جنجال در ایتالیا بر سر مجسمه زنی با لباس بدن نما؛ مخالفین خواستار برچیدن مجسمه «زن خوشهچین» شدند

نصب یک مجسمه زن در ایتالیا جنجالی شده و اعتراض بسیاری از فعالین حقوق زنان را در این کشور به همراه داشته است.
ماجرا به نصب یک مجسمه برنزی از یک زن دهقان در ساپری در جنوب ایتالیا مربوط میشود. جایی که روز ۲۵ سپتامبر از این مجسمه با حضور شخصیتهای سیاسی ایتالیایی و همچنین جوزپه کونته، نخست وزیر پیشین ایتالیا از آن رونمایی شد. در این مجسمه یک زن دهقان با لباسی تنگ و بدن نما به نمایش گذاشته شده و برای تجلیل از شعر «خوشه چین ساپری» اثر لوئيجی مرکانتینی شاعر شهیر ایتالیا که در سال ۱۸۷۵ سروده شده، ساخته شده است.
در این مجسمه زن لباسی بر تن دارد که تقریبا تمام بدن او دیده میشود. منتقدان بر این باورند هنرمند به شکل اغراق آمیز تلاش داشته وجهی شهوت گونه از این زن به نمایش بگذارد.
لورا بوردرینی از نمایندگان مجلس ایتالیا با انتقاد از این مجسمه آنرا یک کار توهینآمیز به زنان خواند و خواستار برداشته شدن این کار هنری شد. این نماینده همچنین با اشاره به طراحی شهوت انگیز از زن در این مجسمه سازنده آنرا به به توهین به وقار و جایگاه زن متهم کرد.
ترزا ماکری، یک منتقد هنری و استاد آکادمی هنرهای زیبا در رم هم با انتقاد از این کار، خواستار برداشته شدن آن شد. این منتقد هنری در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «این تصویری نادرست از زنی است که مثلا یکصد و پنجاه سال پیش میزیسته است. چرا که چنین پوشش ظاهری بیشتر به ستارههای سینمایی عصر حاضر شباهت دارد تا به یک کارگر زن در دهه ۱۸۵۰ میلادی.»
در مجسمه طراحی شده از سوی هنرمند ایتالیایی، باسنی بزرگ از این زن به نمایش گذاشته شده و یکی از دستهای او هم روی سینههای برجسته او قرار داده شده است.
با وجود این انتقادات، هنرمندی که این کار را ساخته، از عملکرد خود دفاع میکند. امانوئله استفانو، میگوید او در همه کارهایش، بدون در نظر گرفتن جنسیت سعی میکند تا حد ممکن بدن شخصیتهایش را بدون محدودیت به نمایش بگذارد.
شعر زن خوشهچین کاپری یکی از آثار ماندگار ادبیات کلاسیک ایتالیا است که در آن زن خوشهچین پس از جمعآوری غلات باقیمانده در مزرعه، به سفری نافرجام میرود و ماجرا با قیام کارلو پیسکانانه، انقلابی علیه پادشاهی ناپل پیوند میخورد. قیامی که به کشتهشدن بیش از ۳۰۰ نفر منتهی میشود.
با وجود تمام انتقادات، آنتونیو جنتیله، شهردار ساپری از ایده طراحی و ساخت این مجسمه دفاع کرده و تاکید کرده که این اثر هنری سر جایش باقی خواهد ماند. جنتیله در پاسخ به انتقادات میگوید: «من معتقدم مجسمهها تنها در کشورهایی که دموکراسی به حالت تعلیق در آمده، سرنگون میشوند.»
این نخستین باری نیست که رونمایی یک مجسمه در ایتالیا جنجالی شده است. در سال ۲۰۱۱ زمانی که مقامهای شهر رم از مجسمه ژان پل دوم، پاپ پیشین مسیحیان کاتولیک، در مقابل «ترمینی» ایستگاه اصلی قطار پایتخت رونمایی کردند، اعتراضات بسیاری را در این کشور به همراه داشت و حتی واتیکان نیز نصب و طراحی این اثر هنری را محکوم کرد. در آن زمان منتقدان بر این باور بودند که این مجسمه بیشتر شبیه بنیتو موسولینی، دیکتاتور ایتالیا در زمان جنگ جهانی دوم است تا پاپ محبوب فقید. در پایان آن اعتراضات، هنرمند سر جدیدی برای مجسمه کار کرد که در آن اثر هنری شبیه ژان پل دوم شده بود.