طوفان، رانش زمین و جاری شدن سیل در مناطقی از سه قاره آمریکا، آسیا و آفریقا در چند روز اخیر جان بیش از یک هزار نفر را گرفته و خسارات بسیاری به بار آورده است.
آسیا
رانش زمین و سیل در سه کشور آسیایی هند، نپال و بنگلادش باعث کشته شدن ۱۲۰۰ نفر شده و به بیش از ۴۰ میلیون به انحاء مختلف خسارت وارد آورده است.
سازمان غیرانتفاعی فعال در زمینه حقوق کودکان (Save the Children) اعلام کرد که این سیل ویرانگر به بیش از ۱۸ هزار مدرسه آسیب وارد کرده است و حدود ۱.۸ میلیون دانشآموز از تحصیل بازماندهاند. این سازمان خیریه همچنین هشدار داده است که اگر سیستم آموزشی در این امداد رسانی اولویت نداشته باشد ممکن است که صدها هزار کودک برای همیشه از تحصیل باز بمانند.
اما، خیابانهای بمبئی پایتخت اقتصادی هند و پرجمعیتترین کلانشهر جهان در روزهای اخیر بیشتر به رودخانه شبیه بودند تا خیابان. همچنین در پروازهای ورود و خروج به فرودگاه بینالمللی بمبئی، دومین فرودگاه بزرگ هند که سالیانه بیش از ۱۰۰ هزار پرواز در آن صورت میگیرد و بیش از ۴۵ میلیون مسافر را جابجا میکند، اختلال ایجاد شد.
آفریقا
در آفریقا، جاری شدن سیل در جمهوری نیجر در فصل بارانهای موسمی بیش از ۴۰ کشته برجای گذاشته و هزاران نفر از ساکنان مناطق سیل زده را آواره کرده است. سازمان ملل متحد پیش از این هشدار داده بود که بیش از ۱۰۰ هزار نفر از ساکنان این کشور در خطر آسیب دیدگی ناشی از جاری شدن سیل هستند.
آمریکا
اینروزها هیوستون، بزرگترین شهر ایالت تگزاس آمریکا بدنبال طوفان «هاروی» درگیر شدیدترین سیل تاریخ این کشور است. به گزارش خبرگزاری رویترز، جاری شدن سیل در هیوستون و مناطق پیرامون آن جان دست کم ۳۵ نفر را گرفته و ۳۲ هزار نفر را بیخانمان کرده است.
همزمان، وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که در پی طوفان و سیل فعالیت ۱۰ پالایشگاه نفت که در مسیر طوفان هاروی قرار دارند تعطیل شده است. اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از آلودگی بالقوه ناشی از سیلاب دلیل بسته شدن این پالایشگاهها اعلام شده است. با اینحال گفته میشود که فعالیت برخی از این پالایشگاهها تحت مراقبتهای ویژه از سر گرفته شده است.
واکنش کاربران شبکههای مجازی
کاربران فضاهای مجازی نسبت به حوادث طبیعی و جاری شدن سیل در سه قاره جهان و خصوصا تبعات تغییرات آب و هوایی و گرمایش کره زمین واکنش های متفاوتی نشان دادهاند.
یکی از کاربران با قرار دادن سه عکس از این مناطق در حساب توییتر خود نوشته:
«هیوستون.
بمبئی.
نیجر.
چه کسی جرات دارد که به این تصاویر نگاه کند و بگوید تغییرات آب و هوایی واقعی نیست.»
Houston.
— Ugene’s Politics (@UgenesPolitics) August 31, 2017
Mumbai.
Niger.
Major flooding, all within one week.
I dare someone to look at this and tell me climate change isn’t real. pic.twitter.com/k1q7rYMZ9F
کاربر دیگری نیز در حساب توییتر خود نوشته:
«هیوستون در غرب، بمبئی در هند. نیجر در آفریقا. همه در یک هفته. آنسانها آب و هوای زمین را ویران کردهاند.»
Houston in West. Mumbai in East. Niger in Africa. All in the same week. Humans have destroyed the climate pic.twitter.com/ZF1FuhWGl0
— ((Shehzad Younis)) (@shehzadyounis) August 30, 2017
برخی از کاربران نیز با زبان طنز از جاری شدن سیل در خیابانهای بمبئی گفتهاند.
واساپ بمبئی که یک رسانه محلی است در توییتی نوشته:
«باران بمبئی ایستگاه مولونت بمبئی را به آبشار نیاگارا تبدیل کرد.»
When Mumbai Rains turned Mulund Station into Niagara Falls #MumbaiFlooded#MumbaiRainspic.twitter.com/DP9yYESIIh
— Wassup Mumbai (@Wassup_Mumbai) August 29, 2017
تفاوتها در سرعت، میزان و نحوۀ امدادرسانی و اطلاع رسانی در خصوص مناطق سیل زده و آسیب دیدۀ سه قاره جهان نیز متفاوت بوده است. در حالیکه آسیب دیدگان طوفان هاروی توسط دولت در پناهگاههای امن اسکان داده شدهاند، بسیاری از آسیبدیدگان در آسیا و آفریقا، پناهگاهی ندارند و از نیازهای اولیه محرومند. به نظر میرسد که پوشش رسانه ای و اطلاع رسانی در خصوص فجایع طبیعی رخ داده در این سه قاره هم متفاوت بوده و توجه جهانی بیشتر متوجه و معطوف ایالت تگزاس آمریکا و طوفان هاروی بوده است تا سیل در نیجر، هند، نپال یا بنگلادش.