آیندهای روشن برای صحنهٔ موسیقی چندملیتی در قطر

صحنهٔ موسیقی متنوع و پرجنبوجوش قطر هر روز بیشتر شناخته میشود، در حالی که استودیوهایی با تجهیزات بسیار پیشرفته در دوحه برپا شده و هنرمندان داخلی و خارجی بسیاری در آن فعالیت میکنند. همچنین میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ که بهزودی برگزار خواهد شد فرصت منحصربهفردی را برای اهالی موسیقی در این کشور فراهم کرده تا هنرشانرا به جهانیان نشان دهند.
استودیوهایی با تجهیزات بسیار پیشرفته
یکی از شرکتهایی که با نزدیکشدن برگزاری جام جهانی کارشان رونق میگیرد کتارا استودیوز است. این مجموعه عظیم علاوه بر تولید موسیقی، همزمان امکان ساخت محصولات تلویزیونی و سینمایی را هم دارد. تکآهنگ جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در همین مجموعه ساخته میشود.
«مت هاو» تنظیمکنندهٔ حرفهای موسیقی که یک جایزهٔ گرمی را در کارنامه دارد و ۴ دهه در این صنعت فعال بوده دربارهٔ قطر میگوید: «حضور در اینجا برای من خوب بوده چون میخواستم با موسیقی خاورمیانه و بهخصوص با موسیقی محدودهٔ خلیج فارس آشنا بشوم. چیزهایی یاد میگیرم و وقت برگشت میتوانم در این زمینه هم توصیههایی بکنم.»
مازن مراد مدیر این استودیوها دربارهٔ مراحل ساخت این آهنگ و همکاری نوازندگان میگوید: «کار بسیار جالبی بوده و انجامش افراد مختلفی را دور هم جمع کرده که همگی عاشق این کارند. نوازندگان غربی و کوبهاینوازهای قطری هر دو مجذوب کار همدیگر شدهاند.»
اودربارهٔ منافع این تسهیلات میافزاید: «هر روز نوازندگان و خوانندگان و آهنگسازان بیشتری سراغ ما میآیند چون با امکانات اینجا میتوانند مستقیم به حرفهشان بپردازند و موسیقی ضبط کنند. اگر چنین جایی نبود آنها باید برای ضبط آثارشان به اروپا میرفتند.»
جام جهانی و آهنگی با پسزمینهٔ قطری
عایشه یکی از خوانندگان آهنگ جام جهانی قطر با عنوان «بشتاب بشتاب، با هم بهتر» میگوید معتقد است که مهمترین عنصر قطری این آهنگ سازهای آن است.
او میافزاید: «سازهای کوبهای در پسزمینه کاملا قطریاند. خود من هم کمی عناصر قطری و عربی به کار اضافه میکنم. مثلا دیدن حجاب در آهنگ جام جهانی معمول نبوده، و بنابراین کار تازهای است. عناصر ریزودرشتی در کار هست که آن را بینالمللی و همگانی و درعینحال منحصربهفرد میکند.»
عایشه به تحولات صنعت موسیقی قطر خوشبین است و میگوید: «معتقدم که تنوع هرچه بیشتری در صنعت موسیقی قطر خواهیم داشت. من بیصبرانه منتظر اینها هستم، چون برخی از هنرمندان قطری را میشناسم که واقعا مستعد و برجستهاند.»
قطر؛ صحنهٔ موسیقی رنگارنگ و چند ملیتی
افرادی از ملیتهای بسیار قطر را خانهٔ خود میدانند و دیگر تعجبی نیست که صحنهٔ موسیقی دوحه تنوع بسیاری داشته باشد. برخی از هنرمندان بااستعداد بینالمللی در دوحه فعالیت میکنند از جمله یک خواننده-آهنگساز ایرلندی و یک تهیهکننده و خوانندهٔ سودانی.
مارتین فاراگر خواننده و آهنگساز ایرلندی است که با نام هنریِ فاراِوِی مارتین فعالیت میکند. او که زادهٔ ایرلند است از سال ۲۰۱۵ به دوحه آمده و امروز هم بهعنوان معلم موسیقی کار میکند. اما بعد از تعطیلی مدرسه، مارتین و دوستانش دور هم جمع میشوند و در جاهای مختلفی از شهر موسیقی اجرا میکنند.
او میگوید: «در دورهٔ قرنطینه فرصتی نبود و نمیشد هیچجا برنامهای اجرا کرد. اما من و دوستانم تصمیم گرفتیم در جاهای مختلفی ویدئو ضبط کنیم. بنابراین ویدئوهایمان را روی یوتیوب و تیکتاک منتشر میکردیم، تا از بالاخره از آنجا شناخته شدیم و برگزارکنندگان فرمول یک خواستند روی صحنهٔ اصلی شنبه شب بنوازیم.»
سمنی هاجو ۱۶ سال پیش به دوحه آمده، کار او تلفیقی از موسیقی آراندبی و هیپهاپ است که موطنش سودان به همراه آورده است.
سمنی که میکوشد با موسیقی از سیاست حرف بزند و دربارهٔ انقلاب سودان آگاهیرسانی کند میگوید: «من بارها با کسانی که در اعتراضات حاضر بودهاند صحبت کردم و آنها از اهمیت هنر در انقلاب گفتند. فکر میکنم موسیقی نقش مهمی دارد و به کسانی که در جریان امور نیستند کمک میکند مسائل را بهتر ببینند.»
صحنهٔ موسیقی قطر در آغاز راه است. اما فرارسیدن جام جهانی فرصتهای اهالی موسیقی را بیشتر کرده است.