هیچ مانعی جلودار کوچ دسته جمعی و کم سابقه به سوی اروپا نیست. صدها پناهجو هر روز از مرز مشترک صربستان و مجارستان عبور می کنند. بسیاری از آنها بر روی
هیچ مانعی جلودار کوچ دسته جمعی و کم سابقه به سوی اروپا نیست. صدها پناهجو هر روز از مرز مشترک صربستان و مجارستان عبور می کنند. بسیاری از آنها بر روی خط راه آهن گام برمی دارند زیرا در مسیر تردد قطار هیچ سیم خارداری وجود ندارد.
مرز میان مجارستان و صربستان یکی از مرزهای بیرونی اتحادیه اروپا است که بوداپست مسئول تامین امنیت آن است. به همین دلیل پارلمان مجارستان در ماه ژوئیه احداث موانع و حصارهایی با سه و نیم متر ارتفاع را در طول یکصد و پنجاه کیلومتر مرز مشترک این کشور با صربستان مورد تصویب قرار داد.
مقامات مجارستانی از ابتدای سال جاری بیش از یکصد و شصت و هفت هزار پناهجو را که به طور غیرقانونی از مرز عبور کرده بودند متوقف کرده و آنها را به مرکزی در «روسکه» انتقال داده اند تا به نوبت، هویت یابی و ثبت نام شوند.
محمد، یک پناهجوی سوری می گوید: «ما منتظریم مراحل ثبت نام انجام شود تا بتوانیم به صورت رایگان با اتوبوس راهی بوداپست شویم.»
بسیاری از آنها می گویند در مسیر حرکت به سمت بالکان به خصوص در یونان که جزء حوزه تردد آزاد اتحادیه اروپا، شنگن، محسوب می شود حتی یک پلیس را هم ندیده اند.
ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان برای توجیه سختگیری های کشورش در قبال این بحران به این نکات اشاره می کند: «ما بر موضع خود اصرار داریم زیرا پیمان شنگن را امضاء کرده ایم و به آن متعهدیم. مشکل این است که در چنین شرایطی قادر نیستیم به تعهد خود عمل کنیم. دولت مجارستان باید در موقعیتی قرار گیرد که اگر اعلام کردیم از فردا صبح تنها بر اساس قوانین مصوب می توان از مرزها عبور کرد قادر به اجرای این دستورالعمل باشیم.»
پارلمان مجارستان برای باز گذاشتن دست دولت روز جمعه لوایحی را بر ضد مهاجرت غیر قانونی به تصویب رساند که بر اساس آن دست کم سه سال زندان در انتظار متخلفان خواهد بود.
مقامات مجارستان همچنین شروع به توزیع اعلامیه هایی کرده اند که بر روی آن هشدارهای لازم در مورد عواقب نقض قانون جدید ضد مهاجرت غیر قانونی درج شده است.
اما برای پناهجویان عبور از مرز مجارستان بدون هرگونه ثبت هویت و مشخصات و رساندن خود به اتریش و آلمان در اولویت و ضرورت قرار دارد. آنها نگرانند در صورت ثبت نام شدن، بر اساس قوانین پناهندگی در اروپا، دوباره به مجارستان که نخستین کشور ورود آنها به حوزه اتحادیه اروپا محسوب خواهد شد، بازگردانده شوند.
در خصوص رویکرد مجارستان در قبال بحران مهاجرت با زولتان کواچ، سخنگوی دولت مجارستان در امور بین المللی گفتگو کرده ایم.
