محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در حساب کاربری اینستاگرام خود درباره بازی اینترنتی چالش نهنگ آبی واکنش نشان داد. این بازی که نوجوانان را هدف قرار می دهد، ۵۰ مرحله دارد که بعضی مراحل پیشرفته آن شامل تشویق شرکت کنندگان به آسیب رساندن به خود و حتی خودکشی می شود.
وزیر ارتباطات ایران، چندین روز پس از اخطار رسانه ها و وعده پیگیری موضوع رواج این بازی در میان نوجوانان ایرانی در صفحه اینستاگرام خود به این مساله پرداخت.
آقای جهرمی با تاکید بر تاثیر عمیق زبان بازی در انتقال مفاهیم، انگیزه های پشت این بازی را شیطانی خواند و گفت: «در میان بازیهای مفید گاهی اندیشه های شیطانی نیز تبدیل به یک بازی می شود و نهنگ آبی یکی از این بازیهاست.»
وی همچنین از حذف این بازی از فروشگاههای نرمافزار خبر داد و افزود که بازی چالش نهنگ آبی «به طریق معمول» از ایران قابل دسترس نیست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران گفت که همراه مدیران وزراتخانه درباره «عدم اشاعه خشونت از طریق شبکه های اجتماعی» تصمیم گیری خواهند کرد. وی گفت: «هر چند این شبکه اجتماعی در ایران مسدود است اما تلاشی برای این موضوع خواهیم کرد.»
محمد جواد آذری جهرمی، مدارس و معلمان تربیتی را به آگاهی رسانی و خانواده ها را به نظارت بر فعالیت مجازی کودکان دعوت کرد و گفت: «توسعه فرهنگ استفاده از تبلت و سیم کارت خاص برای کودکان و نظارت والدین بر فعالیت فرزندان در فضای مجازی امری ضروری است.»
با وجود هشدار نسبت به رواج این بازی در ماه های اخیر، این بازی در بعضی از کشورها مانند هند، تاکنون چندین قربانی داشته است. پیش تر خبری درباره احتمال قربانی گرفتن چالش نهنگ آبی در ایران نیز رسانه ای شده بود که اظهار نظر رسمی درباره صحت و سقم آن از سوی مقامات صورت نگرفت.
در همین حال رسانه های هند روز چهارشنبه از تلاش مجدد یکی از این نوجوان برای کشتن خود خبر دادند. از قرار معلوم این دختر ۱۷ ساله چند روز پیش با پریدن از روی صخره به دریاچه کایلانا در اطراف شهر جوداپور قصد خود کشی داشت که توسط پلیس نجات داده شد.
به گزارش پلیس هند این دختر نوجوان پس از مرخص شدن از بیمارستان برای بار دوم در خانه بوسیله قرص دست به خودکشی زد که بلافاصله به بیمارستان منتقل و نجات داده شد.
این نوجوان به پلیس گفته بود که در این بازی به او القا شده بود که در صورت انجام ندادن چالش آخر که پریدن در دریاچه بود، مادرش خواهد مرد.
در ماه های اخیر این دومین مورد گزارش از درگیری شدن نوجوانان راجستان، بزرگترین ایالت هند با چالش نهنگ آبی است.
بر اساس گزارش ها بنظر می رسد که روسیه زادگاه این بازی باشد. هفدهم ژوئیه، دادگاهی در استان تیومن روسیه، فیلیپ بودیکین ۲۲ ساله را به اتهام ترغیب دو نوجوان صرب به خودکشی در جریان چالش نهنگ آبی مجرم شناخت و به ۳ سال وچهار ماه زندان محکوم کرد. رسانههای روسی وی را که به «روباه» مشهور است، یکی از مغزهای متفکر این چالش مرگبار معرفی کردند.
The inventor of suicide game Blue Whale, Philipp Budeikin, ‘admits inciting 16 suicides’ in Russia https://t.co/r9bb9FA5Brpic.twitter.com/mDGhflkIB9
— delcrookes (@hairydel) May 10, 2017نشریه مسکو تایمز در گزارش خود در اینباره نوشت که فیلیپ بودیکین چند روز پیش از بازداشت، در دفاع از خود گفته بود: «میخواستم جامعه را از آشغالهای بیولوژیکی (زیستی) پاک کنم. من فقط به چند نفر توضیح دادم که بهتر است بمیرند. خودشان تصمیم گرفتند و هیچکس آنها را مجبور نکرده بود.»
کارآگاهان روس بر این باورند که این دختر نوجوان ۱۷ ساله خود به بازی نهنگ آبی مشغول بوده است اما با عدم طی تمام مراحل به یکی از اداره کنندگان بازی تبدیل شده است.