آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز چهارشنبه ۲۱ دی (۱۱ ژانویه) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید
صد و هجدهمین روز اعتراضات ایران درحالی آغاز میشود که صدور احکام اعدام و حبسهای طولانی مدت برای معترضان بازداشتشده همچنان ادامه دارد.
واکنشهای بینالمللی به این احکام نیز پس از اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی شدت گرفته است. در آخرین تحولات، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز گذشته جمهوری اسلامی را به استفاده از مجازات اعدام به عنوان سلاحی برای مجازات معترضان و ایجاد رعب و وحشت در جامعه متهم کرد و این اعدامها را «قتل حکومتی» دانست.
وزارت خارجه فرانسه نیز روز گذشته اعلام کرد این ایده که اتحادیه اروپا «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» را در لیست سازمانهای تروریستی قرار دهد مننتفی نمیداند.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز چهارشنبه ۲۱ دی (۱۱ ژانویه) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید.
بیانیه جمعی از فعالان سیاسی، مدنی و روزنامهنگار در محکومیت خشونت سیستماتیک: اعدام نکنید
بیش از پانصد نفر از فعالان طیفهای مختلف فکری، سیاسی، مدنی و روزنامهنگار با امضای بیانیهای نسبت مساله صدور و اجرای حکم اعدام علیه برخی معترضان در جنبش زن زندگی آزادی واکنش نشان دادند. این بیانیه بعد از شعری کوتاه با این جمله شروع میشود: «عدام نکنید! اعدام، راه حل نیست. خشونتآفرین است.»
در این بیانیه نوشته شده است: «اعدامهایی چنین شتابزده، با ایرادات حقوقی و فقهی فراوان که گاه بر پایه اعترافاتی برآمده از بازجوییهایی است که افکار عمومی درخصوص چگونگی اخذ آنها دچار تردید است، بدون حضور وکیل تعیینی و نهایتا بدون فرصت اعاده دادرسی، نه با وجدان عمومی جامعه سازگار است و نه با فلسفه مجازات.»
از امضاکنندگان این بیانیه میتوان به افرادی از جمله محسن آرمین، هاشم آقاجری، شهربانو امانى، اکبر بدیعزادگان، اشرف بروجردی، عماد بهاور، قربان بهزادیاننژاد، علیرضا بهشتیشیرازی، حبیب الله پیمان، سید مصطفی تاج زاده، علی تاجرنیا، محمد توسلی، حمیدرضا و محمدرضا جلایی پور، زهرا شجاعى، احسان شریعتی، هاشم صباغیان، فیض الله عرب سرخی، ابوالفضل قدیانی، فائزه هاشمی، مرتضی الویری و ... اشاره کرد.
سخنان برادر دیگر رئیس صدا و سیما درباره پناهندگی به کانادا و اعتراض به حکومت
مقداد جبلی که به همراه برادرش میثم جبلی به کانادا پناهنده شدهاند درباره حاشیههای گفتوگوی میثم جبلی با مجله تایم توضیحاتی ارائه کرد.
این دو، برادر پیمان جبلی رئیس صدا و سیما جمهوری اسلامی هستند. برادرزاده این خانواده که پسر محمد جبلی برادر دیگر آنها است در حادثه ساقط کردن هواپیمای اوکراینی کشته شد.
میثم جبلی دو روز پیش در گفتوگو با مجله تایم خبر از پناهندگی خود به کانادا داده بود.
این گفتوگو واکنشهای زیادی در پی داشت و اینبار مقداد جبلی به دفاع از میثم برآمد و توضیحاتی در توییتر خود ارائه کرد.
وی گفت: «س از انتشار مصاحبه میثم با مجله تایم، شاهد واکنشهای اغلب منفی به این مصاحبه بودیم که برای من ممکن نیست از اصالت یا غیرواقعی بودن برخی اکانتهای منتقد آگاه بشوم اما لازم دیدم در این رشتو یکبار برای همیشه مطالبی را در این خصوص بیان کنم.»
وی افزود: «من و میثم از سالیان بسیار پیشتر از جنایت سرنگونی هواپیمای اوکراینی اعتراض و مخالفت خود را با رژیم جنایتکار جمهوری اسلامی فریاد میزدیم. من در تظاهرات علیه حکم اعدام هاشم آقاجری در بدو ورودم به دانشگاه تهران در سال ۸۱، جنبش سبز، دی ۹۶ و آبان ۹۸ شرکت داشتم.»
وی گفت: «کشمکشها و جدالهای عقیدتی و سیاسی ما با خانواده و هر آنکس که سنگ نظام مبتنی بر ظلم و دروغ و جنایت را به سینه میزد سابقه چندین ساله دارد. ما مشتی هستیم نمونه خروارِ تفرقه افکنی جمهوری اسلامی حتی بین افراد خانوادهها.»
