رئیسی در دیدار با پوتین: همکاری کشورهای تحت تحریم آمریکا آنها را «قویتر» میکند

ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران روز پنجشنبه در دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود تاکید کرد که همکاری بین کشورهای تحت تحریم آمریکا آنها را «قویتر» میکند.
آقای رئیسی در این ملاقات که در حاشیه نشست سران سازمان همکاری شانگهای در پایتخت ازبکستان انجام شد، خطاب به رئیس جمهوری روسیه گفت: «روابط بین کشورهایی مانند ایران، روسیه یا سایر کشورها که تحت تحریم های آمریکا هستند، می تواند (به آنها کمک کند) تا بر بسیاری از مشکلات غلبه کنند و قویتر شوند.»
وی افزود: «آمریکاییها اگر فکر میکنند با وضع تحریم علیه برخی کشورها میتوانند آنها ازحرکت بازدارند، در اشتباه هستند.»
رئیس جمهوری ایران همچنین در این دیدار بر عزم جدی کشورش برای توسعه روابط راهبردی دوجانبه با روسیه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و هوافضا تاکید کرد.
این دومین دیدار روسای جمهوری دو کشور ایران و روسیه طی دو ماه گذشته است؛ ولادیمیر پوتین روز ۱۹ ژوئیه گذشته برای شرکت در نشستی سه جانبه با سران ایران و ترکیه بر سر مسائل جاری در سوریه به تهران سفر کره بود.
آقای پوتین نیز که در سمرقند، محل برپایی نشست سران سازمان همکاری شانگهای حضور یافته در جریان دیدار با همتای ایرانی خود تاکید کرد: همکاریهای ما به طور دوجانبه به شکلی مثبت در حال توسعه است.
پوتین: معاهده همکاری راهبردی ایران و روسیه نهایی شده
وی افزود که کار بر روی یک معاهده راهبردی جدید میان روسیه و ایران تقریباً کامل شده و یک هیئت تجاری بزرگ متشکل از ۸۰ شرکت بزرگ از جانب کشورش هفته آینده برای فراهم کردن زمینه اجرایی کردن آن به ایران سفر خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه در گفتگو با همتای ایرانی خود ضمن یادآوری این نکته که مواضع دو کشور در بسیاری از مسائل نزدیک یا یکسان است، گفت: ما هر کاری که لازم است را انجام میدهیم تا ایران به عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای درآید.
ایران از سال ۲۰۰۵ عضو ناظر این ائتلاف منطقهای به شمار می رود؛ این عضویت در اجلاس سال گذشته سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان به ایران اعطا شد.
ایران بیش از ۱۰ سال انتظار کشید تا به عضویت سازمان همکاری شانگهای درآید زیرا چندین عضو این سازمان مایل نبودند کشوری را که به دلیل برنامه هستهایاش تحت تحریم ایالات متحده و سازمان ملل قرار گرفته در صفوف خود بپذیرند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران در این خصوص تاکید کرده است که عضویت کشورش در سازمان همکاری شانگهای و روابط با کشورهای عضو می تواند به توسعه اقتصادی ایران و منطقه کمک زیادی کند.
شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین هم که برای نخستین بار پس از همهگیری کووید به خارج سفر کرده، قرار است بطور جداگانه با پوتین دیدار کند. مقامات کرملین بحث و تبادل نظر در مورد اوکراین و تایوان را از محورهای اصلی دیدار پوتین با همتای چینیاش عنوان کردهاند.
ایران که انتظار میرود تبدیل به یکی از اعضای دائم سازمان همکاری شانگهای شود، صبح پنجشنبه یادداشت تفاهم تعهدات مربوطه را امضا کرد. وزیر خارجه ایران با اعلام این خبر در صفحه اینستاگرامی خود گفته که کشورش از این پس وارد مرحله نوینی از همکاری در حوزههای متنوع اقتصادی، بازرگانی، حمل و نقل و انرژی شده است.
هشت کشور روسیه، چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان در حال حاضر عضو دائم این سازمان هستند و ایران، بلاروس، مغولستان و افغانستان تاکنون اعضای ناظر آن را تشکیل میدادهاند. از جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا هم بهعنوان شرکای گفتوگوی سازمان یاد میشود.
نشست سران سازمان همکاری شانگهای در تاریخ ۱۵ تا ۱۶ سپتامبر در سمرقند پایتخت ازبکستان در حال برگزاری است.