NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

شورای عالی مردمی: طرح بدیل 'کمیسیون فرمایشی حکومت' را نمی پذیریم

شورای عالی مردمی: طرح بدیل 'کمیسیون فرمایشی حکومت' را نمی پذیریم
Copyright 
نگارش از مریم شاهی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

شورای عالی مردمی با رد فیصله کمیسیون ملی مبنی بر تایید سالنگ به عنوان مسیر انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت می گوید که پس از این، اعتراضات مسالمت‌آمیز خود را در داخل و خارج از افغانستان ادامه می دهد و کنفرانس‌های ورسای و بروکسل را به استیضاح جهانی رهبران حکومت افغانستان تبدیل می کنند. قرار است حکومت افغانستان در این دو نشست بین‌المللی دستاوردهای یک و نیم دهه خود را به جامعه جهانی ارائه کند.

«نمایش ستم و تبعیض»

هزاران تن از شهروندان افغانستان، روز جمعه در دومین گردهمایی شورای عالی مردمی در مصلی شهید مزاری شهر کابل جمع شدند و اعلام کردند که طرح بدیل ارائه شده توسط کمیسیون ملی را قبول ندارند. براساس طرح بدیل، برق ۵۰۰ کیلو ولت توتاپ از مسیر سالنگ خواهد گذشت و یک خط برق ۲۲۰ کیلو ولت به بامیان، منتقل خواهد شد. پیش از این، معاونان دوم رئیس جمهوری و رئیس اجرایی که از معترضان به تصمیم کابینه بودند، طرح بدیل کمیسیون را پذیرفته و از مردم خواستند که دست از اعتراض بکشند. شورای عالی مردمی این کمیسیون را فاقد مشروعیت ملی اعلام کرده و آن را کمیسیون فرمایشی خوانده است. این نهاد غیردولتی، طرح بدیل ارائه شده توسط کمیسیون را خلاف منافع ملی و بدون توجیه فنی و اقتصادی می‌داند.

محمد کریم خلیلی، معاون رئیس‌جمهوریِ سابق افغانستان در این گردهمایی با استناد به فیصله کمیسیون ملی گفت: «اعضای این کمیسیون را اشرف غنی تشکیل داده است و اعضای کمیسیون به صورت جانبدارانه فیصله صادر کرده اند اما با وجود جانبداری از حکومت، باز هم نتوانسته اند که واقعیت‌های انکارناپذیر مناسب بودن مسیر بامیان برای انتقال برق ۵۰۰ کیلو ولت را منکر شوند.»

وی با بیان اینکه «حکومت راهی جز لغو تصمیم کابینه دولت در ۱۱ ثور/ اردیبهشت، ندارد.» افزود: «فیصله کابینه، براساس نیت سیاسی انجام شده و هرگز برای مردم قابل قبول نیست، این نمایش تبعیض و ستم است.»

خواست مردم، قومی نیست

لطیف پدرام، عضو مجلس نمایندگان افغانستان و از تاجیکان این کشور در این مراسم با انتقاد از قومی خواندن جنبش روشنایی گفت: «حق خواستن مردم هزاره با وجود اقوام دیگر به معنای قومی بودن خواسته‌شان نیست. هر خواسته انسانی و قانونی که برای منافع مردم توسط یک قوم هم مطرح شود به معنای قومی بودن آن خواست نیست.»

احمد بهزاد، عضو مجلس نمایندگان افغانستان و عضو شورای عالی مردمی نیز در این مراسم گفت: «مسیر انتقال برق ۵۰۰ کیلو ولت توتاپ را هیچ معامله‌گری نمی‌تواند معامله کند و ما از اعتراض خود عقب نشینی نخواهیم کرد و حرکت بعدی مردمی با تظاهرات میلیونی در کابل همراه خواهد بود.»

درهای مذاکره با حکومت بسته است

یعقوب علی مطهری، عضو شورای عالی مردمی با رد طرح کمیسیون به یورونیوز گفت: «شورای عالی ادعا ندارد که در مورد برق ۵۰۰ کیلو ولت معامله شده است. حتی اگر بعضی از اعضا این حرف را زده باشند. حرف شورای عالی این است که تعدادی به نمایندگی ازمردم به ارگ ریاست جمهوری رفته و طرح بدیل را قبول کرده اند که این کار اشتباه بوده است؛ چون طرح حکومت یک طرح غیر عملی و تبعیض‌آمیز است.»

وی همچنین درباره مذاکره این شورا با حکومت افغانستان افزود: «شورای عالی بهترین راه حل تغییر ماستر پلان برق را گفت‌‌وگو و مذاکره می‌داند و بر این مسئله تاکید کرده است ولی حکومت با تحریک اقوام و ساختن کمیسیون فرمایشی، راه هرگونه تعامل و مذاکره را بسته است.»

اقدامات ملی و بین المللی

آگهی

شورای عالی مردمی در پایان این گردهمایی با صدور قطعنامه‌ای به حکومت افغانستان هشدار داد که اگر به خواست مردم “تمکین” نکند، مخالفان در اعتراضی میلیونی و متفاوت از گذشته به خیابانها می‌آیند و تا رسیدن به خواسته‌شان در خیابان خواهند ماند. آنها همچنین از معترضان به تصمیم حکومت در داخل و خارج افغانستان خواستند که حرکت‌های اعتراضی خود را ادامه دهند و در کنفرانس‌های بین‌المللی با موضوع افغانستان، به تصمیمات تبعیض‌آمیز رهبران حکومت اعتراض کنند و با ارسال نامه‌های اعتراضی به سفارت‌ها، پارلمان‌ها و نمایندگی‌های سیاسی کشورهای جهان، «از ابعاد فساد و تبعیض در حکومت افغانستان پرده بردارند و با مستند سازی انحراف مسیر برق ۵۰۰ کیلو ولت، زمینه ثبت شکایت را در مراجع قانونی فراهم کنند.»

در این قطع‌نامه تاکید شده است که روند فعالیت‌های اعتراضی این جنبش به‌صورت مسالمت‌آمیز و در راستای منافع ملی و انکشاف/توسعه متوازن در افغانستان هماهنگ خواهد شد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

تظاهرات کابل علیه تغییر مسیر خط انتقال برق؛ دیدگاه‌ها و مشاهدات شما

گوترش می‌گوید طالبان شرط‌هایی «غیرقابل قبول» برای شرکت در نشست دوحه تعیین کرده بود

سازمان ملل در آستانه نشست دوحه: طالبان زنان را می‌هراسانند؛ امارت اسلامی: زنان ضعیف‌تر از مردانند