میشل عون، رئیس جمهوری لبنان تا زمان بازگشت سعد حریری به خاک این کشور، استعفای او را قبول نخواهد کرد. این خبر روز یکشنبه توسط کاخ ریاست جمهوری لبنان اعلام شد.
سعد حریری، نخست وزیر لبنان روز جمعه کشورش را به مقصد عربستان سعودی ترک گفت و یک روز پس از ورود به ریاض، استعفای خود را در تلویزیون دولتی این کشور اعلام کرد. اعلام استعفای او شگفتی مقامات سیاسی لبنان را در پی داشت.
آقای حریری در این بیانیه از وجود طرح تروری برای کشتنش خبر داد و به انتقاد از نقش ایران در منطقه و همچنین نقش حزبالله لبنان به عنوان یکی از مهمترین متحدان تهران در منطقه پرداخت.
تحلیلگران این اقدام آقای حریری را جنبۀ دیگری از اختلاف عمیق منطقهای میدانند که در یک سوی آن عربستان سعودی و متحدانش از جمله سعد حریری قرار دارند و در سوی دیگر ایران و متحدانی از جمله حزبالله لبنان.
میشل عون، رئیس جمهوری این کشور که با اسلامگرایان شیعۀ حزبالله لبنان اتحاد سیاسی دارد، تصمیمگیری دربارۀ پذیرش یا رد درخواست استعفا را به زمانی پس از برگشت آقای حریری به لبنان و شنیدن دلایل او موکول کرده است.
بنا بر قانون لبنان، رئیس جمهوری این کشور باید کاتولیک مارونی، نخست وزیر باید سنی و رئیس پارلمان باید شیعه باشد. سعد حریری بانفوذترین سیاستمدار سنی مذهب لبنان محسوب میشود. پدر او رفیق حریری نیز که پس از جنگ داخلی سالهای ۱۹۷۵ تا ۹۰ میلادی در لبنان نخست وزیر بود، سرانجام در سال ۲۰۰۵ میلادی در اثر یک حملۀ تروریستی کشته شد.
اگرچه دادگاهی که از سوی سازمان ملل متحد پشتیبانی میشد پنج عضو حزب الله را متهم به شرکت در این عملیات تروریستی کرد اما حزبالله لبنان هرگونه دخالت در این حادثه را رد کرده است.
روزنامه الشرق الاوسط، متعلق به عربستان سعودی از قول منبعی ناشناس اعلام کرده است که احتمالا سعد حریری به دلیل خطرات امنیتی که زندگیش را تهدید میکند، خارج از لبنان باقی خواهد ماند.
اگرچه رسانههای عربستان سعودی در روزهای گذشته گزارشهای متعددی را دربارۀ طرح ترور آقای حریری منتشر کردهاند اما تمام دستگاههای امنیتی لبنان بر این موضوع تاکید دارند که هیچ اطلاعاتی مبنی بر اینکه چنین طرحی علیه آقای حریری وجود دارد، دست نیافتهاند.
این نگرانی وجود دارد که استعفای آقای حریری منجر به ایجاد آشفتگیهای سیاسی در جامعه لبنان شود و بر اقتصاد این کشور نیز آسیبهای جدی وارد کند.