار نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست میدهند و این حوادث در مردان ۳.۵ برابر بیش از زنان قربانی میگیرد. تنها در نوروز ۱۳۹۶ شمسی ۱۴۵ نفر در جادههای ایران کشته و ۲۹۵۰ نفر زخمی شدهاند.
بیشتر بخوانید: آمار تلفات جادهای؛ در جهان ۲۵ میلیون نفر، در ایران روزانه ۴۳ نفر
کیفیت جادهها
در لتونی علاوه بر سه عامل اصلیِ سرعت، مصرف الکل و عدم استفاده از کمربند ایمنی که در بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا منجر به وقوع تصادفات جادهای میشود، کیفیت بد جادهها نیز بر میزان مرگ و میر افزوده است.
کیفیت بد جادهها بویژه در مناطق روستایی از دلایل اصلی تصادفات در این کشور است. در لتونی تنها ۵۷ درصد از جادههای اصلی را میتوان دارای شرایط خوب یا خیلی خوب توصیف کرد. برخی از جادههای اصلی در این کشور حتی بدتر از جادههای سنگی هستند.
در لتونی حجم ترافیک کم است و پول زیادی صرف سرمایه گذاری در جادهها نشده است. قرار است در سال جاری میلادی حدود ۳۰ میلیون یورو در این زمینه سرمایه گذاری شده و با تعمیر جادهها وضعیف کیفی آنها بهبود یابد.
همچنین قرار است در پروژههای پیش رو توجه بیشتری به امنیت آن بخش از استفاده کنندگان از جادهها بشود که تا کنون کمتر حفاظت شدهاند؛ مانند عابرین پیاده و دوچرخه سواران. ایجاد مسیرهای ویژهای برای عابران و دوچرخه سواران، همچنین ایجاد موانع ترافیکی از دیگر برنامهها در این زمینه است.
دولت لتونی محدودیتهای جدیدی را نیز برای حداکثر سرعت وضع کرده است. تا چند سال پیش حداکثر سرعت در جادههای این کشور ۱۰۰ کیلومتر در ساعت بود. اکنون حداکثر سرعت به ۹۰ کیلومتر در ساعت کاهش یافته است.
دولت لتونی همچنین نقشهای از جادههای این کشور توام با نقاطی سیاه رنگ (black dots) تهیه کرده است؛ نقاطی که نشانگر مکانهای بسیار خطرناک برای رانندگی است.
افزایش جریمهها
لتونی در تلاش برای کاهش شمار تصادفات رانندگی، جریمههای سنگینتری را وضع کرده است. در حال حاضر حداقل جریمه برای سرعت غیرمجاز در خارج از شهرها ۴۰ یورو و در داخل شهرها ۸۰ یورو است. برای آن دسته از رانندگانی که با سرعت ۵۰ کیلومتر در ساعت بالاتر از حد مجاز رانندگی میکنند نیز به ترتیب جرایم ۳۶۰ یوروی و ۴۸۰ یورویی در نظر گرفته شده است، همچنین رانندگان خاطی با خطر ابطال گواهینامه نیز روبرو هستند.
با این وجود در کشور همسایه یعنی استونی، حداکثر جریمه تعیین شده برای رانندگان خاطی خیلی بیشتر و مبلغ ۱۲۰۰ یورو است.
دولت همچنین قصد دارد دوربینهای ثابت و متحرک برای کنترل منظم رانندگان را افزایش دهد. قرار است تعداد این دوربینها در سال آینده دستکم به ۱۰۰ دوربین ثابت افزایش یابد.
وزارت راه این کشور برای آموزش بهتر رانندگان و سنجش بهتر مهارت آنها قبل از اعطای گواهینامه نیز برنامههایی در دست اجرا دارد.
بیشتر بخوانید: