اگرچه امسال نیز به سنت هرساله فهرست نامزدهای جایزه صلح نوبل پنهان نگه داشته شده است اما رسانههای بین المللی نام افراد شاخصی را اعلام کرده اند که احتمال می رود به دلیل فعالیتهای درخور توجهی که در راستای گسترش صلح در کشورها داشته اند، جزو نامزدهای دریافت این جایزه باشند.
از جمله افرادی که در این فهرست ۳۱۸ نفری دیده می شود، می توان به شخصیتهای زیر اشاره کرد:
- فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به عنوان معماران توافق هسته ای و به دلیل تلاشهایشان برای به نتیجه رسیدن توافقی تاریخی میان ایران و شش قدرت بزرگ جهان.
- پاپ فرانچسکو، رهبر کاتولیکهای جهان به دلیل سخنان و موضع گیریهایش در موضوعات متعددی از جمله بحران مهاجران، فقر و گرم شدن آب و هوا.
- آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به دلیل برای باز کردن مرزها به روی پناهجویان در اوج بحران مهاجرت. سیاستهای مهاجرتی که خانم مرکل در پیش گرفته است همواره مورد تحسین افکار عمومی در سطح بین الملل بوده است و بر این اساس، در سالهای گذشته نیز از او به عنوان یکی از نامزدهای دریافت این جایزه یاد می شد.
- روزنامه ترکیهای جمهوریت و جان دوندار، سردبیر آن به عنوان نمادی از سرکوب رسانهها توسط حکومت رجب طیب اردوغان در ترکیه. جان دوندار که در حال حاضر در تبعید خودخواستهای در آلمان به سر می برد، پس از انتشار مطالبی در این باره که ترکیه به شورشیان اسلامگرا اسلحه می دهد، به اتهام افشای اسرار دولتی بازداشت شد.
- این احتمال وجود دارد که آژانس پناهندگان سازمان ملل که پیش از این دو بار در سالهای ۱۹۵۴ و ۱۹۸۱ میلادی صاحب جایزه صلح نوبل شده است، بار دیگر این جایزه را دریافت کند. این آژانس در حال حاضر توسط فیلیپو گراندی، سیاستمدار ایتالیایی اداره می شود.
- جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا موسوم به «اکوواس» نیز که در انتقال مسالمت آمیز قدرت در گامبیا از اواخر سال ۲۰۱۶ میلادی نقش مهمی داشت، از دیگر نامزدهای احتمالی دریافت این جایزه است.
- سازمان دفاع مدنی سوریه معروف به «کلاه سفیدها». اعضای این سازمان داوطلبانی هستند که فعالانه در کمک به غیرنظامیان و بویژه بیرون آوردن آنها از زیر آوار حملات در جریان درگیریهای داخلی سوریه نقش داشته اند. آنها ادعا می کنند که از سال ۲۰۱۱ میلادی تا کنون ۹۹ هزار نفر را نجات داده اند. نام «کلاه سفیدها» در سال گذشته نیز به عنوان یکی از نامزدها دریافت این جایزه دیده می شد.
- اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا موسوم به «ACLU». این اتحادیه که در تلاش است از حقوق و آزادیهای شهروندان آمریکا محافظت کند، یکی از سازمانهای قدرتمندی بود که پس از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده امریکا، علیه فرمان مهاجرتی او به دادگاه شکایت کرد.
- دنیس موک وگ، پزشک متخصص زنان و از مدافعان حقوق بشر در کنگو. این پزشک ۶۲ ساله که به «مردی که زنان را مداوا می کند» مشهور است، تاکنون جوایز بسیاری را به دلیل فعالیتهای بشردوستانهاش دریافت کرده است.
او با وجود موقعیت کاری خوبی که در کشور فرانسه داشت تصمیم گرفت به کنگو برود. وی در کنگو به یکی از مبارزان جدی «بردگی جنسی زنان» تبدیل شده است، یعنی در کشوری که به تجاوز گروهی به زنان به عنوان یک ابزار جنگ نگاه می شود. او در کنار مبارزاتش برای توقف این خشونتها، به مراقبت و درمان قربانیان این تجاوزات می پردازد. حمایتهای او از زنان شامل حمایتهای فیزیکی، روانی، اقتصادی و حقوقی می شود.
- رائف بدوی، وبلاگ نویس عربستان سعودی که پیش از این در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز برنده جایزه ساخاروف شده است. او که یکی از موسسان «شبکه لیبرال سعودی» است در سال ۲۰۱۲ میلادی در عربستان سعودی به اتهام «توهین به اسلام» به ۱۰ سال زندان و یک هزار ضربه شلاق محکوم شد.
نام برنده جایزه صلح نوبل روز جمعه ۶ اکتبر در ساعت ۱۱ به وقت اروپای مرکزی، طی مراسمی در اسلو پایتخت نروژ و در موسسه نروژی نوبل اعلام خواهد شد.
کمیته نوبل نروژ که اکنون خانم بریت رایس اندرسن ریاست آن را برعهده دارد، هر ساله به نمایندگی از آلفرد نوبل و بنا به وصیت وی، برندهٔ جایزه نوبل را مشخص میکند.
گزارش این مراسم را می توانید بطور همزمان در وبسایت یورونیوز فارسی مشاهده کنید.