قطر برای متحولکردن خدمات بهداشتودرمان تاکنون ۶ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.
بخش عمدهٔ این سرمایهگذاری شامل حمایت از شرکتهایی نوپایی میشود که میخواهند با بهرهگیری از تازهترین فناوریها دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را برای همه تسهیل کنند.
آوی؛ اپلیکیشنی که به یاری هوش مصنوعی طبابت میکند
اپلیکیشن خدمات درمانی آوی سال ۲۰۱۷ از سوی یک استارتاپ قطری و با پشتیبانی پارک علموفناوری این کشور راهاندازی شد. آوی امروز در ۱۷۵ کشور جهان ۱.۲ میلیون کاربر دارد. این اپلیکیشنِ مجهز به هوش مصنوعی، علاوه بر کارکردِ تشخیص بیماری، کاربر را به پزشکان متصل میکند، و همزمان یک داروساز آنلاین هم هست.
محمد حمود، بنیانگزار شرکت آوی میگوید: «هدف آوی تسهیل خدماتِ درمانیِ خصوصی است، وقتی احساس ناخوشی داشته باشید به این اپلیکیشن مراجعه میکنید و او براساس شرح حالی که میدهید دربارهٔ ناخوشیتان یک نظر اولیه میدهد. بعد بر این اساس این نظر، حدود دو دقیقه با شما گفتگو میکند تا به تشخیص افتراقی برسد. آوی میتواند بیماری شما را به مناسبترین متخصص ارجاع بدهد، شما را با او در ارتباط بگذارد، و برایتان دارو بنویسد. و این یعنی طیکردن ابتدا تا انتهای مسیر.»
سرمایهگذاری روی ژنتیک برای پیشگیری از بیماری
آیا میتوان صرفا با شناخت ژنتیکی از بروز برخی بیماریها پیشگیری کرد؟
دکتر سارا تومی، سرپرست پژوهشهای ژنتیک، در آزمایشگاه تحقیقاتی اومیکس کور قطر میگوید :«با بهبود فناوری، سامانههای پرشماری از جمله سامانهٔ دنبالهخوانی طولانی وارد بازار شده است و ما امروز دنبالهٔ کامل ژنوم انسانی را در اختیار داریم، و این شناخت کامل بسیار ارزشمند است، چون این اطلاعات سبب میشود درک بهتری از چگونگی تغییرات ژنوم و نیز تأثیر ناهمدیسیهای تازه بر سلامت و بیماری داشته باشیم.»
این آزمایشگاه همچنین به منظور تسهیل درک زندگی جوامع پیشاتاریخی قطر با باستانشناسان قطری در موزههای این کشور همکاری میکند. دکتر سارا تومی دراینباره میگوید: «خاورمیانه مسیر مهاجرتی میان آسیا و آفریقا بوده. هدف ما در این طرح هم پرکردن خلأ دانش و شناخت در این زمینه بوده، تا بتوان دربارهٔ جوامع پیشاتاریخی این منطقه و نیز سیر تحول تاریخی بشر اطلاعات بیشتری به دست آورد.»
کایروپراکتیک و آیورودا؛ درمانهای جایگزین و مؤثر
استقبال از درمانهای مکمل یا جایگزین در جهان و بهویژه در کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس روبهافزایش است و مردم بیشازپیش بهسراغ درمانهای کلنگر و طب سنتی میروند.
اگر برای کار یا تماشای فیلم یا بهخاطر رانندگی مدام در حالت نشستهاید احتمالا درمان کایروپرکتیک به کارتان میآید. شیوهٔ کایروپرکتیک، جایگزین محبوبی برای درمانهای مرسوم است، و عوارض جانبی خاصی هم ندارد. پژوهشها نشان میدهد که کار با دست روی مفاصل و مهرهها میتواند دردهای وخیم را کاهش دهد. جلسات کایروپراکتیک علاوه بر تنظیم ستون فقرات، برای بهبود برخی بیماریها و آسیبدیدگیها مفید است. اما برای اینکار باید سراغ متخصص رفت.
دکتر مجدی ابودیه پس از آنکه گردندرد خودش به همین شیوه درمان شد تصمیم گرفت که کایروپرکتور شود. او که اینک ۱۵ سال در این رشته سابقهٔ کار دارد میگوید: «باید اول متخصصی را که میخواهید با او کار کنید پیدا کنید. اما توقع نداشته باشید که در همان اولین جلسه درمانتان شروع بشود.»
یکی دیگر از درمانهای جایگزین برای پزشکیِ مرسوم، طب سنتی هند یا طب آیوروِداست. رِمِدی سنتر، نخستین مرکز مجاز آیورودیک است. رِشمی ویجایا کومار نخستین پزشک رسمی این رشته در قطر دربارهٔ این شیوهٔ درمانی میگوید: «ما برای هر نوع مرضی درمانی داریم، و میتوانیم آن را بهشیوهٔ کلنگر درمان کنیم. درواقع ما بیماری را بهشکل ریشهای درمان میکنیم. این طب، واقعا بسیار عمیق است و درواقع نوعی سبک زندگی است.»