NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

چالش بازگشت مهاجران افغان از پاکستان

چالش بازگشت مهاجران افغان از پاکستان
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

پس از تصمیم پاکستان با بازگرداندن مهاجران افغان به کشورشان بناست بیش از پانصدهزار افغان به کشوری بازگردند که زخم جنگ آن را از هم گسسته است.

آگهی

پس از تصمیم پاکستان با بازگرداندن مهاجران افغان به کشورشان بناست بیش از پانصدهزار افغان به کشوری بازگردند که زخم جنگ آن را از هم گسسته است. این برنامه کمک رسانان به بررسی وضعیت کمکهای بشر دوستانه به این بازآمدگان به وطن می پردازد.

دولت پاکستان ۱۵ نوامبر (۲۵ آبان ماه) را آخرین مهلت برای خروج افغانهای فاقد مدرک اقامت در این کشور تعیین کرده است. بیش از نیم میلیون افغان در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ میلادی به خانه باز می گردند، یعنی هر ماه نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر. این درحالی است که تنها از ماه ژانویه تا سپتامبر امسال، نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر در اثر درگیریها در گوشه وکنار افغانستان آواره شده اند.

ننگرهار اصلی ترین نقطه مرزی است که افغانهای ساکن پاکستان از آن به کشورشان باز می گردند. مسیری که از این شهر به مرکز ولایت یعنی جلال آباد می رود مملو از ماشینهایی است که عودت داده شدگان را با خود به سوی مرکز می برند، چراکه پاکستان تصمیم گرفته است نزدیک به ۳ میلیون افغان ساکن این کشور را به کشور خودشان بازگرداند.

روزانه، نزدیک سیصد خانوار در مرکز امدادرسانی نزدیک جلال آباد ثبت نام می کنند. محمد قادر که در هشت سالگی و در زمان حمله شوری سابق، به پاکستان گریخته است می گوید:«ما از اینجا به پاکستان رفتیم چون اینجا جنگ بود، خانه مان خراب شده بود. بعضی از نزدیکانمان هم شهید شدند. برای این به پاکستان رفتیم و ۳۸ سال آنجا ماندیم. آنجا نمی توانستیم خانه بخریم، خانه ها در شهر و حتی روستا هم گران بود. به افغانستان هم نمی توانستیم برگردیم. حالا مجبور به برگشتن شدیم.»

افغانهایی که مدارک مناسب همراه داشته باشند ۴۰۰ دلار کمک هزینه بازگشت به کشور دریافت می کنند. (متوسط حقوق ماهانه پایه در افغانستان حدود ۴۰ دلار است) اما خانواده های بدون مدرک، تنها به هنگام ورود از مرز تُرخم، جیره یک ماهه دریافت می کنند. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به این افراد کمک می کند. عبد الوَلی که برای این کمیساریا کار می کند می گوید: «کمکهای ما شامل کمکهای مالی، و دیگر خدمات لازم برای بازگشت به وطن نظیر جلسات توجیهی، واکسیناسیون، معاینات و تسهیلات بهداشتی می شود. علاوه بر این، مشاوره قانونی داریم و به خانواده هایی که زمینهایشان تصرف شده یا درگیری قانونی دارند، کمک می کنیم.»

هجوم این مهاجرانِ بازآمده به نواحی شهری و نیمه شهری بویژه در ننگرهار، لزوم کمکهای بشردوستانه را بیشتر می کند، بخصوص اگر نیازهای این افراد پیش از رسیدن زمستان برآورده نشود. میزان جابجا شدن افراد در اینجا بیسابقه است.

پی یر پاراکاش، افسر اطلاع رسانی منطقه ای، از سازمان کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا می گوید: «تعداد افرادی که روزانه بر می گردند از تعدادِ کلّ بازآمدگان در شش ماه اول امسال بیشتر است. اوضاع از ماه ژوئیه همینطور بوده است. تاکنون ۱۴۵ هزار پناهنده برگشته اند، واین فقط تعدادِ پناهندگانِ دارای مدرک است که در پاکستان کارت پناهندگی داشته اند. اما بیش از ۱.۵ میلیون افغانِ بدونِ مدرک در پاکستان هست که در حال برگشت اند.

Aid Zone 6 Afghnistan این امر، تنها به بازآمدگان منحصر نمی شود، بلکه آوارگانِ درگیریهای اخیر در داخل کشور را نیز شامل می شود. تنها از ماه ژانویه تا سپتامبر سال جاری، ۲۷۶ هزار آوره تازه ثبت نام شده اند. تعدادی که به احتمال زیاد افزایش پیدا می کند. شمار آوارگان درگیرهای داخلی دهه گذشته در این کشور از مرز ۱.۲ میلیون تن گذشته است.

با «عالم گل» در روستای قند ششما نزدیک جلال آباد آشنا شدیم. او که از آچین در نزدیکی مرز پاکستان گریخته و سه ماه پیش به اینجا آمده است می گوید:«بعد از طالبها (گویش افغان نام طالبان)، داعش آمد. با طالبها جنگیدند و آنها را نابود کردند. بعد تمامی منطقه آچین را تصرف کردند. مغازه ها به کلی بسته شد. اکثر همسایه ها کشته شدند و داراییهایشان غارت شد.»

یک انجمن (خصوصی رسیدگی به امورِ) پناهندگان به نام دانش به عالم گل و خانواده اش ۱۴ هزار افغانی، نزدیک به ۲۰۰ یورو پرداخت کرده است. آنها پولشان را برای درمان و خریدن آرد هزینه کردند. زهرا که یکی از بازرسان این انجمن است و در ناحیه سرخ رود کار می کند می گوید: «ارزیابی ما مهم است، باید بدانیم که آیا مبلغی که دریافت می کنند کافی است یا خیر؟ از آنها می پرسیم که آیا برای دریافت کمک مشکلی داشته اند یا نه، همچنین از آنها می پرسیم آیا در حال حاضر مشکل خاصی دارند یا خیر.»

نحوه سکونت افراد در محل، هنوز اجازه ارزیابی دقیق موقعیت ساکنان را نمی دهد. طرحی برای تخصیص زمین و سرپناه به افراد در نظر گرفته شده است. گرچه هنوز برای پوشش دادن تمامی بازآمدگانِ نیازمند، بودجه کافی در دسترس نیست.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

انتقاد نمایندگان جمهوریخواه آمریکا به نحوه خروج از افغانستان همزمان با کارزار ضدطالبانی زنان

زندان‌ خانگی؛ مهاجران افغان در پاکستان «از ترس اخراج» پنهان شده‌اند

دست‌کم «هشت کشته» در پی حملات هوایی پاکستان به دو ولایت افغانستان؛ طالبان به نوار مرزی حمله کرد