«احتمالا تأثیر تعطیلی فعالیتهای اقتصادی بر میزان دیاکسید کربن موجود در جو، بسیار کم خواهد بود.»
این برنامهٔ تغییرات آبوهوایی یورونیوز نگاهی دارد به پیامدهای زیستمحیطی انتشار ویروس کرونا، و در نتیجه کنُد شدن فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی در جهان.
اُکسانا تاراسووا، مسئول پژوهشهای اتمسفریِ سازمان جهانی آبوهوا میگوید: «احتمالا تأثیر تعطیلی فعالیتهای اقتصادی بر میزان دیاکسید کربن موجود در جو، بسیار کم خواهد بود.»
آخرین اطلاعات آبوهوایی ماهوارهٔ کپرنیکوس
تازهترین اطلاعات تغییرات آبوهوایی ماهوارهٔ کپرنیکوس نشان میدهد که میانگین دمای اروپا در ماه گذشته میلادی، یعنی ماه مارس، ۲ درجه پایینتر از میانگین دمای عصر پیشاصنعتی بود.
تغییرات دمای هوا در اوکراین و بخشهایی از روسیه شدیدتر بود. در اوکراین دما ۶ درجه، و در روسیه تا ۸ درجه بالاتر از میانگین بود.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
همین مناطق خشکتر از معمول هم بودند. میتوان دید که رطوبت خاک و رطوبت نسبی در این دوره از سال پایین آمده است.
مارس زمان خوبی است برای مشاهدهٔ تغییرات یخهای قطبی، چون پوشش یخی آبهای اقیانوس در مرتفعترین حالت خود است.
اگر به نقشه زیر نگاه کنید میتوانید سراسر ناحیهٔ قطبی را ببینید. نقاط سرخرنگ کمتر و نقاط آبیرنگ بیش از معمول یخ در خود دارند.
روند معمول ذوب یخها کُند شده است. با توجه به میانگین سطح یخهای قطبی از سال ۱۹۷۹ میلادی به اینسو، اکنون ۶ درصد کمتر از انتظار یخ در کارست.
تأثیر بیماری کووید-۱۹ بر تغییرات اقلیمی چه بوده است؟
برای اینکه دریابیم بیماری همهگیر کووید-۱۹ واقعا چه تأثیری بر محیط زیست داشته، با دو کارشناس پیشرو در این زمینه گفتگو کردیم.
وینسنت هِنری پوش، رئيس واحد نظارت جوّی ماهوارهٔ کپرنیکوس میگوید: «گمان نمیکنم بتوان گفت که این کاهش آلودگی طولانی مدت باشد. بااینحال، فکر میکنم این کاهشها در کوتاهمدت مفید باشد. سطح آلودگی هوا در کل بر سلامت قلبی و ریوی تأثیرگذار است، پس تا زمانیکه این ویروس در هوا هست، آلودگی هرچه کمتر باشد بهتر است.»
تأثیر احتمالی ریزگردها در انتشار ویروس کرونا
کم شدن آلودگی هوا احتمالا فایدهٔ دیگری هم دارد چون شاید ویروس کرونا بتواند روی ریزگردها سوار شود. گرچه دانشمندان در این زمینه همنظر نیستند اما برخی چنین احتمالی میدهند.
آلساندرو میانی، رئيس جامعهٔ پزشکی محیط ایتالیا میگوید: «وقتی ریزگرد به میزان مشخصی در هوا موجود باشد و این یعنی دود و آلودگی جوّی زیادی در کار باشد، خودِ این امر میتواند بهنوعی بزرگراه تبدیل بشود برای انتقال هرچه سریعترِ بیماری همهگیر.»
افتِ ناگهانی آلودگی هوا رویداد سازندهایست. اما، بااینکه فعالیت اقتصادی کُند شده، انتشارِ گازهای گلخانهای هنوز ادامه دارد و سطح دیاکسید کربن موجود در جو بسیار بالاست.
پیامدهای بحران کرونا و تغییرات آبوهوایی
اکسانا تاراسووا، مسئول پژوهشهای اتمسفری در سازمان جهانی آبوهوا میگوید: «انتشار سالانهٔ دیاکسید کربن نیست که حجمِ آن در جو زمین را کم و زیاد میکند، بلکه انباشتِ کلّیِ این گازها از دوران پیشاصنعتی تا کنون است که این توده را تشکیل میدهد. بنابراین کاهش سطح انتشار این گازها در یک سال خاص بعید است که تأثیری بر سطح کلّی دیاکسید کربن در جو داشته باشد.»
بیماری همهگیر ناشی از ویروس کرونا تأثیری فوری و اساسی بر محیط شخصی و کاری ما گذاشته است. اما تأثیر آن بر محیط زیست، و تغییرات اقلیمی چه بوده است؟
وینسنت هِنری پوش در این زمینه میگوید: «درسهایی که با پشت سر گذاشتن این بحران میآموزیم، برای اندیشیدن به مسألهٔ آلودگی هوا بسیار مهم خواهد بود. متأسفانه تغییرات اقلیمی همچنان ادامه خواهد داشت و روند آن با این بحران چندان عوض نخواهد نخواهد شد.»