پس از گذشت پنج سال از سونامی ویرانگر در ژاپن، منطقه توهوکو در شمال شرقی این کشور که بیشترین آسیب را دیده بود اینک رونق از دست رفته خود را باز می
پس از گذشت پنج سال از سونامی ویرانگر در ژاپن، منطقه توهوکو در شمال شرقی این کشور که بیشترین آسیب را دیده بود اینک رونق از دست رفته خود را باز می یابد. کشاورزی این منطقه با طرح هایی نوآورانه رو به رشد است.
در این قسمت از برنامه «زیر ذره بین» ویژه ژاپن در می یابیم منطقه توهوکو این کشور پنج سال پس از وقوع سونامی چگونه در حال بازیافتن رونق خود است.
در پی سونامی بیست هزار هکتار زمین کشاورزی تخریب شد، اما امروز اقدامات نوآورانه ای همچون ساخت یک مرکز پرورش گیاهان در سراسر این منطقه گسترش یافته است. در این مرکز پیشرفته، فناوری اطلاعات و تجربیات کشاورزان به کمک یکدیگر آمده اند.
این مرکز در شهر ساحلی یاماموتو قرار دارد، شهری که همواره به خاطر تولید توت فرنگی اش معروف بوده است. در این مرکز از هر میوه مراقبت زیادی صورت می گیرد.
تاداتسوگو هاشیموتو، مشاور انجمن بازسازی عمومی در ژاپن می گوید: «من به زنها می گویم که با آنها [توت فرنگی ها] همچون کودک تان رفتار کنید و به مردها هم می گویم که همچون همسرتان با آنها رفتار کنید.»
تاداتسوگو هاشیموتو به مدت ۴۰ سال پرورش دهنده توت فرنگی بود و همه چیز خود را در حادثه سونامی از دست داد.
او در مورد سونامی سال ۲۰۱۱ می گوید: «به یاد می آورم که دریا واقعا تیره شد و سپس کاملا سیاه شد و در آن لحظه بود که موج عظیم سونامی به ما برخورد کرد. هولناک بود.»
تاداتسوگو هاشیموتو تصور می کرد که دیگر هرگز به شغل کشاورزی اش باز نخواهد گشت. اما وقتی یک کارشناس جوان فناوری اطلاعات در اقدامی جسورانه تصمیم به احیای این صنعت گرفت، او نظرش را تغییر داد و حمایتهای گسترده ای نیز از اقصی نقاط جهان صورت گرفت.
یوهیی هاشیموتو، معاون رئیس اجرایی انجمن بازسازی عمومی می گوید: «ما کارمان را در حالی آغاز کردیم که هیچ چیز باقی نمانده بود، حتی از هیچ هم کمتر! ساخت این گلخانه ها بدون حمایت بسیاری از کشورهای خارجی امکانپذیر نبود. ما خیلی مدیون آنها هستیم.»
بسیاری از امور در این مرکز گسترده به صورت رایانه ای انجام می شود: باز شدن پنجره ها منوط به جهت باد است، سایبان ها و همچنین آبپاش ها نیز به طور خودکار دست به آب پاشی میزنند تا محیطی بهینه برای توت فرنگی های گرانبها فراهم شود.
شرکت بازسازی عمومی تنها یکی از نمونه های نهضتی است که در این منطقه روشهای نوین کشاورزی را با استفاده از فناوری اطلاعات به کار می گیرد.
منطقه توهوکو مدتها به دلیل کاشت برنج در آن به عنوان منطقه ای حاصلخیز شناخته می شد. هیروشی اوشی یکی از کشاورزانی است که کارش را رها نکرد. امروز او همراه با پسرش کسب و کار خانوادگی اش را پی گرفته است.
پس از سانحه هسته ای در فوکوشیما، وجود اشعات رادیواکتیو یکی از نگرانی های کشاورزان است. تمام محصولات کشاورزی این منطقه تحت نظر قرار دارند.
هیروشی اوشی، شالی کار می گوید: «مرتب برنجم را برای آزمایش نزد مقامات می فرستم. سپس گواهی ای دریافت می کنم که نتایج خوب برنجم را تائید می کند و نشان می دهد که آلوده نشده است.»
میتسوکازو ساکورادانی، هماهنگ کننده امور برنامه ریزی بازسازی در وزارت کشاورزی ژاپن می گوید: «نتایج آزمایشها را می توانید بر روی وبگاه دولت ببینید و به نظرم ارائه این داده های استوار بر پایه های علمی و مطلع کردن مردم اهمیت دارد.»
این داده ها بر روی این وبگاه در دسترس است.
در سازمان ملی کشاورزی و تحقیق غذایی (نارو) در شهر موریوکا، تومویوکی یوکاوا و گروه همکارش که متشکل از بیش از ۱۰۰ دانشمند است، بر روی طرحی نوآورانه که پس از سونامی آغاز شد، کار می کنند.
تومویوکی یوکاوا، مدیر این طرح می گوید: «ما نمونه هایی از خاک شالیزار تهیه می کنیم و بررسی می کنیم که چه تعداد مواد مغذی در آنها وجود دارد.»
این امر به شالیکاران در تقسیم کود و محصولات کشاورزی کمک می کند.
این گروه تراکتورهایی با ردیاب مجهز به سیستم «جی پی اس» تهیه کرده اند که مقدار دقیق کود مورد نیاز زمین کشاورزی را براساس داده های به دست آمده، توزیع می کنند.
منطقه توهوکو با آمیختن قدرت ژاپن در زمینه فناوری پیشرفته و کشاورزی سنتی آن، سطح نوینی از کار زراعی را به نمایش گذاشته است.