وزارت دفاع لهستان امروز سهشنبه با انتشار ویدئوهایی اعلام کرد که درگیریهایی بین مهاجران و نظامیان این کشور در مرز با بلاروس صورت گرفته است.
از اولین ساعات روز سه شنبه تنش و درگیری میان مهاجران و نیروهای مرزی لهستان بالا گرفت. این در حالی است که هفته هاست پناهجویان در سرمای بین ۰ تا ۵ درجه در مرز بین دو کشور و در نزدیکی شهر کوژنیتسا، بدون سرپناه گرفتار شده اند.
تنها ویدئوهایی که سهشنبه منتشر شد مثل همیشه ویدئوهای ارتش لهستان بود. دولت ماتئوش موراویهتسکی، نخست وزیر راستگرای لهستان، هفتههاست به بهانه وضعیت اضطراری اجازه پوشش رسانه های مستقل و آزاد در مرز لهستان و بلاروس را نمی دهد. با این حال هر روز نیروهای مرزی این کشور ویدئوهایی منتشر می کنند از «حمله مهاجران که تحت حمایت نظامیان بلاروس هستند.»
والری گوریا، خبرنگار یورونیوز، در دو روز گذشته در مرز لهستان و بلاروس حاضر شده است اما هر بار در کمتر از یک کیلومتری از مرز اجازه فیلمبرداری و پوشش خبری به او و فیلمبردارش داده نمی شود و پلیس لهستان آنها را به عقب می راند.
ویدیوهای منتشرشده ارتش لهستان در روز سه شنبه همچنین نشان میدهند که پناهجویان شاخههای درخت و سنگ به طرف ماموران مرزی لهستان پرتاب میکنند و در آن سو پلیس لهستان با ماشین های آبپاش و گاز اشک آور سعی می کند آنها را سرکوب کند. حساب توییتر وزارت دفاع لهستان که این ویدئوها را منتشر کرده است، پناهجویان را «مهاجمان پرخاشگر و خطرناک» خواند.
دولت لهستان همچنین ادعا کرده است که این پناهجویان به نارنجک های دستی پلیس بلاروس نیز مجهز شده اند. بدلیل عدم حضور رسانه های مستقل و بین المللی در این منطقه نمی توان هیچ صحه ای روی ادعاهای ارتش و وزارت دفاع لهستان گذاشت.
به گفته چند خبرنگار، از جمله خبرنگار شبکه انگلیسی اسکای نیوز، که در چند صدمتری محل درگیری ها حاضر بودند، چندین بار در طول روز صدای تیراندازی شنیده شده است.
به گفته های سازمان حقوق بشری دست کم ۹ پناهجو در این منطقه از جمله یک نوجوان ۱۴ ساله کرد عراقی جان باخته اند.
اغلب پناهجویان گرفتاردر این منطقه را زنان و مردان و کودکان عراقی و افغانستانی تشکیل می دهند.
در هفته های اخیر اتحادیه اروپا تنها الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس را در زمینه بحران پناهجویان محکوم کرده است. روز گذشته نیز اتحادیه اروپا تحریم های جدیدی علیه چند تن از مقامات عالی رتبه بلاروس وضع کرد. لهستان و اتحادیه می گویند «دولت بلاروس از پناهجویان به عنوان ابزار فشار علیه منافع اتحادیه اروپا استفاده می کند.»
تابستان سال جاری میلادی اتحادیه اروپا تحریم های شدید اقتصادی علیه دولت الکساندر لوکاشنکو وضع کرد.
ساخت دیوار مرزی
یکی از پناهجویان در گفتگو با یورونیوز گفت که «دلیل اصلی هجوم دو روز اخیر پناهجویان تصویب قانون ساخت دیوار ۱۰۰ کیلومتری مرزی از سوی پارلمان لهستان است.» دولت لهستان پس از آنکه موفق نشد بودجه ای از سوی اتحادیه اروپا برای ساخت دیوار تامین کند حالا می خواهد به تنهایی ساخت این دیوار را در ماه دسامبر آغاز کند.
بسیاری از پناهجویان فکر می کنند اگر موفق نشوند تا پیش از سال نوی میلادی، کمتر از دو ماه دیگر خود را به لهستان برسانند، ناگزیر در بلاروس بلوکه خواهند شد.
موضوع ساخت دیوار مرزی در صحن اتحادیه اروپا با واکنش های مهمی روبرو شده است.
سازمان های حقوق بشری می گویند ساخت دیوار در اروپا برخلاف تمامی ارزش های انسانی و اخلاقی اتحادیه اروپاست. یانیک جادو، نماینده فرانسوی پارلمان اروپا و نامزد سبزها در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال ۲۰۲۲، در مصاحبه ای با فرانس انفو «عدم واکنش رهبران اروپایی به ساخت دیوار را فاجعه بار دانست.»
با این حال هنوز هیچ کدام از رهبران اروپایی مخالفتی جدی با ساخت دیوار مرزی مورد نظر دولت لهستان نداشته است. تنها اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، با تامین بودجه ساخت این دیوار از سوی کمیسیون مخالفت کرده است. در حالی که شارل میشل، رئیس شورای اروپا، حتی بطور ضمنی از تامین بودجه این دیوار از سوی اتحادیه اروپا هم حمایت کرده بود.
چهار سال پیش زمانی که دونالد ترامپ موضوع ساخت دیوار مکزیک را مطرح کرد بسیاری از رهبران اروپایی آنرا «ضدانسانی» و مخالف ارزشهای دموکراتیک خواندند.