در چهاردهمین دوره نمایشگاه داکیومنتای آلمان، مارتا مینوخین، هنرمند آرژانتینی اثر عظیمی از کتاب های ممنوع را به شکل پرستشگاه پارتنون یونان به معرض نمایش گذاشته…
در چهاردهمین دوره نمایشگاه داکیومنتای آلمان، مارتا مینوخین، هنرمند آرژانتینی اثر عظیمی از کتاب های ممنوع را به شکل پرستشگاه پارتنون یونان به معرض نمایش گذاشته است.
نمایشگاه هنر مدرن داکیومنتا که یک رویداد فرهنگی پنج سالانه است، هر بار به مدت ۱۰۰ روز برپاست. امسال برای نخستین بار این رویداد به خارج از آلمان هم رفت و پیش از آغاز برپایی صد روزه (از ۱۰ ژوئن/۲۰ خرداد تا ۱۷ سپتامبر/۲۶ شهریور) در شهر کاسل در شمال فرانکفورت، به مدت صد روز (از ۸ آوریل/۱۹ فروردین تا ۱۶ ژوئیه/۲۵ تیر) نیز در آتن، پایتخت یونان برگزار شد.
کتاب های به نمایش در آمده آثاری هستند که در زمان آلمان نازی، مقام های آلمان شرقی آنها را ممنوع کردند زیرا بیش از حد انتقادی، کاپیتالیستی و سکسی بودند. از آن جمله است کتاب های نویسندگانی همچون بالزاک، برشت، فروید و آثاری همچون «میکی ماوس»، «ناطور دشت»، «شازده کوچولو»، «گرگ و میش» و …
بنای پارتنون کتابی این نمایشگاه ۷۰ متر طول، ۳۰ متر عرض و ۲۰ متر ارتفاع دارد.
بازدیدکنندگان می توانند این گونه کتاب های ممنوع را به نمایشگاه داکیومنتا ۱۴ هدیه کنند تا در زیر پلاستیکی که روی ستون های این بنا کشیده شده، قرار داده شود. این کتاب ها بعد از پایان نمایشگاه جمع آوری و هدیه داده خواهد شد.
گروه های مختلفی از بازدیدکنندگان اعم از دانش آموزان و دانشجویان، سالمندان و جوانان درباره این کتاب ها و دلیل ممنوعیت آنها بحث می کنند.
بعضی ها می گویند این اثر هنری باید بعد از پایان نمایشگاه در همین محل بماند.
برخی از آثار به نمایش در آمده در داکیومنتا ۱۴ از نمایشگاه آتن و برخی هم از سایر نقاط جهان به اینجا آورده شده اند.
خانم مارتا مینوخین ۷۳ ساله دوست اندی وارهول بوده است. او برای تکمیل این اثر هنری به ۱۰ تا ۲۰ هزار کتاب دیگر نیاز دارد تا به شمار کتاب های مورد نظر خود یعنی ۱۰۰ هزار برسد. از بعضی کتاب ها چندین نسخه و از بعضی دیگر چندین ترجمه به زبان های دیگر در آنجا قرار داده شده است.
اثر جالب دیگری که در داکیومنتا ۱۴ به نمایش درآمده «آپارتمان یک اتاقه» نام دارد که کار هیوا ک.، هنرمند ۴۲ ساله عراقی است که از چند سال پیش در برلین زندگی می کند. لوله هایی که او روی هم قرار داده، بیانگر نیاز مهاجران به زنده ماندن است.
این اثر فقط برای تماشاست، اما بعضی وقت ها دانشجویان شهر کاسل به مدت چند ساعت در یکی از این لوله ها می مانند که البته کاری غیر قانونی است.
آدام ژیمژیک، نمایشگاه گردانی که ایده برگزاری داکیومنتا در دو شهر کاسل و آتن را داد، لهستانی است و بسیاری از آثار اروپای شرقی نیز در این نمایشگاه شرکت داده شده اند.