آمریکا بیش از دهها کشتی، فرد و شرکت ایرانی را در ارتباط با برنامه هواپیماهای بدون سرنشین این کشور تحریم کرد. این تحریمها تازهترین نمونه در جواب به حمله تلافیجویانه ایران علیه اسرائیل در ۱۳ آوریل و همچنین در جواب حمایت تهران از گروههای شبه نظامی در خاورمیانه است.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه ۲۵ آوریل (۶ اردیبهشت) در بیانیهای اعلام کرد که با هماهنگی بریتانیا و کانادا تحریمهای خود علیه ایران را بیشتر کردهاند تا برنامه پهپادی ایران و استفاده از آنها توسط روسیه در جنگ اوکراین را محدود کنند.
بیش از ۱۰ نهاد، فرد و کشتی که متهم به ایفای نقش کلیدی در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپادهای ایرانی به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران هستند مشمول تحریمهای واشنگتن میشوند.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری در امور تروریسم و اطلاعات مالی آمریکا گفت: «وزارت دفاع ایران با حمایت از جنگ روسیه در اوکراین، حمله بیسابقه به اسرائیل و همچنین اشاعه پهپادها و سایر سختافزارهای نظامی خطرناک برای تروریستهای نیابتی به بیثبات کردن منطقه و جهان ادامه میدهد.»
وزارت خزانهداری ایالات متحده همچنین اعلام کرد که واشنگتن دو شرکت و یک کشتی درگیر در حمل کالاهای ایرانی را هدف قرار داده است.
نقش کلیدی شرکت «تندر صحرا»
بر این اساس، وزارت خزانهداری ایالات متحده تحریمهایی را علیه شرکت «تندر صحرا» اعمال کرد که به گفته آن شرکتی پیشرو است که به تهیه پهپادها و سایر مواد مرتبط برای ارتش ایران کمک میکند.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که این شرکت در روسیه نیز فعال است و در ساخت یک کارخانه هواپیماهای بدون سرنشین تحت قراردادی ۱ میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلاری کمک کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا آورده است که وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران نیز به نوبه خود از نیروهای سپاه پاسداران و جنگ روسیه در اوکراین حمایت میکند.
وزارت خزانه داری ایالات متحده اعلام کرد که شرکت «تندر صحرا» را هدف تحریمهای خود قرار داده و ادعا میکند که این شرکت بر فعالیتهای تجاری وزارت دفاع در راستای حمایت از سپاه و جنگ روسیه علیه اوکراین نظارت میکند.
در این بیانیه آمده است که این شرکت در طراحی، توسعه، ساخت و فروش هزاران پهپاد در ایران نقش کلیدی ایفا میکند؛ حال آنکه بسیاری از این پهپادها در نهایت برای استفاده علیه اوکراین به روسیه منتقل شدند.
به گفته وزارت خزانه داری آمریکا، مقامات روسی از سال ۲۰۲۲ در حال مذاکره با «تندر صحرا» برای تحویل و تولید هزاران پهپاد در سال در کارخانهای در روسیه بودند.
شبکه حملو نقل و افراد مسئول
مسئولان و شبکه حمل و نقل شرکت «تندر صحرا» که به گفته وزارت خزانهداری برای فروش و ارسال کالاهای ایرانی از طرف وزارت دفاع ایران به مقاصدی از جمله چین، روسیه و ونزوئلا فعالیت دارند نیز هدف تحریمهای واشنگتن قرار گرفتند.
یک شرکت ایرانی دیگر که در تهیه و توسعه هواپیماهای بدون سرنشین شرکت دارد، مدیران آن و یک شرکت هواپیمایی باری ایرانی نیز از جمله افراد و شرکتهایی بودند که مورد تحریم قرار گرفتند.
ایالات متحده در اوایل ماه جاری میلادی هشدار داده بود که تحریمهای بیشتری را علیه ایران بواسطه حمله تلافیجویانه به اسرائیل اعمال خواهد کرد.
واشنگتن از ۱۳ آوریل تا کنون اقداماتی از جمله هدف قرار دادن برنامه هواپیماهای بدون سرنشین ایران، صنعت فولاد و بازیگران سایبری اتخاذ کرده است.
این اقدامات که با هماهنگی بریتانیا و کانادا انجام شده است.
وزارت خارجه بریتانیا نیز روز پنجشنبه شش نفر را در ارتباط با تولید هواپیماهای بدون سرنشین ایران در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیهای گفت: «حمله خطرناک رژیم ایران به اسرائیل این خطر را به همراه داشت که به تنشزایی بیشتر در منطقه و مرگ هزاران غیرنظامی ختم شود.»
وی افزود که «امروز بریتانیا و شرکایش این پیام روشن را ارسال کردند که ما ایران را مسئول این رفتارهای بیثباتکننده میدانیم.»
بریتانیا همچنین اعلام کرد که ممنوعیتهای جدیدی را برای صادرات پهپاد و قطعات موشکی به ایران اعمال خواهد کرد تا تواناییهای نظامی آن را محدود کند.
ایالات متحده و بریتانیا هفته گذشته نیز در اقدامی هماهنگ با ایالات متحده، تحریم هایی را علیه شخصیت ها و سازمان های نظامی ایران اعمال کرد.