انتشار تصویری از دستکاری در عکسی از دوران جنگ ایران و عراق بر روی جلد کتاب درسی دانش آموزان ایرانی در شبکه های اجتماعی بحث برانگیز شد.
در این عکس روی جلد کتاب مطالعات اجتماعی ششم دبستان، تصویری از مسجد خرمشهر دیده می شود که در سمت راست تصویر روح الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی و در سمت چپ عکس علی خامنه ای، رهبر کنونی ایران دیده می شود. واضح است که این عکس دستکاری شده است و در تصویر اصلی، عکس علی خامنه ای در سمت چپ وجود ندارد.
دستکاری در این عکس تاریخی در روزهای گذشته در شبکههای اجتماعی بحث برانگیز شده و مورد انتقاد قرار گرفته است.
دوستان به اصطلاح ارزشي با جعل تاريخي ،اين بار عكس اقاي خامنه اي رو با فتوشاپ به عكس مسجد جامع بعد از ازادسازي اضافه كردند
كه چي بشه اخه؟ pic.twitter.com/KJzTQXefCi— Yazdan Sadeghi (@sadeghiyazdan) September 24, 2017
عکس از مسجد جامع #خرمشهر – درروی جلدو داخل صفحات #کتاب_درسی ج.ا.ایران -رو با هم مقایسه کنید.
لابدمتوجه منافع #فتوشاپ در ساختن #تاریخ هستین pic.twitter.com/FEU2SRqUVx— MHMD Moeini (@mmoeeni) September 24, 2017
دستکاری در عکسهای تاریخی توسط قدرت سیاسی بیسابقه نیست و چنین پدیدهای پیش از این در بسیاری از رژیم های اقتدارگرا رخ داده است.
اتحاد جماهیر شوروی؛ دستکاری در عکس استالین
یکی از نمونه ها در زمینه دستکاری در عکس های تاریخی به دوران اتحاد جماهیر شوروی و رهبری ژوزف استالین بر می گردد. نیکولای یژوف، رئیس سازمان امنیت داخلی بین سالهای ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۸ بود.
دورانی که اوج سرکوب و پاکسازی در اتحاد جماهیر شوروی بود و به «تصفیه کبیر» معروف شد. نیکولای یژوف خود اما قربانی سرکوب ها شد و پس از دستگیری در سال ۱۹۴۰ اعدام شد.
پس از اعدام نیکولای یژوف اتحاد جماهیر شوروی با دستکاری در عکس او در کنار استالین وی را از این عکس حذف کرد.
جمهوری خلق چین؛ دستکاری در عکس مائو
نمونه دیگر دستکاری در عکسهای تاریخی در دوران مائو تسه تونگ، اولین رئیس جمهوری خلق چین روی داد. بو گو، یکی از رهبران ارشد حزب کمونیست و افراد نزدیک به مائو تسه تونگ بود. اما او بعدها مورد غضب مائو قرار گرفت و در نهایت همراه با برخی دیگر از رهبران چین کمونیست در یک سانحه هوایی کشته شد.
رژیم کمونیست چین با دستکاری در یکی از عکسهای بو گو در کنار بنیانگذار جمهوری خلق چین او را از این عکس حذف کرد.
کوبا؛ دستکاری در عکس کاسترو در کنار کارلوس فرانکی
کارلوس فرانکی، نویسنده و شاعر کوبایی پس از انقلاب این کشور سردبیر روزنامه «انقلاب» (Revolución) ارگان اصلی حکومت فیدل کاسترو شد. او اما به دلیل اختلاف نظرهای متعدد خود با دولت این کشور از سمت خود کنار رفت.
اوج مخالفت وی با مواضع حکومت کوبا به دنبال اشغال چکسلوواکی توسط نیروهای اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۶۸ میلادی بود. حکومت فیدل کاسترو او را به «ارتباط با سازمان سی آی ای» و «خیانت» متهم کرد.
در همین راستا چهره او از تصاویر دوران انقلاب کوبا حذف شد. در یکی از این عکس ها کارلوس فرانکی در کنار فیدل کاسترو، رهبر انقلاب کوبا دیده می شد اما دولت کوبا با دستکاری در این تصویر چهره کارلوس فرانکی را از این عکس حذف کرد.
ایتالیای فاشیست؛ دستکاری در عکس بنیتو موسولینی
حکومت ایتالیای فاشیست یکی از عکس های بنیتو موسولینی، رهبر این کشور در دوران جنگ جهانی دوم و متحد آدولف هیتلر را دستکاری کرده بود.
در عکسی که حکومت فاشیست ایتالیا استفاده می کرد مربی اسب سواری بنیتو موسولینی حذف شده بود تا رهبر ایتالیای فاشیت به تنهایی در عکس چهرهای حماسی و قهرمانانه پیدا کند.
Pics show removal of horse handler to enhance Mussolini’s image #WWII
WWIIFacts</a> <a href="https://twitter.com/Veghel_WW2?ref_src=twsrc%5Etfw">
Veghel_WW2ww2Photo</a>
panzergd #WW2pic.twitter.com/6q5KxIBCB0— Brian Altobello (@since_1775) February 23, 2014