شاید درگیرهای داخلی در اوکراین و تظاهرات خونین در کی یف موجب شد تا دست رهبران ارمنستان در آخرین لحظات بلرزد و توافقنامه را امضا نکنند
اتحادیه اروپا و ارمنستان بر سر چارچوب یک توافقنامه همکاری دوجانبه به توافق رسیدند. آخرین دور گفتگوها با حضور سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور ارمنستان در بروکسل برگزار شد. اگر همه چیز خوب پیش برود این توافقنامه در ماه می امضا خواهد شد.
ایروان در نوامبر ۲۰۱۳ میلادی در حالی که مقدمات توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اروپا آماده شده بود از امضای آن سر باز زد. شاید درگیرهای داخلی در اوکراین و تظاهرات خونین در کی یف موجب شد تا مسئولان ارمنستان در آخرین لحظات دستشان بلرزد و توافقنامه را امضا نکنند و در یک چرخش ۱۸۰ درجه به سمت روسیه بروند و در نهایت هم به اتحادیه اقتصادی اوراسیا بپیوندند.
جدا از مسائل اقتصادی، ارمنستان از لحاظ نظامی هم به روسیه وابسته است. این کشور با جمهوری آذربایجان، همسایه شرقی خود بر سر منطقه ناگورنو-قره باغ مشکل تاریخی دارد.
حال این پرسش مطرح است که ارمنستان به چه سمت و سوی خواهد رفت؟ آیا از روسیه، برادر بزرگتر و شریک قدیمی فاصله می گیرد و به سمت اتحادیه اروپا خواهد رفت؟ اندره بکتوف، خبرنگار یورونیوز در بروکسل، نظر سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور ارمنستان را درباره این موضوع جویا شده است.
یورونیوز: آقای رئیس جمهور از شما تشکر می کنیم برای حضورتان در این گفتگو آن هم پس از مذاکراتی که با اتحادیه اروپا داشتید. سه سال پیش ارمنستان توافقنامه با اتحادیه اروپا را رد کرد، توافقنامه ای که در حال حاضر درباره آن گفتگو می کنید چه تفاوتی با توافقنامه پیشین دارد؟
سرژ سرکیسیان: با توجه به اراده دو طرف این توافقنامه تفاوت زیادی با توافقنامه پیشین ندارد. از لحاظ سیاسی تقریبا هیچ تفاوتی نیست. از لحاظ اقتصادی هم باید مطمئن شویم که این توافقنامه هیچ تضادی با منافع ما در اتحادیه اقتصادی اوراسیا که عضو آن هستیم، ندارد.
یورونیوز: روسیه مخالف توافقنامه اتحادیه اروپا با اوکراین و ارمنستان است. بازبینی مجدد این توافقنامه توسط شما برای جلب نظر روسیه بوده است؟
سرژ سرکیسیان: از آغاز مذاکرات هدفمان این بوده که هر دو توافقنامه را همزمان داشته باشیم. هم توافقنامه با اتحادیه اروپا و هم ادغام بیشتر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا. روسیه هرگز به ما نگفته که نمی توانیم چنین توافقنامه ای را امضا کنیم. آنها گفتند که اگر بخواهیم می توانید این توافقنامه را امضا کنید، اما پس از آن باید نفت و گاز را به قیمت جهانی بخرید.
یورونیوز: آیا فکر می کنیم در آینده اتحادیه اقتصادی اوراسیا قدرتی مانند اتحادیه اروپا پیدا کند؟
سرژ سرکیسیان: خیلی زود است که درباره هم وزن بودن آنها صحبت کنیم. باید درباره همکاری این دو بلوک صحبت کرد. مثال ما نشان می دهید که می شود این کار را انجام داد.
یورونیوز: شما چه چیزی می توانید به اتحادیه اروپا صادر کنید. هنریخ مخیتاریان، بازیکن فوتبال یک مثال خوب است. اما غیر از آن چیز دیگری دارید؟
سرژ سرکیسیان: ما افراد زیادی مثل هنریخ مخیتاریان و لئون آرونیان، شطرنج باز داریم. قهرمان المپیک هم داریم. ولی می خواهیم محصولات کشاورزی به اتحادیه اروپا صادر کنیم. در زمینه فن آوری اطلاعات هم پیشرفت خوبی داشتم. فراتر از همه چیز می خواهیم به عنوان یک همسایه رابطه باثبات و دوستانه ای با اتحادیه اروپا داشته باشیم.
یورونیوز: ارمنستان در زمینه مسائل امنیتی به روسیه اتکا می کند. آیا به دنبال جایگزینی مانند ناتو هستید؟
سرژ سرکیسیان: در این سفر با دبیرکل ناتو دیدار کردم. از او دعوت کردم تا برای شرکت در مراسم بیست و پنجمین سالگرد همکاریمان به ارمنستان بیاید. هیچ تضادی بین همکاری خود با ناتو و روسیه نمی بینیم.
یورونیوز: آینده ارمنستان چگونه خواهد بود؟ این کشور را به چه سمتی خواهید برد؟
سرژ سرکیسیان: جایی خوبی برای تمام ارمنی ها خواهد بود. واقعا فکر می کنم نظام پارلمانی بهترین نظام برای حکمرانی است. این نوع نظام شرایط یک حکمرانی خوب را فراهم می کند. به شهروندان و جامعه مدنی این فرصت را می دهد که در ساخت کشور سهیم شوند. شرایطی را می توانیم فراهم کنیم تا نارضایتی مردم کمتر شود و کمتر اعتراض کنند.
یورونیوز: برای انتخابات ماه آوریل، اسم شما، سرژ سرکیسیان در لیست حزب حاکم، یعنی حزب جمهوری خواه نیست. آیا شما می خواهید صحنه سیاسی را ترک کنید؟
سرژ سرکیسیان: این به این معنی است که ما به نگرانی اپوزیسیون اهمیت دادیم. آنها نگران سوء استفاده از منابع دولتی در انتخابات هستند. فرصتی هم برای جوان ها فراهم خواهد آمد. ۱۰ سال است که رهبر حزب جمهوری خواه هستم و این مقام را حفظ خواهم کرد.