یورونیوز: «دولت مجارستان کمپین اطلاع رسانی خود را برای هشدار به مهاجران غیر قانونی آغاز کرده است. نتیجه این کمپین چه خواهد بود؟»
زولتان کواچ: «این درواقع تلاشی بر اساس ضوابط حقوقی برای جلوگیری از ورود مهاجران غیر قانونی به مجارستان است. در این کمپین به آنهایی که در حال حرکت به سمت مجارستان هستند اطلاع داده می شود که قوانین جدیدی در زمینه مهاجرت غیرقانونی در کشور ما تصویب شده که از هفته آینده به اجرا گذاشته می شود. ما می خواهیم که آنها هشیار باشند و به دام قاچاقچیان نیافتند. به آنهایی که می گویند عبور از مجارستان و رسیدن به آلمان ساده و قانونی است، اطمینان نکنند. با اینحال، ما باید همچنان از طریق ایجاد حصار در مرز جنوبی، تقویت تدابیر امنیتی و پلیسی، تشدید مجازات و تنبیه خاطیان و نیز تغییر قوانین، در جهت حل این بحران حرکت کنیم.»
اگر شمار مهاجرانی که خواهان عبور از مرز مجارستان هستند، آنهایی که به صورت غیرقانونی میخواهند از این مسیر عبور کنند، کاهش یابد معلوم می شود که تلاش های ما نتیجه داده است. اکنون دادن آمار دقیق واقعا دشوار است و نمی توان پیش بینی کرد در صورت بسته شدن و کنترل کامل مرز مجارستان این افراد چه راه جایگزینی را برخواهند گزید. نه تنها مجارستان بلکه دیگر کشورهای همسایه نیز باید خود را برای مواجه شدن با این مسائل آماده کنند.»
یورونیوز: «وضعیت موجود نشان دهنده این است که مجارستان از پیش خود را برای مواجهه با بحران و ورود مهاجران آماده نکرده بود. دلیل این هرج و مرج از نظر شما چیست و برای آنکه بار دیگر این شرایط به وجود نیاید چه برنامه ای دارید؟»
زولتان کواچ: «کشور برای مراقبت از این افراد و دادن خدماتی که در قوانین بین المللی بر آنها تاکید شده، آمادگی دارد. مشکل اینجاست که تعداد بسیار کمی از افراد با مقامات همکاری می کنند. مهاجرانی که غیرقانونی وارد مجارستان می شوند، نمی توانند و نباید خودشان تصمیم بگیرند که یک روز بعد کشور را ترک کنند. این بر اساس قوانین اتحادیه اروپا غیرقانونی و ممنوع است.»
یورونیوز: «گام بعدی مجارستان برای حل این مشکل چیست؟ به عنوان مثال اگر پناهجویان به صورت قانونی وارد کشور شوند آنها را می پذیرید؟»
زولتان کواچ: «آنهایی که به طور قانونی وارد مرزهای ما شوند و در مجارستان یا در اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی کنند، می توانند امیدوار باشند که این درخواست ها مورد به مورد بر اساس قوانین بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. مجارستان به قوانین بین المللی و اتحادیه اروپا احترام می گذارد.»
یورونیوز: «اگر افراد تروریست در میان مهاجران وجود داشته باشد چطور متوجه می شوید و آنها را شناسایی می کنید؟»
زولتان کواچ: «از ابتدای سال جاری تا کنون ۱۷۰ هزار نفر به صورت غیرقانونی، بی هیچ کنترل و تشخیص هویت وارد مجارستان شده اند. آنها فاقد کارت شناسایی و دیگر مدارکی هستند که امکان شناسایی و تشخیص هویت را فراهم می کند. مسلما این مسئله از جنبه امنیتی بسیار خطرناک است.
تحقیق زمانی آغاز می شود که افراد درخواست پناهندگی کنند. فرایندی که مشخص می کند آیا آنها مستحق پناهندگی هستند یا خیر، بسیار حائز اهمیت است. این فرایند بدون شک به موازات اقدامات فرونتکس، آژانس همکاری های مرزی و دیگر تشکیلات مسئول حفاظت از مرزها و یا سازمان های امنیت داخلی کشورها انجام خواهد شد.
چیزی که اکنون باید اهمیت آن را در نظر گرفت شمار بسیار زیاد مهاجران است. به همین دلیل است که همکاری میان سازمان ها و تشکیلات مربوطه باید بیش از پیش تقویت شود. زیرا آمار افراد جابجا شده حکایت از خطر بزرگی دارد که ما هرگز با آن مواجه نبوده ایم.»