NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

تغییرات نظام آموزشی روسیه قبل و بعد از فروپاشی شوروی

تغییرات نظام آموزشی روسیه قبل و بعد از فروپاشی شوروی
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

بیست سال بعد از فروپاشی شوروی، نظام آموزشی در جمهوری های سابق این کشور دچار تمرکز زدایی شد. بعد از این تغییر، نظام آموزشی در جمهوری های این کشور چگونه است؟

برای جواب، به مدارسی در روسیه و اوکراین رفتیم و با خانم کارول سیگمن کارشناس آموزش در پاریس گفتگو کردیم.

روسیه: قبل و بعد

در روسیه امروز، مدارس نظام به ویژه برای دختران در حال گسترش است. در تنها مدرسه نظام شبانه روزی، به دختران هم تعلیمات نظامی و هم درس آشپزی و رقص می دهند. گردانندگان مدرسه می گویند هدف این مدرسه، تربیت دخترانی است که در شرایط دشوار قادر به دفاع از خودشان باشند.

آلینا یکی از دختران این مدرسه از صبح دوشنبه ساعت 6 آماده می شود تا به مدرسه برود. او 6 روز هفته را در مدرسه نظام شماره شماره 9 مسکو می ماند .مادرش آناستازیا حسابدار است که پسر بزرگش نیز به مدرسه نظام رفته است. حالا آلینا جا پای برادرش گذاشته است.

مدرسه سال 2004 تاسیس شد و بودجه آن بطور کامل توسط دولت تامین می شود. بر اساس آمارهای این مدرسه، یک سوم این دختران به استخدام دولت در می آیند. مدیر مدرسه می گوید: “بعد از دهه 90 میلادی، به نظر ضروری می رسید که باید فرزندانمان را با عشق به میهن تربیت کنیم. آن وقت ها دوران ولادیمیر پوتین بود. معتقدم حق با او است که اولویت ما باید تربیت نسل جوان باشد. امیدوارم با لطف خدا، او در این دوره انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود. فارغ التحصیلان ما، دختران جوان معمولی اند که به نظر من آینده روسیه هستند.”

دختران در این جا نه تنها تعلیمات نظامی، بلکه رقص محلی، باله و شمشیر بازی نیز می آموزند.

یکی از آموزگاران می گوید: “شروع کار ما در این مدرسه از اول سپتامبر 2004 و همزمان با حادثه محاصره و گروگان گیری در مدرسه بسلان بود. ما فکر کردیم که واقعا باید به بچه ها اصول اولیه امنیت و فنون نظامی را تعلیم بدهیم. اگر دانش آموزان مدرسه بسلان مهارت هایی که امروز بچه های ما دارند را داشتند، می توانستند به مجروحان کمک های اولیه برسانند.”

آلینا که قبل از تحصیل در مدرسه نظام ، دوست داشت کارمند بانک بشود حالا می گوید:” آروزی من کمک کردن به کشورم است. به خاطر پدر و مادرم و مشارکت در پیشرفت کشورم.”

برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.

youtube.com
www.militaryphotos.net/

نظر یک کارشناس مسایل آموزشی شوروی

کارول سیگمن پژوهشگر علوم سیاسی و کارشناس مسائل آموزشی شوروی است.

در نمایشگاهی به مناسبت بیستمین سال فروپاشی شورروی در پاریس با او دیدار و گفتگو داشتیم. از او در باره تفاوت نظام آموزشی در دوران شوروی و بعد از فروپاشی سوال کردیم.

قبل و بعد از فروپاشی شوروی

یورونیوز: “آیا امروزه در روسیه هم مانند سایر کشورها آموزش عالی همراه با مشکلات مالی برای دانشجویان است؟”

کارول سیگمن پژوهشگر علوم سیاسی و کارشناس مسایل آموزشی شوروی :“در دوران قبل از فروپاشی، به خصوص بعد از جنگ جهانی دوم آموزش عالی همگانی وهزینه آن تماما توسط دولت تامین می شد. از طرفی موسسات فنی- حرفه ای هم با صنایع در ارتباط مستقیم بودند.”

او ادامه می دهد:” شرکت ها و کارخانه ها نیمی از هزینه تحصیل را می دادند و فارغ التحصیلان بعد از فارغ التحصیلی سه سال برای آن ها کار می کردند.

از نگاه مدیریتی، می توانیم بگوییم مدل شوروی، شیبه مدل موسسه توسعه اقتصادی اروپا بود. یعنی اختصاص بودجه عمومی و دولتی همراه با زمانبندی مشخص برای تربیت کارشناسان مورد نیاز.”

