آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۴ مه ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
اخبار کوتاه از تحولات ایران و جهان در روز گذشته را میتوانید در این صفحه پیدا کنید.
دستکم ۱۲۹ نفر در پی سیل ناشی از بارندگی شدید در رواندا جان باختند
](https://parsi.euronews.com/2023/05/04/iran-and-world-short-news-live-coverage?postid=1218616315)
اسرائیل میگوید قاتلان سه شهروند اسرائیلی-بریتانیایی را در نابلس کشته است
نشست کارشناسان سازمان جهانی بهداشت برای تصمیمگیری درباره «وضعیت اضطراری» کووید۱۹
رهبران بومیان در مستعمرات پیشین بریتانیا از پادشاه چارلز خواستند که عذرخواهی کند
افغانستان؛ برگزاری آزمون ورودی انستیتوتهای صحی در بلخ با حضور دختران
بنا بر گزارش رسانههای افغانستان در روز پنجشنبه به نقل از مسئولان ریاست صحت عامۀ ولایت بلخ، آزمون ورودی انستیتوهای صحی «با حضور داوطلبان دختر» برگزار شده است.
بنا بر گزارش وبسایت خبری «اطلاعات روز» افغانستان، ۶۵ درصد شرکت کنندگان در این آزمون را دختران تشکیل میدادند و قرار است درنهایت ۳۵۰ نفر از کل شرکت کنندگان جذب انستیتوهای صحی شوند و در بخشهای پرستاری و قابلگی تحصیل کنند.
در افغانستان همچنان تحصیل و کار برای زنان ممنوع است؛ با این وجود به گفتۀ نجیبالله توانا، سرپرست صحت عامۀ بلخ کمبود پرسنل زن در بخش بهداشت باعث شده است که میزان مرگ و میر مادران و کودکان بالا باشد.

دستکم ۱۲۹ نفر در پی سیل ناشی از بارندگی شدید در رواندا جان باختند
بارانهای سیل آسا و جاری شدن سیل در غرب و شمال رواندا منجر به مرگ دستکم ۱۲۹ نفر شد.
بارش شدید باران که از هفته گذشته آغاز شده تا بامداد چهارشنبه همچنان ادامه داشت. جستجو برای یافتن ناپدید شدگان ادامه دارد و بنا بر اعلام رسانههای این کشور ، شمار کشتهشدگان همچنان رو به افزایش است.
طوفان و بارش باران همچنین باعث رانش گل شد و دسترسی به برخی مناطق را در سراسر این کشور واقع در مرکز آفریقا غیرممکن کرد.
آژانس هواشناسی رواندا هشدار داده که بارانهای بیشتری در راه است و دولت از ساکنان مناطق در خطر از جمله در نزدیکی تالابها خواسته است که جابه جا شوند.
بنا بر اعلام وزارت مدیریت اضطراری رواندا، از ژانویه تا ۲۰ آوریل سال جاری بلایای مرتبط با آب و هوا باعث کشته شدن دستکم ۶۰ نفر، تخریب بیش از ۱۲۰۵ خانه و آسیب رسیدن به ۲۰۰۰ هکتار زمین در این کشور شده است.

اسرائیل میگوید قاتلان سه شهروند اسرائیلی-بریتانیایی را در نابلس کشته است
اسرائیل اعلام کرد که روز پنجشنبه در جریان یک عملیات نظامی در شهر نابلس واقع در کرانه باختری رود اردن، قاتلانی را کشته است که ادعا میشود باعث مرگ سه شهروند اسرائیلی-بریتانیایی شدهاند.
این سه شهروند در ماه آوریل در خاک فلسطین با شلیک گلوله کشته شدند.
شین بث، سرویس امنیت داخلی اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد: «قاتلان لیا، مایا و رینا دی که ۷ آوریل جان باختند، امروز در جریان در تبادل آتش با نیروهای امنیتی اسرائیل در نابلس کشته شدند... در جریان این عملیات یکی از همدستان آنها نیز کشته شد.»

نشست کارشناسان سازمان جهانی بهداشت برای تصمیمگیری درباره «وضعیت اضطراری» کووید۱۹
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت روز پنجشنبه تشکیل جلسه خواهند داد تا تصمیم بگیرند آیا کووید-۱۹ همچنان بر اساس قوانین این سازمان یک «وضعیت اضطراری» محسوب میشود یا خیر.
اعلام «وضعیت اضطراری» در قبال یک همهگیری، تمرکز بینالمللی روی آن وضعیت را حفظ و تقویت میکند.
سازمان جهانی بهداشت اولین بار در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ میلادی بالاترین سطح هشدار خود را برای کووید۱۹ اعلام کرد و از آن زمان «وضعیت اضطراری» اعلام شده برای این همهگیری، در جلساتی که هر سه ماه یکبار برگزار میشود تمدید شده است.
با این حال برخی کشورها از جمله ایالات متحده بهتازگی شروع به لغو «وضعیت اضطراری» در داخل خاک خود کردهاند و دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت نیز میگوید که امیدوار است امسال به وضعیت اضطراری بینالمللی پایان داده شود.
پروفسور ماریون کوپمنز، ویروسشناس هلندی که در نشست سازمان جهانی بهداشت حضور دارد، میگوید: «این احتمال وجود دارد که وضعیت اضطراری پایان یابد، اما بسیار مهم است که اعلام کنیم کووید همچنان یک چالش پیچیده برای بهداشت عمومی است.»
نگرانی از کاهش بودجه جهانی برای مبارزه با همهگیری این بیماری همچنین غیرقابل پیشبینی بودن وضعیت این ویروس و جهشهای آن، از دیگر دلایلی است که تصمیمگیری در این باره را سخت کرده است.

