نینو باتسیا شویلی قهرمان شطرنج و عضو تیم گرجستان: «یک بازیکن شطرنج باید بطور روزانه تمرین کند. ما به ایده ها و تاکتیک های جدید نیاز داریم تا از آنها در رقابت های آینده بهره ببریم.»
شهر باتومی گرجستان میزبان چهل و سومین المپیاد شطرنج جهان بود. جدا از اینکه این شهر مقصد توریست های بین المللی است، در سال جاری میزبانی این رویداد فرهنگی و ورزشی با اهمیت را نیز برعهده داشت.
به مدت ۱۲ روز غول های شطرنج جهان و استعدادهای جدید تمام تلاش شان را برای کسب مدال این المپیاد بکار بردند.
برای تیم گرجستان، این فرصتی استثنایی بود. نینو باتسیا شویلی قهرمان شطرنج و عضو تیم گرجستان است. او مدال طلای قهرمانی شطرنج جهان را در سال ۲۰۱۵ از آن خود کرده است.
نینو ۳۱ ساله بسیار مفتخر است که این المپیاد در کشورش برگزار می شود.
نینو باتسیا شویلی می گوید: «این اولین بار است که شهر باتومی میزبان چنین رویداد بزرگی است. برای ما خیلی مهم بود که خوب بازی کنیم. یک کلاس آموزشی فوق العاده بود که ما چیزهای زیادی از بازیکنان دیگر آموختیم. ما تجربه و دانش مان را با همکاران خارجی مان به اشتراک گذاشتیم. یک بازیکن شطرنج باید بطور روزانه تمرین کند. ما به ایده ها و تاکتیک های جدید نیاز داریم تا از آنها در رقابت های آینده بهره ببریم.»
در بخش زنان، تیم گرجستان مدال برنز این مسابقات را برد. بدون هیچ شک و تردیدی این چین بود که ستاره این مسابقات شد و دو مدال طلا را در بخش اوپن و بخش زنان از آن خود کرد.
۱۸۵ تیم، ۹۲۰ بازیکن و ۱۸۳۷ بازی و بیش از ۴۰۰۰ مهمان، ترکیب این مسابقات را تشکیل دادند.
آپوستولوس استایکوس، گزارشگر یورونیوز که از نزدیک این مسابقات را دنبال کرده می گوید: «در این سالن باید واقعا ساکت بود. ورود موبایل ممنوع است. شما باید بسیار صبور باشید تا بفهمید چه کسی برنده می شود چرا که برخی بازی ها تا ۶ ساعت هم طول می کشد. شطرنج نیازمند تمرکز، استراتژی مناسب و ذهنی روشن است.»
در المپیاد جهانی شطرنج امسال، تیمی از فیلمسازان تصمیم به ثبت یک ملاقات گرفتند. مستندی درباره ملاقات اعضای تیم شطرنج شوروی سابق از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰.
چهار بازیکن زن گرجستانی بعد از تقریبا ۳۰ سال با یکدیگر دیدار کردند. (نونا گاپرینداشویلی، نانا الکساندریا، مایا چیبوردانیدز و نانا لوزیانی)
این شانس را داشتیم که نونا گاپرینداشویلی را ملاقات کنیم. او نخستین زنی است که عنوان استاد بزرگ را از سوی فدراسیون شطرنج جهانی کسب کرد و ۵ بار قهرمان جهان شد.
او روزهای خوب گذشته را به یاد دارد و به ما می گوید: «کامپیوتر همه چیز را تغییر داده است و این روزها مخاطبان ترجیح می دهند پشت کامپیوتر خود بنشینند و مسابقات را آنلاین ببینند. کامپیوتر تماشاچیان ما را از داخل سالن ها ربوده است. در گذشته مسابقات و رقابت های ما در سالن های سینما و تئاتر پخش می شد و سالن ها همواره پر از تماشاچی بود. حتی مردم بیرون سالن ها می ایستادند و منتظر نتایج می شدند.»
چهل و سومین المپیاد جهانی شطرنج با مراسم افتتاحیه تماشایی در ساحل آرینای دریای سیاه برگزار شد. رقص سنتی، ارکستر سمفونی و باله ملی گرجستان افتتاحیه زیبایی را برای این بازی ها رقم زدند.
در شب دور آخر مسابقات، مراسم اختتامیه در مرکز دولتی موسیقی باتومی برگزار شد. مقامات شهری بدنبال آن هستند که شهر را تبدیل به مقصد گردشگران خارجی کنند.
تورنیک ریجوادز، رئیس منطقه آدجارا می گوید: «آرزوی ما ساختن و تغییر باتومی و آدجارا به مقصد توریستی چهار فصل است. برای این منظور ما سرمایه گذاری زیادی کرده ایم. ما برای ایجاد زیرساخت ها تلاش زیادی کردهایم و بطور مداوم در حال بهتر کردن سرویس ها و محصولاتمان برای توریست ها هستیم.»
هدف فدراسیون جهانی شطرنج تنها برگزاری مسابقات بین المللی موفقیت آمیز نیست. آنچنا که رئیس اتحادیه شرنج اروپا به یورونیوز می گوید هدف جلب توجه نسل جدیدی از عاشقان شطرنج در سراسر جهان است.
زوراب ازمپاراشویل رئیس اتحادیه شطرنج اروپا می گوید: «شطرنج باید به بخشی از نظام آموزشی در سراسر جهان تبدیل شود. ما به دنبال ساختن نسل جدیدی از بازیکنان شطرنج هستیم. کسانی که شطرنج بازی کنند خواهند توانست از مهارتهای این ورزش در زندگی خصوصی شان نیز بهره ببرند.»
یک موضوع قطعی است، مردم باتومی عاشق شطرنج اند. حتی کودکان، بعد از مدرسه به مرکز شهر می روند تا شطرنج بازی کنند، بدون آنکه لزوما قواعد بازی را رعایت کنند.