پنج سال پیش در چنین روزی، ۱۱ مارس ۲۰۱۱ زمین لرزه و سونامی شدیدی سواحل شمالی و شرقی ژاپن را تکان داد. فاجعه هولناکی که دست کم ۱۸ هزار قربانی گرفت و
پنج سال پیش در چنین روزی، ۱۱ مارس ۲۰۱۱ زمین لرزه و سونامی شدیدی سواحل شمالی و شرقی ژاپن را تکان داد. فاجعه هولناکی که دست کم ۱۸ هزار قربانی گرفت و چرخهای این کشور را، هر چند برای مدتی کوتاه، از حرکت بازایستاند.
متعاقب آن تعدادی از راکتورهای نیروگاه هسته ای فوکوشیما هم از کار افتادند و علاوه بر وارد آمدن خسارات بسیار از آتش سوزی گرفته تا تخریب، مسئولان محلی به خاطر ظن نشت مواد رادیواکتیو مجبور شدند بیش از ۱۶۰ هزار سکنه اطراف نیروگاه را به مکان دیگری منتقل کنند.
با این حال نخست وزیر این کشور در تازه ترین موضع گیری خود اذعان کرده که ژاپن نمی تواند از انرژی هسته ای چشم پوشی کند.
شینزو آبه روز پنجشنبه گفت: «تولد دوباره ژاپن بدون احیای شمال کشور امکان پذیر نیست. با تاکید بر این اعتقاد، بار دیگر بر عزممان در ساختن شمال ژاپن، شمالی که مملو از امید باشد، تاکید می کنم.»
با این حال افکار عمومی بارها و بارها با یادآوری فاجعه فوکوشیما خواستار صرفنظر کردن توکیو از این منبع مهم انرژی شده است.
این درحالیست که ژاپن، ششمین کشور آلوده کننده دنیا متعهد شده حداکثر تا سال ۲۰۳۰، سطح تولید گازهای گلخانه ای خود را ۲۶ درصد کاهش دهد. برای دست یافتن به چنین هدفی، ۲۰ تا ۲۲ درصد الکتریسیته مورد نیاز ژاپن باید از انرژی هسته ای تامین شود. پیش از فاجعه فوکوشیما این میزان ۲۵تا ۳۰ درصد در نظر گرفته شده بود.
طبق آخرین آمار رسمی پنج سال پس از این فاجعه هنوز حدود ۱۰۰ هزار نفر به محل زندگی خود بازنگشته اند و دست کم ۷ درصد از مساحت منطقه فوکوشیما به علت احتمال وجود تشعشعات رادیواکتیو قابل سکونت نیست.
یکی دیگر از مشکلات عمده، زمینهای اطراف نیروگاه هستند که وجود مواد رادیواکتیو در آنها مشهود است. آبهای جاری اطراف که عمدتا راه اقیانوس در پیش می گیرند هم از این قاعده مستثنی نیستند.