در پی وقوع طوفان گرد و غبار، میزان آلودگی هوا در اهواز به بیش از ۶۶ برابر حد مجاز رسید و مدیرکل مدیریت بحران این استان از قطعی آب و برق در شهر اهواز و تعطیلی تمامی مدارس این شهر خبر داد.
هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان روز شنبه نهم بهمن ماه گفت: نشست گرد و خاک بر روی پستهای برق، آنها را با مشکل مواجه کرد و منجر به قطعی برق شد. شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز اعلام کرد که تصفیهخانههای شماره یک، دو و مرکز شهر اهواز از مدار خارج شد و آب هم در این شهر قطع شده است.
تجمع اهوازیها مقابل استانداری این شهر در اعتراض به ریزگردها (۱۳۹۴)
خبرگزاریهای ایران هم اعلام کردهاند که اینترنت در اکثر مناطق اهواز قطع شده و شبکههای تلفن همراه اول و ایرانسل به دلیل قطعی برق مختل شده است. همچنین بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی خوزستان، گرد و غبار در اهواز شعاع دید را به ۵۰ متر کاهش داده و سرعت باد ۶۰ کیلومتر در ساعت برآورد شده است. روز جمعه همچنین نماز جمعه اهواز برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی به دلیل گرد و غبار لغو شد.
۴۲ گرم خاک در هر متر مربع | هوای امروز #اهواز | مدیریت بحران، همچنان درگیر در بحران
#گردوغبارpic.twitter.com/2NdOs9ETbz
— Mahmoud (@Haghverdi1355) January 28, 2017
به گزارش خبرگزاریهای ایران روز جمعه هشتم بهمن ماه میزان گرد و غبار در اهواز به ۱۰ هزار میکروگرم بر متر مکعب یعنی به بیش از ۶۶ برابر حد مجاز رسیده بود.
۸۵ درصد ریزگردها، منشاء خارجی دارد
استان خوزستان در سالهای اخیر همواره با بحران ریزگردها و گرد و غبار روبرو بوده است. اسماعیل کهرم، فعال محیط زیست و مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در گفتگو با بورونیوز میگوید که منشاء حدود ۸۵ درصد ریزگردهای ایران خارجی است.
آقای کهرم ۴۶ نقطه خارجی را عامل بروز گرد و غبار معرفی میکند و میگوید که این نقاط بحرانی در کشورهای عربستان سعودی، سوریه، ترکیه و عراق قرار دارد. وی میافزاید: «اگر در نظر بگیریم که ۸۵ درصد منشاء ریزگردها خارجی است، فقط ۱۵ درصد آن در اختیار کشورمان است. بنابراین ما کار خاصی نمیتوانیم بکنیم. مثلا در جاهایی مثل سیستان و بلوچستان میتوان اقداماتی کرد. درواقع برای حل این موضوع نیاز به یک همکاری بینالمللی و یا ناحیهای است که با توجه به مشکلاتی که در حال حاضر در عراق و سوریه وجود دارد کار خاصی نمیتوان انجام داد.»
اسماعیل کهرم، فعال محیط زیست و مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در ادامه «مالچپاشی» را یکی از راههای فوری مقابله با تولید گرد و غبار دانست و گفت: «این روش اگرچه جلوی گسترش گرد و غبار را میگیرد، ولی این راهحل کوتاه مدت هزینهبر است. ضمن اینکه هر ۳ الی ۴ سال هم مالچپاشی باید تکرار شود.»
مالچپاشی
آقای کهرم از جنگلکاری به عنوان روشی بادوام برای مقابله با گرد و غبار یاد کرد و گفت: «هر هکتار از جنگل حدود هفت و نیم هکتار از ریزگردها را به خود جذب میکند. بنابراین اگر اطراف اهواز یا در ارتفاعات اطراف تهران جنگل کاری شود، این پوشش گیاهی میتواند جلوی ریزگردها را بگیرد.» وی البته تاکید کرد: «ما فقط با جنگلکاری در داخل میتوانیم تا حدودی با پدیده ریزگردها مقابله کنیم که این روش نیز در دراز مدت عملی است و در کوتاه مدت جواب نمیدهد.»
پیشتر معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست ایران اعلام کرده بود که در کشور، ۲۳ استان در فصلهای مختلف سال درگیر پدیده ریزگردها و گرد و غبار هستند. خانم ابتکار نیز گفته بود که منشاء خارجی ریزگردها کشورهای عراق اردن، سوریه و عربستان هستند.
#اهواز#ریزگرد#مردم بدبخت pic.twitter.com/qlvsP53md1
— آقای خاص (@iranboy4) January 28, 2017