در میان گزارشهای مربوط به جاسوسی های آمریکا علیه نهاد های اتحادیه اروپا، سرانجام مذاکرات آزادسازی تجارت میان ایالات متحده و اروپا آغاز شده است. رهبران هیئتهای مذاکراتی دو طرف در مورد آینده گفتگوهایی که در صورت نتیجه بخش بودن، صدها میلیارد دلار به صندق طرفین واریز می کند، خوشبینند. در جریان کنفرانس سران هشت کشور پیشرفته جهان در ماه گذشته بود که تصمیم به آغاز مذاکرات قطعی شد.
گفتگو با پرفسور استوارت دایموند
روابط میان آمریکا و اتحادیه اروپا با اتهامات مربوط به جاسوسی آمریکا علیه اتحادیه لطمه خورده است. این سئوال مطرح است که آیا اکنون زمان مناسبی برای آغاز مذاکرات تجارت آزاد میان طرفین است؟ فردی که می تواند به این سئوال پاسخ دهد، پرفسور استوارت دایموند، استاد فن مذاکره در دانشگاه “وارتون” آمریکا و مولف کتاب پرفروش “ بیشتر بگیرید” است که از فیلادلفیای آمریکا به ما پیوسته است.
نشت گزارشهای محرمانه جاسوسی آمریکا توسط ادوارد اسنودن، روابط میان آمریکا و اتحادیه اروپا را مخدوش کرده است. آیا بهتر نیست مذاکرات تجارت آزاد میان طرفین به عهده تعویق بیفتد؟
این بیجا خواهد بود. جنجال اسنودن ارتباطی به مذاکرات بازرگانی میان طرفین ندارد و در صورت تعویق، از هدفش دور شده است. هدف مذاکرات، تولید صدها میلیارد دلار عایدی برای آمریکا و اروپاست. تعویق مذاکرات بخاطر مسائلی که با این هدف بی ارتباط است، قابل توجیه نخواهد بود.
…اما آیا حسن نیت و اعتماد میان طرفین لطمه ندیده است؟
به روابط بازرگانی میان آمریکا و چین نگاه کنید؛ میان آمریکا و اتحاد شوروی ( سابق)؛ میان اوپک و وارد کنندگان نفت؛ اعتماد مهم است اما لازم نیست. می توان در جریان معاملات اعتماد سازی هم کرد.
نخستین گام در آغاز مذاکرات چه باید باشد؟
اینکه اینجا چه خبر است؟ چطورید؟ هدفمان چیست؟ برای کشورمان پول می خواهیم یا نه؟ چطور ممکنش کنیم؟ نیازها و نگرانیهایمان چیست؟ بیائید با هم حلشان کنیم. خیلی ساده و آسان. مذاکرات موثر باید قدری بیشتر از مکالمه عادی باشد، اما زورآزمایی نیست، احساساتی هم نباید شد. اگر بتوان اینکار را بدون غلیان احساسات انجام داد، هدف برآورده خواهد شد.
در مورد غلیان احساسات، اخیرا دیدیم که فرانسه با اصرار تمام و حتی پیش از آغاز مذاکرات گفت صنایع فیلمسازی این کشور باید از دستور جلسه گفتگو ها حذف شود. آیا چانه زدنهای سخت مثل این، منافع طرفین را حفظ می کند؟
در درجه اول باید گفت اگر فرانسه می خواهد برخی بخشهای صنایع هنریش را از گفتگو ها حذف کند، این مذاکرات، نه مذاکرات تجارت آزاد، بلکه تنها مذاکرات تجاری خواهد بود. وقتی موردی را حذف کردید، این معاملات، دیگر آزاد نیستند. دیگر آنکه، این اقدام، آمریکا را هم ترغیب خواهد کرد که مقابله به مثل کند و این ره به جایی نخواهد برد.
اینها همه درست، اما با اختلافات فرهنگی دو سوی اقیانوس چه می توان کرد؟ در اتحادیه اروپا، بیست و هشت کشور هستند که می خواهند تمام نکات مذاکرات را در بروکسل به تفسیر و تحلیل بگذارند…..
در درجه اول، پژوهشها نشان داده است که موفقیت مذاکرات به فرهنگ طرفین مذاکره کمتر بستگی دارد تا ارتباط انسانی میانشان. بنابراین، در حالیکه اختلافات فرهنگی وجود دارد، اما شما که در یک اتاق با میلیونها نفر گفتگو نمی کنید…با افراد مذاکره می کنید که باید با آنها ارتباط فردی برقرار شود. دیگر آنکه، هرچه تفاوتها میان هیئتهای مذاکراتی بیشتر بوده و شما برای این تفاوتها ارزش قائل شوید، به ایجاد خلاقیت کمک کرده اید. طرفین از اختلاف نظرهایشان استقبال می کنند و خواهان همکاری برای ایجاد ارزشهای بیشتر می شوند. مذاکرات، به نحوه برخورد طرفین به یکدیگر بسیار حساسند. پذیرش اختلافات، موجب دستیابی به راه حلهایی خواهد شد که می تواند پایه پیشرفت در مذاکرات شود. این بمراتب بهتر از آن عمل می کند که تنها با طرح خواستهای خودتان گفتگو ها را آغاز کنید.