مقداد جبلی افزود: «از روزی که هواپیما را زدند، جو ملتهبی در فضای خانواده ایجاد شد. همه خانواده ها به شدت زیر ذرهبین امنیتی بودند. چون اصل ماجرا، اتفاقی فوق امنیتی بود. این فضا در خصوص خانواده ما به دلیل موقعیت برادرم که آن زمان معاون برون مرزی صدا و سیما بود با شدت بیشتری وجود داشت.»
وی گفت: «ما هر دو به شدت وابسته به خانواده خود بودیم باز هم مثل خیلی از آدمهای معمولی در شرایط مشابه. من به طور خاص، در هر موضع و رفتارم مجبور بودم امنیت و آرامش دو دختر کوچکم را لحاظ کنم. من مانند خیلی از قهرمانان وطن خارقالعاده نبودم، با این حال در حد بضاعت، اعتراض خود را نشان دادم.»
برادر رئیس صدا و سیما گفت: «با افتخار اعلام میکنم که حتی یک دقیقه سابقه کار در ادارات و نهادهای دولتی و حکومتی جمهوری اسلامی را در کارنامه ندارم. چند سال معلم بودم و از سال ۹۲ نیز به عنوان وکیل کانون وکلای دادگستری مرکز، به وکالت مشغول بودهام و هیچگاه حتی یک ریال از منابع مالی دولتی وارد زندگیام نشده است.»
وی با اشاره به دوران اصلاحات گفت: «ما مثل خیلی از مردم معمولی، زمانی طرفدار و امیدوار به اصلاحات بودیم. من مثل خیلی ها در سال ۸۸ به میرحسین موسوی و در سال ۹۲ به حسن روحانی رای دادم. و بسیار قبلتر از شلیک به هواپیما از اصلاحات ناامید شدم و این رژیم را اصلاحناپذیر دانستم.»
وی گفت: «من و میثم آدمهای خارقالعادهای نیستیم. آدمهایی معمولی هستیم مثل همه. آیا هیچ خانواده دیگری که اعضای آن از لحاظ فکری و سیاسی اختلاف و حتی تقابل داشته باشند وجود ندارد؟ تفاوت ما، پست و مقام و موقعیت برادرمان است که گویا ما هم محکومیم که در آتشی که او هیزمرسان آن است بسوزیم.»
وی تصریح کرد: «در فضای امروز اصل برائت، نابود و همگان در نگاه نخست مجرم تلقی میشوند.
چه بسیار هنرمندان و ورزشکاران و حتی دلسوزان هزینهدادهی سیاسی و دادخواهان واقعی که اصالتا مجرم به حساب میآیند.
پس لعن و نفرینها روانه حکومتی باد که سالیان است که تفرقه انداخته و حکومت کرده است.»
روایت یک شهروند خبرنگار از حضور هدیه تهرانی بر سر مزار پزشکی که به معترضان مجروح کمک میکرد
شهروند خبرنگاری تصاویری از هدیه تهرانی منتشر کرده که در آن این بازیگر سینما در حال گذاشتن گلدانهای گل بر سر مزار آیدا رستمی است.
آیدا رستمی پزشکی بود که در جریان اعتراضات اخیر برخی مجروحان مخصوصا در شهرک اکباتان را درمان میکرد. اما در تاریخ ۲۱ آذر مفقود شد و جسد او یک روز بعد به خانوادهاش تحویل داده شد. درباره مرگ مشکوک این پزشک روایتهای مختلفی ارائه شده است.
فردی که عکسهای هدیه تهرانی را منتشر کرده بود در متنی نوشت: «امروز امامزاده عبدالله گرگان هدیه تهرانی را دیدم که از ماشینی گلدان گل خالی میکرد و میرفت و میآمد،کنجکاو شدم و نزدیکتر شدم، دیدم یک گلدان نهال سرو را بغل کرد و به سمت مزاری میرود که متوجه شدم مزار آیدا رستمی بود.»
وی اضافه کرد: «مشغول کاشتن سرو شد، پیرزنی پیشش آمد و نشست،کمی بعد ماموری آمد و به او گفت گل گذاشتن بر سر این مزار ممنوع است جر و بحثشان بالا گرفت، او اهمیت نداد و به کارش ادامه داد، همچنان که مامور آنجا ایستاده بود گلدان ها را روی مزار چید دعایش را خواند به پیرزن دو گلدان داد و با بغض و خشم رفت.»
توضیحات خانه سینما درباره غیاب نماینده این نهاد در جلسه دادگاه کتایون ریاحی
کمیته حقوقی و قضایی خانه سینما در پی مطالب مطرح شده درباره دادگاه کتایون ریاحی و در زمینه غیاب نماینده خانه سینما و جزییات این اتفاق، توضیحاتی ارایه کرده است.
کمیته حمایت حقوقی و قضایی خانه سینما در توضیحاتش بیان کرد که «رسما از تاریخ جلسه مطلع نبوده است» و به همین دلیل نماینده خانه سینما در جلسه رسیدگی به اتهامات کتایون ریاحی حضور نداشته است. همچنین طبق این توضیحات، خانم ریاحی در این جلسه پس از خوانده شدن اتهاماتش، دچار افت شدید فشار خون شده و توسط اورژانس به مرکز درمانی منتقل شده و جلسه رسیدگی با حضور وکلایش ادامه پیدا کرده است.
در این توضیحات گفته شده است که حال عمومی خانم ریاحی خوب و از بیمارستان مرخص شده است.
شارلی ابدو کاریکاتورهای بیشتری از علی خامنهای منتشر کرد
هفته نامه شارلی ابدو چاپ فرانسه با وجود انتقادهای تند مقامات ایرانی، در شماره جدید خود کاریکاتورهای بیشتری از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران منتشر کرد.
کاریکاتورهای جدید با تمرکز بر اعدامهای اخیر معترضان در ایران است.
ایران هفته گذشته پس از انتشار شماره ویژه شارلی ابدو در این زمینه، سفیر فرانسه در تهران را احضار کرد. با این حال وزیر خارجه فرانسه در واکنش به این موضوع گفت که آزادی رسانهها در فرانسه با چیزی که در ایران رخ میدهد در تضاد است و ایران مسلما با آن آشنایی ندارد.»

عفو بینالملل: مقامات ایران از اعدام بهعنوان سلاحی برای سرکوب استفاده میکنند
عفو بینالملل در بیانیهای با محکوم کردن اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی هشدار داد که محمد قبادلو و افراد دیگر در خطر اعدام هستند.
وی از مقامات ایران خواست که باید فورا حکم تمام محکومان به اعدام در ارتباط با اعتراضات سراسری را متوقف کنند.
دیوان عالی کشور ۱۰ روز پیش حکم اعدام محمد قبادلو، جوان ۲۲ ساله را تایید و حکم او را قطعی کرد و این موضوع نگرانیها از قریبالوقوع بودن اعدام او افزایش یافته است.
مقامات ایران همچنین در هفته گذشته پنج حکم اعدام دیگر در ارتباط با اعتراضات را اعلام کردند.
دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل در این باره گفت که پافشاری مقامات ایرانی در کشتار معترضان نفرتانگیز است.
وی افزود: «آنها به شدت بهدنبال پایان دادن به اعتراضات و چسبیدن به قدرت با ایجاد ترس در بین مردم هستند.»
وی تاکید کرد که «اعدامهای خودسرانه محمد مهدی کرمی و محمد حسینی تنها چند روز پس از تایید حکم، نشان میدهد چگونه مقامات ایرانی از مجازات اعدام بهعنوان سلاحی برای سرکوب استفاده میکند.»
برگزاری دادگاه یک بازیگر؛ «کتایون ریاحی تحت شدیدترین فشارها با آمبولانس از دادگاه خارج شد»
ثریا ریاحی راد، شاعر در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «امروز روز دادگاه خانم ریاحی بود با اینکه از قبل به خانه سینما اطلاع داده بودند، هیچکس از ایشان دفاع نکرد و در سکوت کامل خبری به سر برد.»
وی افزود: «ایشان تحت شدیدترین تهدیدها و فشارها با آمبولانس از دادگاه خارج شدند.»
کتایون ریاحی جزو نخستین هنرمندانی بود که در اعتراضات اخیر ایران حجاب از سر برداشت.
وی ۲۹ آبان بازداشت شد و پس از ۹ روز در تاریخ هشت آذر با قرار وثیقه آزاد شد. اتهام های وی اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام عنوان شده است.
اعلام موجودیت حزب ایران نوین و سازمان مشروطه ایران
حزب ایران نوین و سازمان مشروطه ایران به عنوان دو تشکل سیاسی مخالف جمهوری اسلامی اعلام موجودیت کردند.
شبکه فرشگرد اعلام کرد با تشکیل حزبی به نام ایران نوین فعالیتهای سیاسی خود را در قالب حزب پیگیری میکند. همچنین جمعی از مشروطهخواهان در آلمان «سازمان مشروطه ایران» را تشکیل دادند.

حکم اعدام محمد بروغنی متوقف شد
به گزارش روابط عمومی دیوان عالی کشور، تقاضای اعاده دادرسی محمد بروغنی نسبت به رای صادره دادگاه انقلاب در اجرای ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری در دیوان عالی کشور ثبت و اصول پرونده محاکماتی او جهت رسیدگی مجدد و بررسی تقاضای ثبت شده توسط وکیل وی از دادگاه مربوطه مطالبه شده است.
ضمنا قرار توقف اجرای حکم اعدام تا حصول نتیجه از دیوان عالی کشور صادر شده است.
حکم اعدام این جوان ۱۹ ساله به اتهام «مشارکت در حریق در فرمانداری پاکدشت و حمله منجر به جراحت» با عنوان «محاربه» توسط قاضی صلواتی و پس از یک جلسه رسیدگی در دادگاه انقلاب صادر شده بود.

مجسمههای برفی از مهسا امینی و خدانور لجعی در فولادشهر اصفهان
هنرمندان در فولادشهر اصفهان با بارش اولین برف، مجسمههایی از مهسا امینی و خدانور لجعی ساختند.