“سر فصل آموزشی، حتی برای رشته های فنی شامل کلاس های اجباری مارکسیسم – لنینیسم و ساعات معینی آموزش ایده ئولوژی بود. از طرفی نظام آموزشی برای حمایت از اقشار آسیب پذیر ظرفیت زیادی داشت. اما بعد از پروسترویکا و بحران اقتصادی بودجه های دولتی و خصوصی کاهش یافت و دانشگاه ها مستقل و آموزش عالی رایگان، تنها و منحصرا به دانشجویان ممتاز تعلق می گرفت.”

“در حقیقت برای تحصیل رایگان و قبولی در آزمون ورودی دانشگاه ، می بایست معلم خصوصی داشت.”

با کنار کشیدن شرکت ها و صنایع از تامین بودجه، دولت تنها تامین کننده مالی آموزش عالی شد.

از سال 2000 و عمدتا از محل در آمد نفت، دولت یکبار دیگر سرپرستی امور مدیریتی بخش آموزش را در دست گرفت .از سال 2005 هم ، سیاست دولت در جهت حمایت و شکوفایی تعداد معدودی از نخبه های آموزشی قرار گرفت.

در حال حاضر دولت روسیه بودجه 40 دانشگاه ، یعنی حدود 5 تا 6 در صد از دانشگاه ها را تامین می کند. خانم کارول سیگمن معتقد است آموزش عالی و حمایت های اجتماعی ، پدیده ای تنها متعلق به گذشته است.

کارول سیگمن:“کاهش بودجه های دولتی که از دهه 90 میلادی تا کنون در جریان است، به احتمال زیاد به سایر موسسات سرایت خواهد کرد. با توجه با بحران اقتصادی، در حقیقت دولت دانشگاه ها را وادار به افزایش شهریه ها می کند.”

برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.

www.cairn.info
urss-fin-de-parti-e-les-annees-perestroika

تاریخ، سنگ بنای اوکراین نو

در یک کشور واحد مانند اوکراین با تاریخ طولانی از تقسیمات جغرافیایی و سیاسی در دوران شوروی و امپراطوری روسیه، تدریس تاریخ میتواند متفاوت باشد. با هم می بینیم در شهر لویو در غرب اوکراین و کیف یایتخت آن تاریخ چطور تدریس می شود.

از زمان استقلال در سال 1991، اوکراین در تلاش برای برقراری آشتی و مصالحه بین پیشینه اش به عنوان یکی از جمهموری های شوروی و از طرفی میراث ملی و جغرافیایی اروپایی است.

همین مسئله، تدریس تاریخ را که عموما همراه با قضاوت های سیاسی است، به مراتب دشوار تر کند.

یک معلم تاریخ در کیف می گوید:“امروزه فشار سیاسی وجود ندارد. به قول مارک بلوک، تاریخدان نباید قضاوت کند بلکه باید راوی باشد، من شخصا، در کارم معتقدم آموزگاران تاریخ، باید نقطه نظرات مختلف را مطرح کنند.” یکی از حساس ترین و مشکلترین بخش های تاریخ اوکراین، دوران جنگ دوم جهانی است. در آن دوران شبه نظامیان ملی گرا ابتدا با نازی ها و از سال 1939 و الحاق اوکرین به شوروی، با ارتش شوروی می جنگیدند.

در همین حال یک معلم تاریخ در لویو توضیح می دهد:” یک راهنمای عمومی تدریس تاریخ وجود دارد: تاریخ ها و رخداد های اصلی باید به بچه ها تدریس شود. و مسلما آموزگاران نقطه نظر خودشان را دارند و می توانند آن را مطرح کنند و از دانش آموزان نیز نظرشان را بپرسند”

یک دانش آموز دبیرستان می گوید:” من خیلی دوست دارم تاریخ را یاد بگیرم. چون بدون دانستن گذشته، آینده را نمی توانیم بسازیم. این خیلی مهم است.” بیست سال بعد از استقلال، مردم اوکراین هنوزدر حال پیدا کردن نقطه تعادل بین اروپا و روسیه هستند. جواب تا حد زیادی در گرو چگونگی تدریس تاریخ و روایت آن خواهد بود.

شما در باره آموزش در دوران شوروی و بعد از فروپاشی چه فکر می کنید؟ نظرتان را در وبسایت و شبکه های اجتماعی به ما بگویید.

نتیجه رای شما در باره برابری جنسیتی در آموزش درشبکه های اجتماعی جهان دانش:

بیشتر شما گفته اید آموزشگران و دولت ها برای از بین بردن نابرابری جنسیتی به اندازه کافی تلاش نمی کنند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

تصاویر سرباز آمریکایی که به دیدار دوست دختر روس شتافت؛ پنتاگون: قوانین ارتش را هم زیر پا گذاشته است

روسیه نخست وزیر استونی را به اتهام «تخریب بناهای یادبود جنگ جهانی دوم» تحت تعقیب قرار داد

در آینده‌ای نزدیک خارجی‌ها برای ورود به روسیه باید «پیمان وفاداری» امضا کنند