وزیر نفت ایران: «هرکسی با ایران یادداشت تفاهمی امضا میکند عدهای داخلی و خارجی میروند و میگویند این کار را نکن. خدا شر برخی خارجیها را به خودشان برگرداند و داخلیها را اصلاح کند.»
ایران میگوید با وجود لغو تحریمها، دشمنی دونالد ترامپ با توافق هستهای منجر به کاهش میزان سرمایه گذاریهای خارجی در بخش انرژی کشور میشود.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران روز یکشنبه در نشستی با حضور خبرنگاران اعلام کرد که عدم اطمینان از آیندۀ توافق هستهای که رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا بارها تهدید به کنارهگیری از آن کرده، موجب ترس سرمایه گذاران بالقوه شده است.
او گفت: «آقای ترامپ تلاشش این است که بازار و شرایط را برای کسانی که میخواهند بیایند و در ایران کار کنند، بیثبات کند. هر دفعه هم [پایبندی ایران به توافق هستهای را] تمدید میکند اما مدت یک سال است که هر سه چهار ماه یکبار میآید و بازار را بیثبات می کند.» او افزود: «نمیشود گفت که این کارهایی که اینها میکنند بیاثر است، اما ما نیز با جدیت کار خودمان را دنبال میکنیم.»
بیشتر بخوانید: ترامپ تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران را برای «آخرین بار» تمدید کرد
ادامۀ مذاکرات ایران با شرکتهای بینالمللی برای همکاری در توسعۀ میادین نفت و گاز
ایران امیدوار است که پس از سالها تحریم، سرمایهای بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار آمریکا را برای بازسازی بخش صنعت خود جذب کند.
این کشور در سال گذشتۀ میلادی، قراردادی به ارزش ۵ میلیارد دلار را با کنسرسیومی متشکل از توتال (فرانسه)، سی ان پی سی (چین) برای توسعۀ فاز ۱۱ پارس جنوبی به امضا رساند و در حال حاضر بنا بر گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از وزیر نفت ایران ۱۵۰ نفر درگیر مذاکرات برای امضای قراردادهای متفاوت در زمینۀ توسعه میادین هستند.
- آقای زنگنه در نشست خبری روز یکشنبه با بیان به اینکه «به نظر من توتال در مذاکرات جدی است» و «این قرارداد طبق برنامه جلو میرود»، اظهار امیدواری کرد که «توتال به تعهد خود عمل کند و ظرف مدت کوتاهی کار را به پیمانکارها واگذار کند.»
او خاطر نشان کرد که در حال حاضر ایران برای عقد قراردادهای متعددی با حدود ٢٠ شرکت ایرانی و خارجی در حال مذاکره است، اما «جرات نمیکنیم اسم قراردادی که نزدیک به نتیجه گیری است را اعلام کنیم زیرا میترسیم کاری کنند که امضا نشود.»
او افزود: «هرکسی با ایران یادداشت تفاهمی امضا میکند عدهای داخلی و خارجی میروند و میگویند این کار را نکن. خدا شر برخی خارجیها را به خودشان برگرداند و داخلیها را اصلاح کند.»
او با اشاره به مشکلات منطقهای ایران گفت: «ایران همسایهای دارد که هر شرکتی که میخواهد با ایران تعامل کند را تهدید میکند که چنانچه میخواهی با ایران تعامل کنی دیگر با ما نباید همکاری کنی؛ یا یک پروژه بهتر پیشنهاد میکنم. اگر برجام نبود پارس جنوبی و ستاره خلیج فارس هم نبودند.»
- وزیر نفت ایران با اشاره به وضعیت تولید گاز ایران افزود که هم اکنون ۷۰ درصد گاز این کشور از میدان پارس جنوبی تامین میشود. او درباره برداشت از این میدان مشترک گفت: «خوشحالیم که برای اولین بار است که ما یا مساوی قطر هستیم و یا از قطر داریم یک کم بیشتر هم تولید میکنیم.»
- آقای زنگنه از مذاکره با سه شرکت برای توسعه نفت خزر نیز خبر داد و گفت: «با لوک اویل، یک شرکت نروژی و جمهوری آذربایجان در حال مذاکره هستیم. نمیتوان گفت در آبهای عمیق ۹۰۰ متری خزر که دسترسی به آبهای آزاد ندارد میتوانیم به تنهایی چاه بزنیم.»
او تاکید کرد: «تولید نفت از خزر تنها یک مساله اقتصادی نیست بلکه یک مساله ملی است، زیرا باید سهم و جایگاهمان را در آنجا حفظ کنیم. اما تولید نفت خزر گران است.» - بیژن زنگنه در توضیح پروژۀ ساخت پالایشگاههای میعانات گازی سیراف در استان بوشهر نیز گفت: «این پروژه نیمه تمام است اما در اتمام آن تاخیری رخ نداده است. از هشت پالایشگاه، هفت پالایشگاه آماده هستند که از خطوط اعتباری خارجی استفاده کنند. این کار طولانی است و حداکثر دو ساله به نتیجه میرسد.»
لازم به ذکر است که عملیات اجرایی این پروژه شامل ٨ پالایشگاه میعانات گازی با ظرفیت ۶٠ هزار بشکه در روز در خردادماه ۱۳۹۴ آغاز شده است.
مشکلات بانکی ایران
به گزارش ایسنا، وزیر نفت ایران در ادامۀ این نشست خبری به پرسشهایی دربارۀ محدودیتهای بانکی ایران در انجام معاملات نفت و گاز پاسخ داد و گفت: «ایرانیها نمیتوانند در کشورهای دیگر از کارت بانکی استفاده کنند. عراق کوچکترین تعامل بانکی با ایران نمیکند و پول صادرات گاز را هم با مشکل فراوان میگیریم.»
با این وجود تاکید کرد که «پولهای نفت ربطی به برجام ندارد بلکه مربوط به بقیه مسائل است». او افزود: «برخی مسائل مربوط به اقدامات محدود کنندۀ آمریکا است. از نظر قانونی هیچ بانکی در دنیا برای تعامل با ایران محدودیت ندارد، اما برخی بانکها سهام آمریکایی دارند و به همین دلیل با ایران تعامل نمیکنند. یکسری بانکها هم در این زمینه ریسک نمیکنند.»
اگرچه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه ژانویه تعلیق تحریمهای هستهای ایران را تایید کرده است اما هشدار داده که این آخرین بار است که این کار را انجام میدهد و در ماه مه، تصمیم دیگری خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: