عفو بینالملل، سازمان دفاع از حقوق بشر مستقر در لندن میگوید عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی در جریان مناقشه با قطر، خانوادهها را از یکدیگر جدا میکنند و معیشت و آموزش هزاران تن از ساکنان حوزه خلیج فارس را نابود میکنند.
این سازمان روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد پس از صحبت با تعدادی از کسانی که حقوق انسانی آنها بواسطه اقدامات اخیر سه کشور حوزه خلیج فارس علیه با قطر نادیده گرفته شده، به این نتیجه رسیده است که چنین تدابیری باعث رنج، درد و ترس هزاران نفر در این منطقه خواهد شد.
جیمز لینچ، معاون بخش امور جهانی عفو بینالملل که هفته پیش در دوحه، پایتخت قطر بوده است گفت: «این اقدامات سختگیرانه تاثیر بدی گذاشته و فرزندان را از والدین و همسران را از یکدیگر جدا کرده است. نه تنها در قطر، بلکه در کشورهایی که این تدابیر را اجرا کرده اند، افراد کار خود را از دست میدهند و تحصیلاتشان با مشکل روبرو شده است. همه کشورهایی که در این مناقشه دخیل هستند باید اطمینان حاصل کنند که این اقدامات باعث نقش حقوق بشر نمیشود.»
در بیانیه این سازمان آمده است: «در حالی که عفو بینالملل هیچ موضعی در مورد این مناقشه سیاسی ندارد، این موضوع کشورهای دیگر از جمله مصر، اردن و یمن را نیز در برمیگیرد و این سازمان بهشدت نگران تاثیر این اقدامات بر حق زندگی خانوادگی و حق آموزش است.»
عفو بین الملل میگوید تهدید دولتهای بحرین، عربستان سعودی و امارات عربی متحده به تنبیه کسانی که از تصمیمات اخیر انتقاد کنند، «ضربهای جدید» به آزادی بیان در کشورهای منطقه است.
سه کشور یاد شده، قطر را به کمک به تروریسم جهانی متهم کرده و خواهان قطع رابطه با آن شدهاند. در این راستا، آنان به قطر یک مهلت چهارده روزه دادند تا همه اتباع خود را از این کشورها خارج کند و همچنین به شهروندان خود دستور دادند که قطر را ترک کنند.
عفو بینالملل به نقل از کمیته ملی حقوق بشر قطر میگوید بیش از یازده هزار تبعه بحرین، عربستان و امارات در قطر زندگی میکنند. شمار زیادی قطری نیز در این سه کشور سکونت دارند و زندگی همه این افراد تحت تاثیر تصمیمات اخیر قرار میگیرد.
داستان جدایی یک خانواده
سازمان عفو بینالملل در بیانیه خود، به یک نمونه از این مشکلات پرداخته است که به یک مرد قطری ساکن امارات مربوط میشود.
این مرد بیش از ۱۰ سال است که با خانوادهاش در امارات زندگی میکند اما در پی تصمیم اخیر این کشور، او که از دوحه به دوبی بازگشته بود، به قطر بازپس فرستاده شد.
همسر این مرد، شهروند امارات است و طبق ممنوعیت اخیر، اجازه سفر به قطر را ندارد در حالی که فرزندان آنها تابعیت قطری دارند و مجبورند خاک امارات را ترک کنند.
این مرد اکنون از خانواده اش جدا شده و نمیداند چه زمانی خواهد توانست به آنها بپیوندد. او به عفو بینالملل گفته است همسرش به مامور التماس میکرد که اجازه دهد او شوهرش را یک بار دیگر برای آخرین بار ببیند اما مامور مربوطه گفت: «ابدا، فقط برو.» این مرد بیم دارد اکنون که نمیتواند به امارات بازگردد، کارفرمایش نیز او را اخراج کند.