تاخیر در تحویل جنگندههای آمریکایی اف-۱۶ به تایوان
چیو کو چنگ، وزیر دفاع تایوان روز پنجشنبه از تاخیر در تحویل ۶۶ فروند جنگنده جدید اف-۱۶ ایالات متحده به این کشور خبر داد و دلیل آن را «اختلال در زنجیره تامین» اعلام کرد.
او افزود که وزارت دفاع تایوان در تلاش است تا آسیبها را در این زمینه به حداقل برساند و کمبودها را جبران کند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ میلادی با یک معاملۀ ۸ میلیارد دلاری برای فروش جتهای جنگنده اف-۱۶ شرکت لاکهید مارتین به تایوان موافقت کرد؛ قراردادی که در صورت تحویل جنگندهها، ناوگان هواپیماهای اف-۱۶ تایوان را به بیش از ۲۰۰ جت افزایش میداد.
دریافت این هواپیماها بویژه در زمانی که این جزیره با تهدیدهای فزاینده چین روبروست، اهمیت دارد.
این هواپیماهای پیشرفته، دارای سیستمهای اویونیک همچنین توانمندیهای تسلیحاتی و راداری جدیدتری برای مقابله بهتر با قدرت نیروی هوایی چین از جمله جنگندههای رادارگریز آن کشور است.
به گفته وزارت دفاع تایوان قرار بود اولین اف-۱۶ در سهماهه چهارم سال جاری تحویل داده شود، اما به دلیل اختلالات در زنجیره تامین که مرتبط با بیماری همهگیر کووید بوده، تحویل آن تا سهماهه سوم سال آینده عقب افتاده است.
تایوان از ایالات متحده خواسته است که این کاستی را هرچه سریعتر جبران کند و برای تحویل قطعات یدکی ناوگان موجود نیز اولویت قائل شود.
مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، ماه گذشته در جریان بازدید از تایپه گفت که تمام تلاش خود را برای سرعت بخشیدن به تحویل این هواپیماها انجام میدهد.

رهبران بومیان در مستعمرات پیشین بریتانیا از پادشاه چارلز خواستند که عذرخواهی کند
در آستانۀ برگزاری مراسم تاجگذاری چارلز سوم به عنوان پادشاه جدید بریتانیا، رهبران بومیان در شماری از مستعمرات پیشین این کشور روز پنجشنبه با انتشار نامهای از چارلز خواستند که به دلیل «قرنها نژادپرستی» و «نسلکشی» که با حمایت پادشاهی بریتانیا انجام شده، عذرخواهی کند.
بنا بر اعلام کاخ باکینگهام، مراسم تاجگذاری برای شنبه ۶ می برنامهریزی شده و اکنون نمایندگان بومیان ۱۲ کشور در این نامه که احتمالا مراسم تاجگذاری آخر هفته را تحت تاثیر قرار میدهد، خواستار دریافت غرامت مالی و بازگرداندن گنجینههای فرهنگی دزدیده شده از آنها شدهاند.
امضا کنندگان این نامه شماری از رهبران بومیها در چند کشور منطقه کارائیب در قاره آمریکا (که در دوران بردهداری غارت شدند) همچنین رهبران بومیان استرالیا هستند؛ یعنی کشوری که بومیان آن توسط استعمارگران بریتانیا قتل عام شدند و انگلیسیها آنها را با زور از زمینهایشان راندند.
نمایندگانی از بومیان کانادا، نیوزلند و پاپوآ گینهنو نیز از دیگر امضا کنندگان این نامه هستند.
این رهبران میگویند با هم متحد شدهاند تا به مردمانشان برای نجات از «قرنها نژادپرستی، ستم، استعمار و بردهداری» کمک کنند.
نوا پریس، قهرمان پیشین المپیک و اولین زن بومی که به عنوان سناتور به پارلمان فدرال استرالیا راه یافت، یکی از امضاکنندگان این نامه است.
او در سخنانی اعلام کرد: «برای ما حیاتی است که در هفتهای که مراسم تاجگذاری برگزار میشود، درباره حقیقتی که پشت واژه استعمار وجود دارد بحث کنیم و در این باره مردم را آگاه کنیم.»